Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Gość Nereusz

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie,

krawat  z grenadyny bez podszewki (untipped), nie ma wpływu na "trzymanie" węzła. Jeśli krawat jest z podszewką (tipped lub self-tipped), to owa podszewka jest do wysokości kilkunastu centymetrów. W związku z tym w okolicy wiązania krawata jej po prostu nie ma, zarówno w krawacie z podszewką, jak i bez podszewki.

Wiem, że niektóre krawaty, które posiadają tanie wypełnienie (poliester lub mieszanki z wiskozą) posiadają poliestrową podszewkę na całej długości krawata, oprócz "tippingu". Dodatkowo, niektóre firmy we Włoszech, które szyją krawaty z grenadyny dla różnych firm stosują podszewkę z cupro na całej długości krawata.

Dzień dobry,

Wymarzyłem sobie garnitur dwurzędowy na swój ślub. Znalazłem usługę MTM w Vistuli Warszawa. Chciałbym się zapytać czy któryś z panów korzystał z tej usługi i mógłby mi napisać na jaki koszt trzeba się nastawić. Materiał wełna, matowy o jakimś luźnym splocie, w kolorze royal blue.

Mój wzór

post-6801-0-64971800-1451324098_thumb.jp

@Markus: wydaje mi się, że MrVintage "odgrażał" się na blogu, iż wyda aktualny materiał na temat MTM Vistuli. Spróbuj jego zapytać. Obserwując forum BwB, można stwierdzić, że usługa nie jest specjalnie ani popularna, ani ceniona. 

Recenzja pojawi się w styczniu.

W moim przypadku wyszło to bardzo ładnie i jestem zadowolony.

Tak na szybko dwie najważniejsze kwestie:

1. Trzeba trafić na doradcę, który ma duże doświadczenie w MTM. Zresztą to dotyczy nie tylko Vistuli, ale ogólnie MTM. Ja zamawiałem w Złotych Tarasach i z tego co wiem, to właśnie ten salon przyjmuje najwięcej zamówień, więc można przyjąć, że tam są najbardziej doświadczeni doradcy.

2. Bazą do MTM Vistuli są ich standardowe konstrukcje w których szyją kolekcje regularne. Są to trzy podstawowe fasony: standard, slim, super slim. Jeśli te fasony leżą co najmniej dobrze, to jest duża szansa, że efekt końcowy MTM będzie bardzo dobry. Jeśli standardowe fasony leżą słabo lub średnio, to jest ryzyko, że nawet wprowadzenie kilku zmian w konstrukcji (u Vistuli można sporo zmienić) nie da w pełni zadowalającego efektu.