Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Gość Nereusz

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie.....

Nowe buty uciskają mnie w tych miejscach. Podobno berwicki strasznie się rozchodzą więc nie wiem czy zostawić czy wymienić? Dodam tylko, że na długość są niby dobre chociaż za piętę wchodzi tylko łyżka (niektórzy twierdzą, że powinien wejść mały palec).

Jest to (niby) szerokie kopyto 156, więc nawet nie bardzo wiem na co można by je wymienić. Wziąć rozmiar większy czy szukać innego kopyta?

Pozdrawiam.

20161130_095705.jpg

Mam jedną parę butów Berwick, też niby tęgość G. Według mnie, kopyta Berwick o tęgości G nie są wcale szerokie (mam szczupłą stopę, większość butów w tęgości F). Druga sprawa, według mnie jeżeli po przymierzeniu buta nie jest wygodnie, to lepiej wymienić na inny rozmiar (pewnie w tym wypadku większy), a jak to nie pomoże, to szukać innego modelu.

5 minut temu, Wodzu napisał:

@Zagiel, czy podczas chodzenia odczuwasz dyskomfort, tj. ślizgającą się w bucie piętę? Czy masz luzy w tym miejscu? Jeśli chcesz rady na forum, pomocne by też było zdjęcie pokazujące dopasowanie właśnie w tym miejscu.

Dyskomfort spowodowany jest tylko uciskającą cholewką w miejscach, które wskazałem. Pięta "leży" stabilnie podczas chodzenia (oczywiście nie chodzę w nich normalnie żeby nie zagiąć cholewki bo potem może być problem ze zwrotem, ale akurat w tym miejscu problemu z dopasowaniem nie mam). Wspomniałem wcześniej, że na pięcie luzu nie ma żadnego (ani przód-tył ani na boki), ale też nigdzie nie uwiera.

Jak na razie nie mam jak dodać zdjęcia niestety. 

7 minut temu, Aron napisał:

Mam jedną parę butów Berwick, też niby tęgość G. Według mnie, kopyta Berwick o tęgości G nie są wcale szerokie (mam szczupłą stopę, większość butów w tęgości F). Druga sprawa, według mnie jeżeli po przymierzeniu buta nie jest wygodnie, to lepiej wymienić na inny rozmiar (pewnie w tym wypadku większy), a jak to nie pomoże, to szukać innego modelu.

Problem w tym, że skoro ten niby szeroki model jest za wąski to nie wiem czy znajdę jakiś odpowiedni:) Chyba, że informacje na klasycznebuty.pl nie są miarodajne i trzeba próbować wszystkiego.

Co do rozmiaru to pewnie spróbuję większy tylko czy wtedy nie będzie problemu z tym, że buty będą po prostu za długie. Chyba, że tego typu but powinien mieć zapas na włożenie palca z tyłu? Wtedy to zmieni postać rzeczy:)

Oznaczenie tęgości kopyta nie musi być zawsze miarodajne. Tęgość G jednego producenta nie musi odpowiadać tęgości G innego producenta. Poczucie wygody zależy od budowy konkretnej stopy i konkretnego kopyta. Nie wiem, czy tego typu but powinien mieć zapas na włożenie palca z tyłu, wiem, że ma być wygodnie. :) Spróbowałbym o pół lub o cały rozmiar większe. Oczywiście, że może okazać się, że wtedy buty będą za długie, ale nie przekonasz się, jeżeli nie spróbujesz.