Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Natknąłem się ostatnio na ruchomy warsztat Blank belts w którymś centrum handlowym w Krakowie. Z tego co widziałem mają dobre skóry i duży wybór klamer. Za pasek z mosiężną klamrą liczyli sobie chyba 170 zł, co jest dobrą ceną za tą jakość.

Poniżej podrzucam też link do włoskiego sprzedawcy polecanego swego czasu na forum przez innego z kolegów. 

https://www.leonardoguizzetti.com/belts

Opublikowano
33 minuty temu, eduardo napisał:

W sumie wykorzystam dyskusję - chcę kupić pasek do jeansów. Mam Betlewskiego i średnio mi podszedł. Normalnie kupiłbym coś z Sartolane, ale nic mi od nich nie podchodzi do jeansów. Blank Belts będzie ok? Pasek tak 150 - max 200 zł. 

Może Massimo Dutti? Mam od nich kilka pasków, głównie plecionych, niektóre mają już kilka lat i trzymają się bardzo dobrze. Moim zdaniem galanteria skórzana MD oferuje dobrą jakość, przy cenach wyprzedażowych relacja jakość/cena wypada nawet bardzo dobrze.

Opublikowano

A propos, to właśnie ten mój pasek jest z Blank Belts, wcześniej próbowałem z Betlewskiego, ale jakość jest nie do porównania, więc tamten oddałem. Tego nie oddam, bo był robiony na wymiar. Zobaczymy, albo się przyzwyczaję, albo spróbuję coś z nim podziałać, może coś ulepię. Dzięki wszystkim za pomoc! :) 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć, mam kilka krótkich pytań odnośnie "sartorialnych spodni". Nie byłem pewny, czy zadać je tutaj, czy może założyć nowy wątek w dziale "Bespoke", ale najwyżej zrobi się później nowy post.

1. Czy szlufka przy przedłużonym zapięciu pełni jakąś funkcję? W końcu samo zapięcie trzyma się na guzikach i nie widzę, poza estetycznym, jakiegokolwiek zastosowania.

image.thumb.jpeg.c636de29d344e13f8e3cf419c1fc8702.jpegimage.thumb.jpeg.80be3caf13601ae66849ef5f5f44b1ec.jpeg

2. Ile powinna wynosić długość i głębokość zakładek, aby nie były zbyt płytkie (vide: model na niebieskim tle)? Czy w przypadku zakładek podwójnych, inna jest głębokość zakładki wewnętrznej/pierwszej, a zewnętrznej/drugiej?

img_3270.webp.0b2e4e6592708cc2d5159078ceb9a6ae.webp

3. Pozycja regulatorów - jaka jest różnica, gdy regulator jest na gurcie albo pod nim?

image.thumb.jpeg.f220872a511745401119854a71619f13.jpeg

image.thumb.jpeg.9ff340973e989d3b75618ade8d194f13.jpeg

4. Jak głęboki powinien być after dinner split?

image.thumb.jpeg.67ad15acdf074cb3191ec47b87e4b169.jpeg
image.thumb.png.afe0304129763a2337e37cca8e20bddf.png

5. Jak powinien być wykończony gurt od wewnątrz? Pamiętam, że w niektórych polskich markach można było spotkać gumowe wszycie z wypustkami, dzięki czemu koszula się lepiej w środku spodni trzymała. W SuSu już takich rozwiązań nie spotykam.

image.thumb.jpeg.1433052e84669f5f337a25b660d05e8a.jpeg

6. Czy przeszycia zakładek mają jakąś własną, specjalną nazwę? Czy są jakieś minusy takiego rozwiązania?

image.jpeg.08921fb921dc85e99024c1c01c1e0d47.jpeg

7. Czy zawsze należy stosować kolanówkę? Jeśli nie, to przy jakich tkaninach/splotach warto (flanela?), a przy jakich nie (len, fresco, tropik?)?

8. Czy w "sartorialnych" spodniach warto stosować denimowe rozwiązanie zwane "crotch gusset"? Ponoć dzięki temu, szansa na przetarcie się w kroku jest o wiele niższa

description_image_gusset.webp.3c88c4137414f38c2b8a72dafc2e49b3.webpGussetCrotchShot_600x600.webp.7ba62714b50ed6992c85f5a7ee3cf344.webp

Hallmarks-dinner-right_d.avif

Opublikowano

Albo piszesz książkę na wzór Flussera, albo uczysz się zawodu, albo douczasz taniego krawca z małego miasteczka;)

Regulator na gurcie reguluje w pasie, pod gurtem raczej w biodrach. Guma w gurcie zapobiega wysuwaniu się koszuli. Kolanówka jest niewskazana, gdy ją widać (we fresco, hopsacku).

• Like 3
  • Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano

Z tą kolanówką to nie do końca, pełni ona rolę użytkową, a nie ozdobną. Przy materiałach takich jak frescoidy jest wręcz wskazana by minimalizować ocieranie (bo ocierająca wełna dość mocno niweluje swą zaletę jaką jest przewiewność splotu) - istotne jest jedynie by dobrać odpowiedni kolor, najlepiej możliwie zbliżony do materiału głównego bądź jaśniejszy (mam spodnie z jasnobeżowego Fresco z kolanówką w biało-niebieskie pasy; przy pozycji siedzącej są one nieco dostrzegalne na udach czy kolanach - pewnie też dlatego wylądowały w outlecie, bo to MTO z Susu).

• Like 1
Opublikowano

Miałem kiedyś identyczny problem tyle, że na koszuli. Sprawę rozwiązał specjalny rozpuszczalnik produkowany przez Pattex o nazwie S.O.S Rozpuszczalnik. Zeszło bez śladu. Z tego co widzę, to jest on wciąż w sprzedaży.

• Like 1
Opublikowano

W jakim kolorze wybrać podszewkę i kolanówkę w przypadku spodni z otwartym splotem (tropik)? Mam jeden materiał w kolorze niebieskim, drugi - charcoal. W kolorze materiału zasadniczego, w kolorze skóry czy może jeszcze jakoś inaczej?

Ile mb materiału powinno się kupić na podszewkę i kolanówkę?

Opublikowano

Panowie, potrzebuję model zegarka, który posiada mocno szczotkowaną kopertę (grube i mocno widoczne wżery). Jubiler potrzebuje referencji do przeprowadzenia takiej operacji na polerowanej kopercie.

Może być cokolwiek, byle miało dużo zdjęć w sieci.

Opublikowano

@eye_lip

Nie, nie o to chodzi. To ma być bardziej taka przejrzysta informacja czego oczekuję. Ze  zdjęcia po prostu będzie dokładnie wiedział jaki ma być efekt końcowy, bo usługa została wykonana i całkiem dobrze to zrobił, jednak jak dla mnie zbyt "gładko" to wciąż wygląda.

Opublikowano

Krój sobie możesz dobrać: pod sylwetkę, zastosowanie czy modę itd. Te z Milera i ZR są raczej najcieńsze i mocno dopasowane, pewnie dobrze będą się zachowywać pod marynarką. Vistula ma krój luźniejszy ale już rękawy mocno dopasowane. Najluźniejszy jest chyba JOOP (chociaż na zdjęciach z oficjalnej strony producenta bliżej do Vistuli). Zakładam, że najbardziej żywotny będzie ten z największą gramaturą albo ten który będzie miał metkę z producentem tkaniny - w tamtym sezonie np. Vistula miała tkaniny z włoskiej tkalni. Były mocno wyczesane a kolory bardzo żywe. Pod koniec sezonu można było kupić w okolicach 100 zł (raczej stacjonarnie, ponieważ online szybko idzie przy takiej cenie).