Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na podstawie jednego przypadku wnioskujesz, że ich kurs to 5 zł? Też tłumaczę... Wejdź teraz na ich stronę i porównaj ceny w Niemczech do cen polskich.
Ja takie ćwiczenie zrobiłem. Dla marynarek mamy (różne poziomy cenowe):

1859 pln = 399 eu
1529 pln = 329 eu
1209 pln = 259 eu

To kurs rzędu 4.66 zł za euro. 

W trakcie outletu sprawdzałem ceny wszystkiego co kupiłem i kurs nigdy nie zbliżał się do 5 zł.
Oczywiście zdarzają się pomyłki... jak te nieszczęsne marynarki za 2200zł

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
53 minuty temu, Aras napisał:

Na podstawie jednego przypadku wnioskujesz, że ich kurs to 5 zł? Też tłumaczę... Wejdź teraz na ich stronę i porównaj ceny w Niemczech do cen polskich.
Ja takie ćwiczenie zrobiłem. Dla marynarek mamy (różne poziomy cenowe):

1859 pln = 399 eu
1529 pln = 329 eu
1209 pln = 259 eu

To kurs rzędu 4.66 zł za euro. 

W trakcie outletu sprawdzałem ceny wszystkiego co kupiłem i kurs nigdy nie zbliżał się do 5 zł.
Oczywiście zdarzają się pomyłki... jak te nieszczęsne marynarki za 2200zł

Pewnie obaj mamy rację, bo bywa tak i tak. Mnie po prostu irytuje ten proceder, bo przy większych zamówieniach ta różnica już daje się we znaki, zwłaszcza jak kurs euro jest na jakimś ludzkim poziomie. Tak jak pisałem, przy 7000 tysiącach, koło 800 zł. To całkiem porządny rabat :)
Zwłaszcza, że spodziewałem się, iż to właśnie w Polsce będzie taniej niż na "zachodzie" (PKB i inne takie takie) :P 

Opublikowano

Przy dzisiejszym kursie euro ich przelicznik jest moim zdaniem całkiem dobry, ale to wynika z tego,  że nie podnieśli cen w Polsce.
Natomiast przy kursie sprzed paniki (czyli rzędu 4,20-4,25) to też zdecydowanie wolałbym płacić w euro.

Ja tam ich trochę rozumiem. Robią polską stronę to i ceny robią polskie (PLN)... a że muszą się zabezpieczyć przed ryzykiem kursowym (które właśnie się ucieleśnia), to mamy ceny wyższe. Czy wysyłka/zwroty na to wpływają... nie wiem... Czy mają inne ceny w Estonii? Obstawiam,  że nie.

Opublikowano

Możecie mieć rację z wysyłkami/zwrotami i generalnie obsługą zamówień. Myślę, że mają to wykalkulowane, a Polska nie jest najłatwiejszym rynkiem. Odnośnie do cen, to mam wrażenie, że aktualna kolekcja trochę podrożała. Wydaje mi się, że w ogóle zniknęła ta najtańsza linia garniaków w okolicach 1200 zł. Z kolei pojawiają się "luksusowe" full canvas odmiany  zwykłych linii (typu Lazio czy Washington), które cenami szybują w okolice Jorta.
Swoją drogą, jestem ciekawy jak sprawdza się model sprzedażowy SuSu w dobie pandemii. I czy np. Outlet wymiotło doszczętnie czy średniawo :)

Opublikowano
W dniu 23.04.2020 o 19:27, giacco napisał:

Możecie mieć rację z wysyłkami/zwrotami i generalnie obsługą zamówień. Myślę, że mają to wykalkulowane, a Polska nie jest najłatwiejszym rynkiem. Odnośnie do cen, to mam wrażenie, że aktualna kolekcja trochę podrożała. Wydaje mi się, że w ogóle zniknęła ta najtańsza linia garniaków w okolicach 1200 zł. Z kolei pojawiają się "luksusowe" full canvas odmiany  zwykłych linii (typu Lazio czy Washington), które cenami szybują w okolice Jorta.
Swoją drogą, jestem ciekawy jak sprawdza się model sprzedażowy SuSu w dobie pandemii. I czy np. Outlet wymiotło doszczętnie czy średniawo :)

W ostatnim dniu nie było ani jednej pary butów w rozmiarze 41. Najpopularniejszych rozmiarów spodni też już nie było. 

