Koval Napisano 7 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2020 To nie są skarpetki - to są skarpeciochy! Zniszczyłeś system...😋 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 7 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2020 Waldku, to są onuce, jesteś wystarczająco duży, żeby to wiedzieć Onuce mają tę zaletę, że można je rozwinąć i po złożeniu używać jako maseczki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 7 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2020 Tak Panie! Na zdrowie Panie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giacco Napisano 7 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2020 7 godzin temu, lubo69 napisał: No i wybrałem Bostony:-) Polecam sklep Caine Clothiers w Helsinkach. 30% off, wysyłka gratis, od momentu zamówienia do odbioru minęły 23 godziny:-) Bostony faktycznie w tym CC obecnie w niezłej cenie, ale np. Berwicki drożyzna, że hej Po rabacie niemal drożej niż u nas przed! A całkiem serio, fajną ofertę ma ten sklep! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LukaszPt Napisano 8 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 8 Maj 2020 Witam Panowie Stoje przed decyzją wybrania rodzaju kamizelki do szytego w mtm garnituru ślubnego. W zestawie będzie krawat więc z tego co udało mi sie dowiedzieć odpada kamizelka w ksztalcie "U". I teraz pytanie. Co Waszym zdaniem jest najbardziej adekwatne na taką uroczystość? Kamizelka z kołnierzem lub bez? W kolorze garnituru czy w szarą kratkę księcia walii? A może jakis ładny ciemny brąz idąc za obecnym "trendem". Przez to że nie moge się sam zdecydowac liczę że zasady męskiej elegancji których znawców tutaj na forum nie brakuje ułatwią mi decyzję. Jak tez mozna wywnioskować zestaw mocno klasyczny. Ciemny granatowy garnitur 3 częściowy z krawatem i czarnymi oxfordami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giacco Napisano 8 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 8 Maj 2020 Godzinę temu, LukaszPt napisał: Witam Panowie Stoje przed decyzją wybrania rodzaju kamizelki do szytego w mtm garnituru ślubnego. W zestawie będzie krawat więc z tego co udało mi sie dowiedzieć odpada kamizelka w ksztalcie "U". I teraz pytanie. Co Waszym zdaniem jest najbardziej adekwatne na taką uroczystość? Kamizelka z kołnierzem lub bez? W kolorze garnituru czy w szarą kratkę księcia walii? A może jakis ładny ciemny brąz idąc za obecnym "trendem". Witaj! Jeśli o mnie chodzi, wybrałbym kamizelkę dwurzędową z kołnierzem szalowym lub klapami zamkniętymi. Natomiast kształt kamizelki jednorzędowej (jeśli taką wybrałeś) mocno zależy od Twojej marynarki. Jak wysoko ma umieszczony górny guzik, zatem jak pokaźne "V" tworzy się na piersi, tworząc miejsce dla kamizelki. Tak, jak słusznie zauważyłeś, kamizelka w małe "u" zdominuje i zasłoni krawat, natomiast w wielkie "U" będzie zupełnie niewidoczna po zapięciu marynarki (co nie jest błędem - w smokingach tak jest często, ale warto o tym pamiętać). Jeśli chodzi o kolor - ja odradzam kamizelkę od garnituru. Krata PoW będzie w mym mniemaniu znakomita! A trendy...nie brałbym ich poważnie pod uwagę. Zwłaszcza, że kolor brązowy nie ma konotacji formalnych i uroczystych. Dziś nie ma to już w zasadzie znaczenia, ale...polecam klasykę. P.S. Sprawdź sobie w sieci zdjęcia zestawów z kamizelkami dwurzędowymi, jestem przekonany, że Cię zauroczą 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LukaszPt Napisano 8 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 8 Maj 2020 5 godzin temu, giacco napisał: Jeśli chodzi o kolor - ja odradzam kamizelkę od garnituru. Krata PoW będzie w mym mniemaniu znakomita! Dziękuję za obszerną odpowiedź. Rzeczywiście kusi mnie kamizelka dwurzędowa i bardzo możliwe że właśnie na taką się skuszę. A dlaczego odradzasz kamizelkę dobraną kolorystycznie do garnituru? Czy masz na myśli dalszą ewentualną możliwość parowania kamizelki z innymi zestawami nawet mniej formalnymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giacco Napisano 8 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 8 Maj 2020 Godzinę temu, LukaszPt napisał: Dziękuję za obszerną odpowiedź. Rzeczywiście kusi mnie kamizelka dwurzędowa i bardzo możliwe że właśnie na taką się skuszę. A dlaczego odradzasz kamizelkę dobraną kolorystycznie do garnituru? Czy masz na myśli dalszą ewentualną możliwość parowania kamizelki z innymi zestawami nawet mniej formalnymi? Absolutnie nie odradzam w kontekście ogólnym, chodziło mi w tym wypadku o kontekst ślubny Monokolorystyczny zestaw może być ciekawy i ożywiony dodatkami, jednak kontrastująca kamizelka, w moim odczuciu będzie wyglądała dostojniej i bardziej formalnie. W zasadzie to kwestia gustu czy przyzwyczajenia. Ja nie przepadam za 3-częściowymi garniturami, zazwyczaj wybieram inną kamizelkę do zestawów. Wyjątek stanowi