Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie, potrzebuję konsultacji.

Czy marynarka z tkaniny jakiej jak na zdjęciu nadaje się Waszym zdaniem do noszenia solo z chinosami? Oczywiście nie rurkami, ale czy sama bawełna u dołu, która będzie widocznie pomięta w przeciwieństwie do góry będzie tu przeszkodą?

Marynarka to Havava z nakładanymi kieszeniami, ciemny granat 100% wełna hop-sack jak mniemam.
image.jpeg.16467442ea081709ee5e65b4af2539cf.jpeg

Opublikowano

Ze swojej strony - nosiłbym bez zastanowienia z każdymi bawełnianymi chino - beżowe; białe; kremowe; bordo.
Na dokładkę, w jesienno-zimową aurę sztruksy i flanele.

Starając się być bardziej obiektywny - unikałbym chino bawełnianych z bardzo gładkiej bawełny oraz ogólnie materiałów z gładkiej wełny - ze względu na wyraźny splot i duży odcięcie. Natomiast to jest rada dla kogoś, kto chce bardzo bezpiecznie się ubierać.

PS Ja chętnie taką marynarkę łączę z krawatem, którego materiał ma wyraźną strukturę (mieszanki wełny; lnu; bawełny i jedwabiu) + gładka koszula.

• Like 1
Opublikowano

Dam Wam Panowie kontekst, to może wtedy ktoś lepiej mi doradzi.

Otóż przyjąłem za zadanie ubranie znajomego, który potrzebuje mieć jakiś elegancki ubiór na specjalne okazje - jakieś wesele, komunia, wyjazd w goście do teściów, czy pójście w niedzielę do kościoła. Zamysł mam taki, aby był to taki klasyczny, letni zestaw koordynowany - granatowa marynarka i jasne spodnie (popielate bądź kremowe / ecru).

Docelowo chciałbym, aby taka marynarka była możliwie jak najbardziej uniwersalna - nadawała się zarówno do spodni wełnianych, jak i tradycyjnych chinosów. Ta marynarka ze zdjęcia jest dobrym kandydatem z racji tkaniny - ładny granat, hop-sack bez podszewki, nakładane kieszenie, samoobsługowa wełna, do szczęścia brakowałoby mi jakiejś subtelnej kraty by to trochę "ucodziennić". Problem jaki w niej widzę to to, że ta faktura jest widoczna jedynie z bliska i mimo jej małej grubości układa się niezwykle gładko. Obawiam się przy tym, że z większej odległości będzie się trochę gryzła z chinosami, które jednak nie układają się aż tak gładko.

Robimy to po taniości, a ta marynarka była jedną z nielicznych, która spełnia większość warunków.

Powiedzmy też, że środowisko, w którym obraca się ta osoba raczej nie zawiera ortodoksów męskiej elegancji, więc pewne granice możemy ciut przekroczyć. ;)

Opublikowano
1 godzinę temu, Coven napisał:

Powiedzmy też, że środowisko, w którym obraca się ta osoba raczej nie zawiera ortodoksów męskiej elegancji, więc pewne granice możemy ciut przekroczyć. ;)

Myślę, że w takim razie ujdzie :)

• Like 1
Opublikowano

Słuchajcie, kupiłem spodnie w SuitSupply moze ze dwa tygodnie temu, założyłem moze z 5 razy, a w kroku są przetarte już tak, ze myślałem ze wzialem stare do ręki przez pomyłkę. Ja rozumiem wszystko, ale no bez przesady. Z czego to jest robione Haha 

Opublikowano

Pytanie kapeluszowego ignoranta - na Zalando Lounge był ostatnio kapelusz Borsalino, który kupiłem z ciekawości. Opisany jest jako model Alessandria, jak się to wpisze w google wyskakują same fedory, ale tu korona jest jakby nieuformowana - to znaczy że można to zrobić samemu?

IMG_6090.png

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
16 minut temu, Velahrn napisał:

2-2,5 m. Źródło - w tamtym roku uszyłem właśnie taki płaszcz :).

Dziękuję za odpowiedź. Czy mógłbym prosić o udostępnienie efektu realizacji? Czy ma Pan jakieś dobre praktyki/rady jeśli chodzi o szycie takiego płaszcza? Jakie błędy można popełnić? Na co zwrócić uwagę?

Opublikowano
4 godziny temu, m1chalczyk napisał:

Dziękuję za odpowiedź. Czy mógłbym prosić o udostępnienie efektu realizacji? Czy ma Pan jakieś dobre praktyki/rady jeśli chodzi o szycie takiego płaszcza? Jakie błędy można popełnić? Na co zwrócić uwagę?

Tak, pokaż krawcowi, że chcesz taki:

https://www.sehkelly.com/shop/coats/balmacaan/balmacaan-in-donegal-tweed-in-grouse-brown/

Balmacaan to naprawdę super płaszcz, przynajmniej jak dla mnie, bo:

1. zapina się pod szyję

2. raglanowe ramiona są bardzo wygodne

Jest więc bardzo praktyczny - bo przykro mi, ale typowe "sieciówkowo-modowe" płaszczyki mają tak głęboki dekolt, że stanowią bardziej narzutkę, a nie ochronę przed wiatrem i zimnem.

Nie zapominaj o skośnych kieszeniach do schowania rąk! I uszyj sobie z porządnego materiału- 500-600 to płaszcze wiosenne, na zimę potrzebujesz czegoś w zakresie 700-800 gms, a jak jesteś zmarzluchem to i 900-950. ignoruj te porady, jeśli poruszasz się samochodem - wtedy możesz i pomykać w loafersach cały rok i w ogóle nie rozumieć, o co chodzi, po co ludziom trzewiki?

A i oczywiście, szyj płaszcz tak, aby było miejsce na marynarkę/gruby sweter! Balmacaan to płaszcz o luźnym kroju.

Zdjęcia postaram się zrobić przy świetle dziennym.

• Like 2
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie, szybkie pytania. Chcę zamówić przewiewny garnitur granatowy lub ciemnoszary w niewysokiej cenie. Pomysł to SuSu Havana z Otrium, wpadło mi w oko kilka sztuk ale nie jestem przekonany co do rozmiaru. Mam 186cm wzrostu i 100 w klatce, większość dotychczasowych garniturów/marynarek to były 50tki(choć wg mnie najlepszą długość ma marynarka z Bytomia na 188/100). Żaden z interesujących mnie modeli nie występuje na Otrium w rozmiarze 50. https://www.otrium.pl/product/navy-havana-suit-13https://www.otrium.pl/product/navy-havana-suit-14https://www.otrium.pl/product/navy-havana-suit

Pytanie nr 1 - czy zamawianie 98 ma w ogóle sens przy moich wymiarach?

Pytanie nr 2 - czy wszystkie Havany są przewiewne? Na zdjęciach wydaje mi się, że podszewka w w.w. modelach jest pełna

Pytanie nr 3 - alternatywa to https://www.gutteridge.com/en_PL/clothing/suits/cerruti-pure-wool-travel-blazer/11683002.html - ktoś ma porównanie z SuSu pod względem kroju i jakości?

Opublikowano
18 minut temu, mgns napisał:

Czy takie niedoskonałości mają wpływ na wytrzymałość buta?

Ło Panie, jak na hiszpańską Quality Control to łączenie pasa jest bardzo estetyczne, jedynie sam pas jest po prostu krzywo przycięty/wymierzony. Noś i tyle. 

image.png.2a3f0593780132ab71030b37a4419086.png

• Like 2
  • Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
W dniu 2.06.2024 o 22:12, yacoob napisał:

Pytanie nr 1 - czy zamawianie 98 ma w ogóle sens przy moich wymiarach?

Pytanie nr 2 - czy wszystkie Havany są przewiewne? Na zdjęciach wydaje mi się, że podszewka w w.w. modelach jest pełna

Pytanie nr 3 - alternatywa to https://www.gutteridge.com/en_PL/clothing/suits/cerruti-pure-wool-travel-blazer/11683002.html - ktoś ma porównanie z SuSu pod względem kroju i jakości?

1. SuSu podaje dosyć dokładną rozmiarówkę, możesz porównać z tym co masz.

2. Na tej z elastanem widać, że jest pół podszewka, na tej z poliamidem nie można stwierdzić.

3. Z tego co wiem to jakość dobra. Z rozmiarówki wychodzi, że są około 1,5 cm krótsze od SuSu i na wysokim modelu to widać.

• Like 1
Opublikowano
W dniu 3.06.2024 o 14:06, papiez_ napisał:

Ło Panie, jak na hiszpańską Quality Control to łączenie pasa jest bardzo estetyczne, jedynie sam pas jest po prostu krzywo przycięty/wymierzony. Noś i tyle. 

image.png.2a3f0593780132ab71030b37a4419086.png

Jeszcze z innej strony, przeszedłem się w nich, nałożyłem nanoprotector i po pierwszym dłuższym założeniu widoczne są duże zagięcia. To kwestia zbyt dużej ilości nano? Czy zamsz tak ma? Pytam, bo to moje pierwsze buty ze skóry tego typu.

IMG-20240604-WA0002.jpeg

Opublikowano

To normalne, nie zdarza się tylko w rzadkich przypadkach zamszu "odwróconego" (reverse suede vs. split suede) i zdarza się w markach pozycjonowanych wyżej niż Meermin (mam tak w TLB Artista). Nie miałem tego objawu tylko w Trickersach, Edward Green i Church's, a butów zamszowych miałem w ostatnich latach kilkanaście par.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, mgns napisał:

Jeszcze z innej strony, przeszedłem się w nich, nałożyłem nanoprotector i po pierwszym dłuższym założeniu widoczne są duże zagięcia. To kwestia zbyt dużej ilości nano? Czy zamsz tak ma? Pytam, bo to moje pierwsze buty ze skóry tego typu.

IMG-20240604-WA0002.jpeg

Zupełnie normalny wygląd. Szczotkuj regularnie i będzie git.

• Like 1