Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeśli jest idealny (szczerze zazdroszczę znalezienia idealnego RTW ;-) ) to najlepiej pomierzyć go we wskazanych na stronie SuSu miejscach i porównać rozmiarówki poszczególnych modeli od Holendrów.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Tak, powinno być "Idealny", w tym zakresie cenowym, na moje obecne potrzeby (brak czasu na szukanie innego bo jeden potrzebowałem na już) rzeczywiście taki jest.

Ale w przyszłości musiałbym coś zrobić żeby marynarka była trochę, niedużo, bardziej slim.

Jeśli jest idealny (szczerze zazdroszczę znalezienia idealnego RTW ;-) ) to najlepiej pomierzyć go we wskazanych na stronie SuSu miejscach i porównać rozmiarówki poszczególnych modeli od Holendrów.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Nie, proszę tego nie odczytywać jako złośliwość. Znam osoby, które naprawdę świetnie wyglądają w rzeczach prosto z wieszaka,a z kolei z drugiej strony sam jestem osobą, której wiecznie coś się w ubraniu nie podoba ;-)

Pozdrawiam.

Tak, powinno być "Idealny", w tym zakresie cenowym, na moje obecne potrzeby (brak czasu na szukanie innego bo jeden potrzebowałem na już) rzeczywiście taki jest.

Ale w przyszłości musiałbym coś zrobić żeby marynarka była trochę, niedużo, bardziej slim.

Opublikowano

Dodam tylko, że u mnie największy problem różnic w fasonach dotyczy... spodni a nie marynarek.

Pozdrawiam.

Z naciskiem na "poszczególnych modeli", bo w tym samym rozmiarze mogą one się różnić nieznacznie, ale na tyle znacznie, aby nie pasować dobrze :)

Opublikowano

@musa19 - a to Ciekawe? Jak przed chwilą sprawdziłem przykładowe Napoli, Lazio i Hudson - wszystkie w rozmiarze np. 27 są identyczne - w obwodzie i szerokości nogawki. Osobiście też nie widzę różnicy w krojach na bazie posiadanych, za wyjątkiem Washington, którego spodnie mają ciut wyższy stan. 

Opublikowano

@hinderyt
Tak jak pisze Hargin, różnica w kroju czasami powoduje brak dopasowania. Chyba trudno się tak sugerować rozmiarem Grossa w przypadku SuSu.
Dobrze radzą Koledzy: zmierz miarką tę marynarkę i porównaj z size advisorem SuitSupply.
Ja np. noszę Grossa R50, a SuSu R48.
Ale fakt, że CG jest mniej dopasowany, myślę że w 48 też bym wszedł:)

Opublikowano

Pokrótce, moje doświadczenia są takie:

1. Będąc w salonie przymierzałem sporo różnych modeli (niestety bez robienia szczegółowych notatek, bo traktowałem to raczej jako formę zabicia czasu w oczekiwaniu na służbowe spotkanie) i w zależności od modelu komfort noszenia spodni był diametralnie różny - szczególnie dotyczyło to oczywiście siadania i opinania ud (a właściwie prawego uda, ale o tym za chwilę). Nawiasem mówiąc Washington odradził mi od razu w pasującym rozmiarze marynarki, bo spodnie okrutnie wisiały w kroku. Zresztą, wszystkie spodnie, które wtedy przymierzał od kompletu były na mnie mocno za duże w pasie. Część mocno, choć jeszcze akceptowalne opinała prawe udo, część odznaczała się na łydce.