smoking (czasem ubieram mocno wyciętą kamizelkę zamiast pasa hiszp.). Pamiętam, jak bardzo popularne były w Polsce takie garnitury z kamizelkami wyciętymi tuż pod węzłem krawata na początku XXI wieku...nosiłem je namiętnie jako licealista/student, stąd może obecnie moja niechęć Kwestia późniejszego "parowania" swoją drogą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablocito Napisano 8 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 8 Maj 2020 Zawsze mi się wydawało, że kamizelka z innego materiału, niż właściwy garnitur może owszem dodać szyku, co w wypadku ślubu jest wskazane, ale obniży formalność stroju. Nie wiem, na czym opierałem to przekonanie i być może jest ono całkowicie błędne, ale według mnie stylowy nie zawsze znaczy formalny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giacco Napisano 8 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 8 Maj 2020 Faktycznie, zasiałeś mi teraz ziarno niepewności Sam nie wiem teraz co byłoby wyżej w hierarchii formalności: dwurząd PoW czy np. jednorzędowa w komplecie z garniakiem...serio. Zgłupiałem 😆 Myślę, że w moim mózgu nastąpiła symulacja na podstawie kamizelek we fraku czy choćby żakiecie. A tam zawsze kontrastująco... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablocito Napisano 8 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 8 Maj 2020 We fraku, jednak zawsze biała, a do żakietu (morning dress- tak się to chyba nazywa?) pastelowa (nawet różowa!). Dalej się zgadzam, że na ślub dwurzędowa POW będzie bardzo szykowna, ale na formalne spotkanie (gdybym był jakimś ministrem dajmy na to) wybrałbym kamizelkę stanowiącą jednolity komplet z garniturem. Czy jest na sali specjalista od protokołu dyplomatycznego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giacco Napisano 8 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 8 Maj 2020 37 minut temu, pablocito napisał: We fraku, jednak zawsze biała, a do żakietu (morning dress- tak się to chyba nazywa?) pastelowa (nawet różowa!). Dokładnie to miałem na myśli. Bo to wciąż właśnie kontrastująca z czarnym frakiem i szarym żakietem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Kwiatkowski Napisano 9 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2020 Panowie planuje kupić dwa granatowe garnitury. Jestem nowicjuszem modowym. Od jakich sklepów powinienem zacząć? Garnitur granatowy klasyczny cenna jednego od 1500 do 2000 PLN. Jakie marki polecacie z dobrą jakością do cenny? Gdzieś czytałem że nasz marki Vistula etc średnio się sprawdzają i nowe kolekcje są często w promocjach po kilku tygodniach a to chyba źle świadczy o nich. Jakie odradzacie? Jestem z Koszalina więc bliżej mam do Berlina niż Warszawy wiec mogę zahaczyć o tamtejsze sklepy z grupą znajomych. Planuje też koszule do tych garniturów jakie marki polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 9 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2020 Temat jest szeroki i nie sądzę, aby ktoś wyjaśnił te wszystkie kwestie w jednym poście, zwłaszcza w wątku "[...] krótkie odpowiedzi". Jedną sprawą jest jakość - jest sporo wątków na ten temat, inną jest dopasowanie garnituru do Twojej sylwetki (tutaj polecam np. wątki CMDNS albo Forumową Poradnię Stylistyczną). Na większości kolegów z forum garnitury marki SuitSupply leżą dobrze, a czasami świetnie, zbieranie danych możesz zacząć od poświęconego jej wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stormont Napisano 9 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2020 A czy porozmawiamy kiedyś w wydzielonym wątku o kwestiach etycznych? Zaznaczam, że nie jestem zainteresowany krucjatą, ale rozmową na poziomie. Temat interesuje mnie, także zawodowo od dłuższego czasu, staram sobie to poukładać w głowie. Rozumiem oczywiście, że to forum jest skazane na pewne ograniczenia, ale myślę, że można porozmawiać bez popadania w skrajności. Np. wełna sama w sobie w ogóle nie musi być problemem, ze skórami jest już trudniej, ale co w przypadku skór gatunków zagrożonych, jak wymieniane tu płaszczki czy słonie. Co więcej, o ile znam trochę literatury na ten temat od kwestii etycznej, to zupełnie nie orientuję się jak to wygląda w praktyce zakładów. Skąd pochodzi ta skóra etc. Zakładam, że nikt nie chodzi za słoniem i nie czeka aż umrze śmiercią naturalną. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abnegat Napisano 9 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2020 Koledzy, macie może jakieś kody zniżkowe na okulary od the bespoke dudes, większy niż 10% za newsletter? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mayor Napisano 9 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2020 Godzinę temu, Stormont napisał: A czy porozmawiamy kiedyś w wydzielonym wątku o kwestiach etycznych? Zaznaczam, że nie jestem zainteresowany krucjatą, ale rozmową na poziomie. Temat interesuje mnie, także zawodowo od dłuższego czasu, staram sobie to poukładać w głowie. Rozumiem oczywiście, że to forum jest skazane na pewne ograniczenia, ale myślę, że można porozmawiać bez popadania w skrajności. Np. wełna sama w sobie w ogóle nie musi być problemem, ze skórami jest już trudniej, ale co w przypadku skór gatunków zagrożonych, jak wymieniane tu płaszczki czy słonie. Co więcej, o ile znam trochę literatury na ten temat od kwestii etycznej, to zupełnie nie orientuję się jak to wygląda w praktyce zakładów. Skąd pochodzi ta skóra etc. Zakładam, że nikt nie chodzi za słoniem i nie czeka aż umrze śmiercią naturalną. Temat jest szeroki ,gdyż dylematy natury etycznej można mieć zarówno odnośnie cierpienia zwierząt , ale także środowiska naturalnego jak i wyzysku pracowników (często nieletnich). 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m_wujek Napisano 9 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2020 Jeśli chodzi o skóry egzotyczne, to te sprzedawane legalnie z certyfikatem CITES pochodzą z hodowli Sent from my SM-A750FN using Tapatalk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pi_senny Napisano 9 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2020 2 godziny temu, Stormont napisał: A czy porozmawiamy kiedyś w wydzielonym wątku o kwestiach etycznych? Zaznaczam, że nie jestem zainteresowany krucjatą, ale rozmową na poziomie. Temat interesuje mnie, także zawodowo od dłuższego czasu, staram sobie to poukładać w głowie. Rozumiem oczywiście, że to forum jest skazane na pewne ograniczenia, ale myślę, że można porozmawiać bez popadania w skrajności. Np. wełna sama w sobie w ogóle nie musi być problemem, ze skórami jest już trudniej, ale co w przypadku skór gatunków zagrożonych, jak wymieniane tu płaszczki czy słonie. Co więcej, o ile znam trochę literatury na ten temat od kwestii etycznej, to zupełnie nie orientuję się jak to wygląda w praktyce zakładów. Skąd pochodzi ta skóra etc. Zakładam, że nikt nie chodzi za słoniem i nie czeka aż umrze śmiercią naturalną. O tutaj. Można odkopać. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Midlife-Crisis Napisano 9 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2020 W dniu 8.05.2020 o 09:44, LukaszPt napisał: Witam Panowie Stoje przed decyzją wybrania rodzaju kamizelki do szytego w mtm garnituru ślubnego. W zestawie będzie krawat więc z tego co udało mi sie dowiedzieć odpada kamizelka w ksztalcie "U". I teraz pytanie. Co Waszym zdaniem jest najbardziej adekwatne na taką uroczystość? Kamizelka z kołnierzem lub bez? W kolorze garnituru czy w szarą kratkę księcia walii? A może jakis ładny ciemny brąz idąc za obecnym "trendem". Przez to że nie moge się sam zdecydowac liczę że zasady męskiej elegancji których znawców tutaj na forum nie brakuje ułatwią mi decyzję. Jak tez mozna wywnioskować zestaw mocno klasyczny. Ciemny granatowy garnitur 3 częściowy z krawatem i czarnymi oxfordami. Jak dobieram taki zestaw, to się mnie żona pyta, czy mam dzisiaj ślub: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablocito Napisano 9 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2020 Nie otwiera mi się link, ale wiem, że dla muzyka, a zwłaszcza organisty „mieć ślub” oznacza coś zgoła innego niż dla normalnego człowieka. Ba, my to nawet od czasu do czasu możemy mieć pogrzeb! Rola „oprawcy” muzycznego również wymaga odpowiedniego ubioru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cineos Napisano 12 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 12 Maj 2020 https://www.bytom.com.pl/p-bi2-05-80a-kurtka-bi2-05-80a Mierzył ktoś? Cena zachęca, wzór klasycznej field jacket, tkanina techniczna Olmetex. Ciekawi mnie tylko ta wewnętrzna ocieplina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicktrn Napisano 12 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 12 Maj 2020 Szanowni, czy ktoś z Was kiedyś korzystał z wypożyczalni Buczyńskiego? Kusi mnie jaskółka na mój ślub (na wieczór oczywiście poszukuję smokingu, ale to inny temat), a prezentowana w ofercie tej pracowni wydaje się być bardzo interesująca https://buczynski-tailoring.pl/wypozyczalnia-smokingow/ . I o ile ze smokingu będę mógł później korzystać, o tyle żakiet założę prawdopodobnie tylko ten jeden raz w życiu, toteż szkoda mi inwestować znacznych środków w szycie. Czy ma ktoś z Was jakieś doświadczenia w tym temacie? Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablocito Napisano 12 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 12 Maj 2020 Bierzesz ślub przed południem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicktrn Napisano 12 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 12 Maj 2020 36 minut temu, pablocito napisał: Bierzesz ślub przed południem? Nie, we wrześniu o 16:00. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi