Krzysiek_W Napisano 29 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 29 Czerwiec 2014 Czy ktoś posiada odzież firmy Nils Sundström? W SCC dzisiaj na wyprzedażach nic ciekawego nie znalazłem, więc w van grafie na otarcie łez łapnąłem leciutką, ciemnozieloną, cienką puchową kurtkę rzeczonego Nils'a, ale mam wątpliwości do co jakości bo coś sporo pierza z niej wychodzi na szwach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Z. Napisano 29 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 29 Czerwiec 2014 Czy ktoś miał do czynienia z marynarkami firmy AT.P.CO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wodzu Napisano 29 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 29 Czerwiec 2014 Na początku krótkie "cześć", bo jestem tutaj nowy, choć jako gość forum czytam ciut dłużej. Do rzeczy - planuję kupić drugie boat shoes, jednak tym razem chcę coś bardziej "prestiżowej" marki. Wybór padł na Sebago. Zastanawiam się nad rozmiarem, zwykle noszę 45, mam boaty firmy Storm, które są tego właśnie rozmiaru, gdzie długość wkładki to 29,5cm. W tabeli Sebago rozmiar buta o identycznej długości wkładki to 11,5US, czyli europejskie 46. Obawiam się trochę tego przelicznika, bo nie chcę kupić modelu za dużego. Czy ktoś może się wypowiedzieć z praktycznego punktu widzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Remy Napisano 29 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 29 Czerwiec 2014 Na początku krótkie "cześć", bo jestem tutaj nowy, choć jako gość forum czytam ciut dłużej. Do rzeczy - planuję kupić drugie boat shoes, jednak tym razem chcę coś bardziej "prestiżowej" marki. Wybór padł na Sebago. Zastanawiam się nad rozmiarem, zwykle noszę 45, mam boaty firmy Storm, które są tego właśnie rozmiaru, gdzie długość wkładki to 29,5cm. W tabeli Sebago rozmiar buta o identycznej długości wkładki to 11,5US, czyli europejskie 46. Obawiam się trochę tego przelicznika, bo nie chcę kupić modelu za dużego. Czy ktoś może się wypowiedzieć z praktycznego punktu widzenia? W moim przypadku wyszedł 1 rozmiar więcej. Lepiej by może pasowało 0,5 rozmiaru. Ale po założeniu i założeniu skarpety i dobrym zasznurowaniu jest ok. Poszukaj ofert (w tym archiwalnych) na allegro i ebay-u i zobacz jakie długości wkładek podają. Mi dobrych sugesti udzielił Mr Vintage i przekopałem allegro pod tym kątem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wodzu Napisano 30 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 30 Czerwiec 2014 Według tej tabeli: http://www.sebago.com/US/Content/images/SebagoChart-en-US.jpg patrząc po długości wkładki (29,5cm) musiałbym wziąć właśnie 11,5US, czyli europejski 46. Czyli lepiej kierować się długością wkładki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 30 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 30 Czerwiec 2014 Na początku krótkie "cześć", bo jestem tutaj nowy, choć jako gość forum czytam ciut dłużej. Do rzeczy - planuję kupić drugie boat shoes, jednak tym razem chcę coś bardziej "prestiżowej" marki. Wybór padł na Sebago. Zastanawiam się nad rozmiarem, zwykle noszę 45, mam boaty firmy Storm, które są tego właśnie rozmiaru, gdzie długość wkładki to 29,5cm. W tabeli Sebago rozmiar buta o identycznej długości wkładki to 11,5US, czyli europejskie 46. Obawiam się trochę tego przelicznika, bo nie chcę kupić modelu za dużego. Czy ktoś może się wypowiedzieć z praktycznego punktu widzenia? To "europejskie 46" to jest według numeracji "sportowej", a nie "klasycznej". Z butów klasycznych noszę zwykle 44, a ze sportowych (do biegania, narciarskie etc.) 47-48, z Sebago kupowałem 12US (tęgość M) i było idealne. Wkładki nie mierzyłem, natomiast stopę mam - mierząc obrys na kartce od centralnego punktu pięty do czubka dużega palca - o długości 293 mm. Musisz sam zdecydować, bo gwarancji nie dam, że trafisz (sam przy pierwszych zakupach amerykańskich butów nie trafiłem z rozmiarem). Weź też pod uwagę, że Sebago oferuje buty w różnych tęgościach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 30 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 30 Czerwiec 2014 Aż taki przeskok? W moim wypadku (co prawda przy boat shoes firmy Sperry) wystarczyło wziąść pół rozmiaru więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wodzu Napisano 30 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 30 Czerwiec 2014 W moim przypadku długość stopy to 288mm i raczej skłaniam się ku 11,5US. Wiem, że Sebago oferuje różne tęgości obuwia, jednak tam, gdzie planuję kupić jest spora promocja i w ofercie "tylko" M, co wydaje mi się, że będzie i tak ok. Kyle, z ciekawości - jakim rozmiarem przestrzeliłeś, kupując w USA? Kupiłeś za małe czy za duże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Animaes Napisano 30 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 30 Czerwiec 2014 Kupiłem garnitur z wełny 100s w factory outlet w sklepie brand collection. Produkcja polska. Koszt 1000zł. W tracie mojego balu mocno się pogniótł (głównie na zgięciach ramion). Nigdy nie miałem wełnianego garnituru, stąd nie wiem czy tego typu zagniecenia to normalna sprawa. 1. Czy przyczyną powyższego mogło być przemoczenie garnituru na deszczu? 2. Czy mogę zagniecenia wyprasować żelazkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 30 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 30 Czerwiec 2014 Ja bym oddał do pralni do prasowania, koszt rzędu 10 zł, szkoda się męczyć. Żelazkiem, jeśli już, to parą w pionie, bez dotykania materiału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beere Napisano 30 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 30 Czerwiec 2014 Ale jeżeli byś chciał prasować ręcznie - można. Tylko przez wilgotną szmatkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 30 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 30 Czerwiec 2014 Koniecznie przez szmatkę. Ale ja bym nie ryzkował potencjalnego wyświecenia rękawów i oddał garniak do pralni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Animaes Napisano 30 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 30 Czerwiec 2014 Dziękuję za porady. Przed chwilą oddałem go do prasowania. Ale zaczynam żałować, że kupiłem garnitur z 100% wełny. Nie miałem pojęcia, że ten materiał tak mocno się gniecie...i to w jeden wieczór. EDIT: okazało się, że jednak w mojej podmiejskiej pralni nie świadczą usług prasowania garniturów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 30 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 30 Czerwiec 2014 No nie, spokojnie. Wełna wełnie nierówna, jest różny splot i w związku z tym różna podatność na gniecenie. Generalnie, dobrej jakości wełna gniecie się o wiele mniej, niż bawełna czy len (który zresztą gniecie się w charakterystyczny sposób ); jest to jeden z powodów, dla których garnitur z gładkiej wełny uchodzi za najbardziej elegancki. W większości wełnianych marynarek, które posiadam, jakiekolwiek zagniecenia widoczne są jedynie na klapie, z tyłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 30 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 30 Czerwiec 2014 Ale zaczynam żałować, że kupiłem garnitur z 100% wełny. Nie miałem pojęcia, że ten materiał tak mocno się gniecie...i to w jeden wieczór. To raczej wynik wspomnianego przez Ciebie deszczu. Sam mam po tym jak mnie wczoraj złapała ulewa marynarkę "jak psu z gardła wyjętą". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 30 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 30 Czerwiec 2014 W moim przypadku długość stopy to 288mm i raczej skłaniam się ku 11,5US. Wiem, że Sebago oferuje różne tęgości obuwia, jednak tam, gdzie planuję kupić jest spora promocja i w ofercie "tylko" M, co wydaje mi się, że będzie i tak ok. Kyle, z ciekawości - jakim rozmiarem przestrzeliłeś, kupując w USA? Kupiłeś za małe czy za duże? Przy takiej długości stopy 11.5 powinno być dobre. Tęgość M jest w miarę uniwersalna. Za pierwszym razem kupiłem za małe, bo kierując się tabelami porównawczymi wybrałem odpowiednik europejskiego 45 (sportowego). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B737 Napisano 1 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 1 Lipiec 2014 Używałem szukajki na forum, ale nie mogę znaleźć odpowiedniego postu - gdzie w sieci mogę znaleźć strony z inspiracjami dla facetów w większych rozmiarach wszerz? Znalazłem chubstera (http://chubstr.com) ale trzeba jednak przyznać, że tutaj raczej daleko do tradycyjnej, męskiej elegancji. Będę naprawdę wdzięczny za podrzucenie jakiś linków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 1 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 1 Lipiec 2014 Na szybko: http://www.szarmant.pl/garnitur-dla-pana-w-rozmiarze-5xl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartazz Napisano 1 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 1 Lipiec 2014 http://www.cutterandtailor.com/forum/index.php?showtopic=712 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Orphan Napisano 1 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 1 Lipiec 2014 http://mrvintage.pl/2013/04/xxl.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Remy Napisano 2 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 2 Lipiec 2014 Czy zszycie podwinięcia nogawek spodni jest prawidłowe? Zszycie widoczne na godzinie 2. Zszycie widoczne na godzinie 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 2 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 2 Lipiec 2014 Wg mojej krawcowej - Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_Zet Napisano 2 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 2 Lipiec 2014 Witam Wszystkich Forumowiczów, Od pewnego czasu nurtuje mnie pewne pytanie, na które usiłuję znaleźć odpowiedź w internecie i jakoś nie do końca się udaje. Myślę że jednak tutaj znajdę odpowiedź, już piszę o co chodzi. Otóż w piątek, wybieramy się z żoną na wesele (ślub w kościele o 15:00 potem przyjęcie weselne w restauracji) jesteśmy gośćmi ze strony Pana młodego (kuzyn żony). Zastanawiam się, czy wypada nie założyć krawata na tą uroczystość? Mam granatowy (raczej jasny granat) garnitur - Bytom Oslo 3 czy jakoś tak i do tego chciałem założyć białą koszulę z Willsoora z podpinanym kołnierzykiem typu button-down, z tego co mi się wydaje to do tego typu koszuli nie nosi się krawata - dokładnie taka http://www.willsoor-shop.pl/koszule/wr-slim-fit-176-40944.html# przepraszam że link do sklepu, ale nigdzie nie znalazłem grafiki do podlinkowania. Pomóżcie proszę, bo piątek blisko i nie wiem czy ubrać się tak jak pisałem, czy może zmienić koszulę na białą gładką z nie podpinanym kołnierzykiem i założyć krawat? Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi w temacie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 2 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 2 Lipiec 2014 Oczywiście, że nie wypada nie założyć krawata, byłoby to duże faux-pas. Do koszuli button-down można nosić krawat, jednak raczej w zestawach casualowych czy ew. biznesowych, nie na uroczystość o której mówisz. Koszula z linku nie ma nic wspólnego z męską elegancją, to wariacja którą można założyć co najwyżej do dżinsów jeżeli ktoś akceptuje taki design. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MacGinter Napisano 2 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 2 Lipiec 2014 Zastanawiam się nad wyborem krawata na ślub kuzynki. Garnitur to model z Bytomia Oslo3 do tego oczywiście biała koszula, biała poszetka oraz czarne oxfordy. Zastanawiałem się nad modelami z grenadyny( o ile można ubrać taki na wesele) od poszetka.com : 1. Granatowy (nie byłby zbyt granatowo?) 2. Czerwony Jeszcze moją uwagę przykuł krawat od E.Berga Może jakieś inne modele, firmy, wzory, fasony? Maksymalna kwota w moim budżecie to 220 max. Im mniej tym lepiej. Do ślub został miesiąc więc oferty kupna za granicy wchodzą w grę. Myślałem o zamówieniu czegoś z The Tie Bar tylko nie wiem czy warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi