Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
46 minutes ago, mosze said:

To chyba dobrze, że nie ma luzu w pięcie. Po zasznurowaniu rzecz jasna. Natomiast stopa powinna mieć nieco luzu z przodu (w palcach).

Co znaczy "po zasznurowaniu". Tutaj mam tak że pięta się trzyma mocna nawet bez zasznurowania - tak że wydaje mi się że możnaby chodzić w rozsznurowanych butach bez strachu o zgubienie obuwia:)

Opublikowano
2 minuty temu, ciasteczkowy napisał:

W starych Berwickach mam taki lekki luz w pięcie i mnie to denerwuje i pluję sobie w brodę że nie przymierzyłem pary o pół rozmiaru mniejszej. Teraz zamówiłem buty w których tego luzu nie ma (nie miałem możliwości zamówić większych dla porównania) i się zastanawiam czy nie przesadzam w drugą stronę. 

Każda moja para, którą uważam za wygodną nie ma żadnego ruchu góra-dół w pięcie. Najważniejsze jest moim zdaniem odczucie z przodu palucha - czy masz miejsce nim poruszać i czy idąc nie przenosisz ciężaru ciała na czubek buta - to daje w kość po kilku godzinach noszenia. Moje dwie najwygodniejsze pary mają właśnie bardzo mały otwór na stopę (nie ma szans włożyć bez łyżki) i bardzo dobre dopasowanie w podbiciu. Z przodu mogę spokojnie mieć nawet o rozmiar większe z takim dopasowaniem, bo stopa nie przesuwa się do przodu jako całość.

Opublikowano
39 minut temu, ciasteczkowy napisał:

Co znaczy "po zasznurowaniu". Tutaj mam tak że pięta się trzyma mocna nawet bez zasznurowania - tak że wydaje mi się że możnaby chodzić w rozsznurowanych butach bez strachu o zgubienie obuwia:)

Tak też może być i też jest ok. Jeśli bez zasznurowania jest luz, a po - nie, to też może być ok. Ważne, żebyś nie miał uczucia imadła, bo jednak stopa nieco się przemieszcza i musi mieć na to miejsce.

Opublikowano

Chciałbym jeszcze spytać ponieważ spotkało mnie coś dziwnego założyłem koszule kupioną dosłownie wczoraj od poszetka Koszula nie była prana i tu jest mam pytanie

Otóż po kilku godzinach noszenia na szyi pojawiły się czerwone krosty Koszula zakupiona wczoraj czy sprawę rozwiąże pranie i problem zniknie.Miał ktoś taki kłopot? 

Opublikowano

Skórzane podeszwy nadają się na deszcz, czemu nie? Chyba że pracujesz na zewnątrz to może nie tak praktyczne, a tak normalnie to nie ma różnicy, zmoczą się, to wyschną. Kiedyś nie było innych i cywilizacja przetrwała.

Opublikowano
3 godziny temu, ciasteczkowy napisał:

Wieść gminna niesie że skórzane podeszwy na deszcz nadają się "nie bardzo". A jak jest po podzelowaniu? Można czy lepiej nie?

No tak, po podzelowaniu masz do skóry przyklejoną gumę.

Opublikowano

Tak prosto to nie będzie, jaką marynarkę, z czego, na jaką okazję?

Co do powyższych dwóch - można zanalizować materiały, ale kluczowe jest dopasowanie. Trzeba sprawdzić, jak na Tobie leżą. Każdy producent ma nieco inne kroje i jedne marynarki będą Ci pasować, w innych będziesz wyglądał źle lub będą wymagać znacznych przeróbek.

Opublikowano

Szukałbym marynarki z wełny, z wyraźnym splotem (żeby nie wyglądała jak sierota od garnituru), raczej gładkiej (bez wzoru) - ciemnogranatowej, z lekką konstrukcją lub bez konstrukcji.

Coś w ten deseń:

C962_1.jpg
8b7099b830bab8504f9606443c93a84d--white-

• Like 1