Ciekawe co zrobią ze zwrotami. Spalą? Wrzucą z powrotem do sklepów lub na stronę?

Opublikowano
W ostatnim dniu nie było ani jednej pary butów w rozmiarze 41. Najpopularniejszych rozmiarów spodni też już nie było. 
Ciekawe co zrobią ze zwrotami. Spalą? Wrzucą z powrotem do sklepów lub na stronę?

Myślę, że te towary będą wracać jako cześć aktualnej kolekcji, właśnie pojawiła się np. kaszmirowy bluza sprzed dwóch sezonow w jednym egzemplarzu (która zreszta sam zwróciłem i dzis dostałem potwierdzenie zwrotu), a w outlecie z kolei kupiłem koszule z data produkcji na metce 03.2020, wiec bardzo świeży towar

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano

Dokładnie. Trudno to oprzeć o jakiś logiczny schemat. Kupiłem np. garnitur solaro, który pojawił się w nowej kolekcji, po czym trafił do outletu 2-3 tygodnie później. Podobnie niebieska kamizelka. ??‍♂️
Śledzę dość regularnie ofertę SuSu i zauważyłem, że w outlecie były garnitury, których nigdy wcześniej nie widziałem w regularnych kolekcjach. 
Zatem ciężko tu o jakąś regułę. Na pewno sobie radzą ze zwrotami, skoro obrali taką a nie inną politykę sprzedaży.

Opublikowano
6 godzin temu, mosze napisał:

Być może wpływ na te decyzje ma wolumen sprzedaży. Coś się sprzedaje w cenie regularnej - nie ma powodu do przecen. Coś wisi i zalega - to do outletu.

A to by się nawet zgadzało. Wprawdzie nie "ślęczałem" nad outletem od jego pierwszych sekund, ale ciężko tam spotkać przeboje SuSu, typu granatowe i szare Travellery czy na przykład najpopularniejsze sety z Black Tie. Jeśli są jakieś "must have'y", to najczęściej uszyte już dobre pare lat temu.

No nic, dzięki za rzeczową dyskusję w temacie :)

Opublikowano

Do jeansów? Coś z fakturą, gdzie czuć pewną "grubość" materiału.
Swego czasu kupiłem C1478 (bardziej na chłodne miesiące niż na lato). Nie widziałem "na żywo", ale na obrazkach C1533 wygląda na odpowiednią do jeansów, o ile ma to być marynarka na lato (len + bawełna).

Opublikowano
13 godzin temu, Aras napisał:

Nadal twierdzę, że miks wełny z kaszmirem średnio sprawdza się latem...

Niestety nie zgodzę się. Mam spodnie wełna z kaszmirem i uważam odwrotnie. Będąc zaproszony na wesele w sierpniu w temp 30 stopni nie czułem jakbym miał na sobie kożuch. 

Poza tym gdzieś już pisało, że kaszmir zima grzeje a latem chłodzi. Może Mr. Vintage o tym pisał

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
W dniu 28.04.2020 o 17:13, Aras napisał:

Moim zdaniem nie. Traveler to bardzo cienka, gładka wełna i będzie to wyglądało źle...

Nieprawda. Zależy jaki Traveller. Ja mam cztery Havany (garnitury) travellery z wełny cerruti i nie uważam, że jest cienka. Nie jest może jakaś super casualowa, ale na pewno o wiele bardziej niż zwykła czesanka. Bardziej przypomina luźnym splotem fresco i wcale nie jest wybitnie lekka, w moim odczuciu bardzo uniwersalna. Ale to moje zdanie.
Wydaje mi się, że ta konkretna jest jednak z innej tkaniny. 
Ale warto wiedzieć, że są różne, choć na zdjęciach wyglądają bardzo podobnie.  @emdojot w razie potrzeby mogę znaleźć kody materiałów granatu i ciemnego szarego.

Zrzut ekranu 2020-05-01 o 00.04.51.png

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 1