Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak wyglądają obecnie koszule CT względem kołnierzyka? Jaką wysokość ma stójka i jak długie są wyłogi w klasycznym?

E: Dobra, udało się w końcu dostać na Live Chat i dowiedziałem się, że stójka (przy rozmiarze 16.5") to 3,8 cm, a długość wyłogów 7,8 cm. W TML natomiast nie dostałem wysokości stójki, a długość wyłogów to podobno 6 cm. Czy faktycznie są aż tak krótkie? Mam starą koszulę TML i wyłogi mają dobre 8,5 cm.

Opublikowano

Panowie, czy ma ktoś jakieś doświadczenia z kurtką M65 niemieckiej marki Brandit (jakość materiałów i wykonana, jak się użytkuje)?

Kurtka fajna, choć prosto wykończona. Nie jest tak obszerna w rękawach jak inne, ale ma bardzo słaby materiał - sztywny. 

Mimo to używam, nawet do zestawów koordynowanych.

Opublikowano

Przekopuję tematy o poprawkach krawieckich w Warszawie, ale nie mogę znaleźć ostatecznej odpowiedzi gdzie znajdę miejsce gdzie z najlepszym efektem wytaliuje i skrócę marynarkę?

Opublikowano

Przekopuję tematy o poprawkach krawieckich w Warszawie, ale nie mogę znaleźć ostatecznej odpowiedzi gdzie znajdę miejsce gdzie z najlepszym efektem wytaliuje i skrócę marynarkę?

Polecam zakład Pana Kazimierza Łomży na ul. Wołoskiej 52. Wszystkie marynarki przerabiam u niego (skracanie rękawów od góry, taliowanie itp).

Opublikowano

Który z tych garniturów byście wybrali?

Wybór na nie padł tylko ze względu na możliwość kupna oddzielnie spodni i marynarki. Zastosowanie powiedzmy uniwersalne. Bardziej na lato (choć to kolekcje całoroczne)

1. Vistula Cheyenne (materiał nie zrobił na mnie dobrego wrażenia)

http://vistula.pl/marynarki/marynarka,id-74062

2. Pierre Cardin Paul Fitted (wąskie klapy)

https://www.zalando.pl/pierre-cardin-paul-fitted-garnitur-blau-p3222a016-k11.html

3. Tommy Hilfiger(?). W sieci nie znalazłem :/ (oglądałem tylko szary, ładnie leżał, zrobił na mnie najlepsze wrażenie ale nie wiem czy jest wart swej ceny)

4901264_ind.jpg

Opublikowano

Panowie, problem mam taki: mam mocno nierówne ramiona. Jedno wyżej, drugie niżej. Po zapięciu marynarki powoduje to, że z jednej strony powstaje przerwa, odstęp pomiędzy kołnierzem koszuli i kołnierzem marynarki, w bardziej dopasowanych marynarkach klapy zaczynają odstawać od klatki piersiowej z jednej strony a linia ramion wygląda fatalnie. Dodam, że ramię, które jest wyższe po dodatkowym podniesieniu wypełnieniem ramion marynarki wygląda naprawdę źle - szyja robi się baaardzo krótka. Co można z tym zrobić? Zmniejszyć wypełnienie "wyższego" ramienia? Chciałbym pójść do krawcowej już uzbrojony w wiedzę o możliwych poprawkach, które dobrze by tu zastosować

Opublikowano

Mam prawe ramię o jakieś 2 cm niżej. W marynarkach nie daję prawie żadnych wypełnień i prawe ramię kroję odpowiednio niżej.

Zawsze będzie widać, że jedną stronę mam niżej ale marynarka nie wisi i nie robią się fałdy pod pachą.

Sugeruję właśnie taką korektę. Wyprucie rękawa, obniżenie ramienia i otworu na rękaw i ponowne wszycie rękawa.

W gotowych marynarkach w kratkę taka korekta nie zadziała bo kratki się rozjadą.

Opublikowano

A poduszka z jednej strony nie załatwi sprawy? W dodatku powinna to być poduszka mała, na sam koniec ramienia lub mocno tracąca grubość (w RTW z reguły wstawia się dość grube poduszki od szyi do ramienia). Ja zrobiłem kilka eksperymentów tego typu w marynarkach RTW bez wypełnień i efekty oceniam jako bardzo dobry, a w każdym razie polepszenie było wyraźne - jedyne zastrzeżenie jest takie, że marynarki były z dość grubego materiału (flanela i len).