2. Ostatnio zdecydowałem się zamówić z outletu trzy modele - Soho, Madison i Napoli. Dla mnie wszystkie w miarę ok - o dziwo nawet w pasie bez większych luzów (no ale to już ustalone, że półtoraroczna walka z kontuzją na razie głównie ogranicza się do hodowania opony ;-) . Natomiast po wizycie u krawca okazało się, że Madison ok - tylko do skrócenia (mooocnego), ew. delikatnego zwężenia poniżej kolana ale musu nie ma, za to Soho i Napoli potrzebują jakiś zabiegów w okolicach tylnej części pleców, żeby tył spodni podnieść do góry i zlikwidować załamania, które tworzą się od tyłu na wysokości ud - wybaczcie Państwo niefachowy opis, ale krawiectwo w ogóle mnie nie zajmuje. Generalnie w tych dwóch modelach spodnie nie leżą prosto, tylko układają się w coś na kształt bryczesów na wysokości ud.

Generalnie jeżeli chodzi o spodnie moim "problemem" są szerokie biodra i mocno rozbudowane uda i łydki - w tej chwili lewa strona "trochę" mniej, bo kolano jest po artroskopii. Biorąc pod uwagę, że nóg raczej nie mam długich to wygląda to trochę tak jakby spore U (udo) i O (łydka) dzielił krótki łącznik kolana :)

Pozdrawiam.

Opublikowano

@musa19 - Twoje doświadczenia mogą być podyktowane zmianą wykrojów pomiędzy poszczególnymi kolekcjami tego samego modelu. Też zauważyłem, że np. Madison z A/W2013 ma bardziej dopasowane spodnie niż S/S2015. Natomiast w danej kolekcji, spodnie nie różnią się - co widać po tabeli rozmiarów, która jest dość precyzyjna. 

Spodnie od modelu Washington mają wyższy stan i stąd pewnie uczucie "wiszenia" - trzeba było podciągnąć :) Ja noszę je zawsze na szelkach, stąd nie mam takich doświadczeń. 

Opublikowano

Podciągałem, ale i tak wyglądały bardziej jak kiepskie kąpielówki a nie spodnie od garnituru :) Ale z uwagi, że model Washington podoba mi się chyba w SuSu najbardziej kiedyś na spokojnie zamówię go do domu i sprawdzę, jak się sprawy mają.

BTW. być może sprzedawca w salonie pokazywał mi garnitury z różnych kolekcji - wisiało tam co najmniej kilkaset sztuk.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Pokrótce, moje doświadczenia są takie:

1. Będąc w salonie przymierzałem sporo różnych modeli (niestety bez robienia szczegółowych notatek, bo traktowałem to raczej jako formę zabicia czasu w oczekiwaniu na służbowe spotkanie) i w zależności od modelu komfort noszenia spodni był diametralnie różny - szczególnie dotyczyło to oczywiście siadania i opinania ud (a właściwie prawego uda, ale o tym za chwilę). Nawiasem mówiąc Washington odradził mi od razu w pasującym rozmiarze marynarki, bo spodnie okrutnie wisiały w kroku. Zresztą, wszystkie spodnie, które wtedy przymierzał od kompletu były na mnie mocno za duże w pasie. 

Dlatego każdy garnitur z SuSu, nawet zanim jeszcze doleci, jest zapowiadany na wizytę u krawca. Nie zdarzyło mi się jeszcze trafić, żeby i spodnie i marynarka były we właściwym rozmiarze.

Opublikowano

Witam!

A ja mam takie małe pytanko, czy jest szansa na zakup sensownej marynarki w kwocie do 600zł(+/-100zł)? Jeśli tak to gdzie takowej szukać?

Pozdrawiam i  z  góry dziękuje za pomoc.

Opublikowano

Wiem że post trochę śmieszny ale... Mam spory problem ze znalezieniem koszulek basic. Bez żadnych nadruków, biała albo czarna. V neck albo klasyczny t-shirt. Zna ktoś jakieś sklepu oprócz H&M gdzie można takie kupić?

Opublikowano

Wiem że post trochę śmieszny ale... Mam spory problem ze znalezieniem koszulek basic. Bez żadnych nadruków, biała albo czarna. V neck albo klasyczny t-shirt. Zna ktoś jakieś sklepu oprócz H&M gdzie można takie kupić?

Wcale nie śmieszny, bo sam miałem ostatnio taki problem (w sumie nadal mam) i robiłem spore rozeznanie w temacie. Chociaż ja szukałem kolorowych.

Duży wybór kolorów ma Van Graaf pod swoją marką Nils Sundstrom. Niestety niektóre kolory są o składzie bawełna + poliester z 10-30% tego drugiego. Ale są też te o składzie 100% bawełna. Swoją drogą ile % poliestru jest akceptowalne w T-shircie bez utraty oddychalności koszulki?

Jest też spory wybór na Zalando. Dostepny jest tam m.in. American Apparel, który ma świętną jakość, ale jest to marka amerykańska i przez to koszulki są ekstremalnie długie. Mając rozmiar M takową odesłałem i zastanawiam się czy teraz nie zamówić S lub XS, ale nie mam pewności czy będzie OK.

Opublikowano

Wcale nie śmieszny, bo sam miałem ostatnio taki problem (w sumie nadal mam) i robiłem spore rozeznanie w temacie. Chociaż ja szukałem kolorowych.

Duży wybór kolorów ma Van Graaf pod swoją marką Nils Sundstrom. Niestety niektóre kolory są o składzie bawełna + poliester z 10-30% tego drugiego. Ale są też te o składzie 100% bawełna. Swoją drogą ile % poliestru jest akceptowalne w T-shircie bez utraty oddychalności koszulki?

Jest też spory wybór na Zalando. Dostepny jest tam m.in. American Apparel, który ma świętną jakość, ale jest to marka amerykańska i przez to koszulki są ekstremalnie długie. Mając rozmiar M takową odesłałem i zastanawiam się czy teraz nie zamówić S lub XS, ale nie mam pewności czy będzie OK.

Dziięki, w weekend przejadę się do Van Graffa i zobaczę. Wiem że są u Ralpha Raulena ale nie wiem zy jest sens przepłacać.

Skoro są długie to xs może być na mnie za duża :P ale zobaczę.

Opublikowano

zależy jakiej jakości szukasz....praktycznie każda większa sieciówka ma kolekcję basic,z tańszych np: go sport, decathlon, big star, f&f (tesco), c&a itp.

Opublikowano

zależy jakiej jakości szukasz....praktycznie każda większa sieciówka ma kolekcję basic,z tańszych np: go sport, decathlon, big star, f&f (tesco), c&a itp.

Nie widziałem nic dobrego jakościowo w nawet większej gamie kolorów w wymienionych sklepach. Wszędzie ponad 40% poliesteru.

Opublikowano

Ja kupiłem swoje białe podkoszulki w serek w Reserved jakoś 1,5 roku temu. 100% bawełna niezłej jak na sieciówkę jakości i 20zł za sztukę. Nic więcej do szczęścia nie potrzeba. Sprawdź, czy jeszcze mają podobne.

Opublikowano

Nie widziałem nic dobrego jakościowo w nawet większej gamie kolorów w wymienionych sklepach. Wszędzie ponad 40% poliesteru.

:shock:

...pierwsze z brzegu:

http://www2.hm.com/pl_pl/productpage.0294027013.html

http://www2.hm.com/pl_pl/productpage.0251087001.html

http://www2.hm.com/pl_pl/productpage.0219154017.html

http://www2.hm.com/pl_pl/productpage.0292904013.html

http://www2.hm.com/pl_pl/productpage.0141643037.html

większość z nich jest w stałej ofercie, a tych  w serek, z dodatkiem 5% elastanu sam używam sporadycznie od kilku lat i nic złego się z nimi nie dzieje.

Opublikowano

Czy da się znaleźć jakieś sensowne zastosowanie dla czarnej marynarki z lnu? Kilka lat temu taką mi uszyto i teraz za bardzo nie wiem, co z nią zrobić. Wyrzucić żal, ale założyć też chyba nie ma do czego.