Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To już teraz pamiętam skąd miałem w głowie zakodowaną kwotę z przedziału 150-200 zł, paczki zawsze były oznaczane jako "gift".

Swego czasu (2-4 lata temu) ściągałem dość dużo paczek z Japonii i Hong Kongu, praktycznie wszystkie oznaczone przez sprzedawców jako "gift" i muszę nie zgodzić się z tym, że celnikom zwykle nie chce się naliczać VAT-u bez cła. To, czy paczka dostawała VAT czy nie to była raczej loteria, czasem nawet paczki o wartości <100$ dostawały VAT, a czasem droższe nie. Zależy od przypadku

Opublikowano

może to byc uzależnione od podległości pod dany urząd celny, metody wysyłki, kierunku nadejścia, asortymentu :-) Osobiście w tym braku reguły, upatruję właśnie lenistwa lub jakiegoś trudnego do odkrycia algorytmu selekcji paczek to kontroli.

Opublikowano

Z tych trzech wybrałbym ten ostatni - w kratę, jest najbardziej "żywy". Z jedwabiu mam jeden szalik i nie niszczy się szybciej niż wełniane. Z resztą nie ma co przesadzać, ubrania nie są kupowane na wieki.

Opublikowano

oglądałem dzisiaj buty, które nazwałbym penny tassel loafers (penny z dwoma "dzwonkami" skórzanymi)- ale to chyba hybryda jakaś? coś w stylu wiązanych trzewików, z suwakiem z boku. But nie wygląda źle, na lato jak znalazł do lnianych spodni, tylko coś jakby za dużo tego. Spotkaliście się z tym?

Opublikowano

Panowie, czy marynarkę z dwoma rozcięciami z tyłu można zwężać w talii inaczej, niż po szwie środkowym? Przeliczyłem się z możliwością przeróbek i pomimo dobrego dopasowania w plecach mam dalej zbyt obszerny w talii garnitur. Jedyna droga ratunku prowadzi przez szwy inne, niż ten wzdłuż kręgosłupa. 

Opublikowano

Zegarek kieszonkowy do chinosów - ujdzie w tłoku, czy raczej odpuścić sobie takie eksperymenty? Dla jeansów zaprojektowano specjalną kieszonkę na takie czasomierze, ale chinosy rzadko mają więcej niż 4 kieszenie...

Opublikowano

Na szczęście nie.

Znasz angielski? Zobacz jak opisane jest np. shipping info - to nie jest po angielsku.

Jeśli chcesz kupić C&J za 60 funtów, to tylko stracisz 60 funtów.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Zegarek kieszonkowy do chinosów - ujdzie w tłoku, czy raczej odpuścić sobie takie eksperymenty? Dla jeansów zaprojektowano specjalną kieszonkę na takie czasomierze, ale chinosy rzadko mają więcej niż 4 kieszenie...

Chinosy Altea maja mala kieszonkę ,właśnie przeznaczona do tego celu.

Pozdrawiam

Opublikowano

Jak wygląda sprawa przeróbek kuśnierskich, zwężania rękawów czy  taliowania skórzanych kurtek/parek w porównaniu do np. marynarek? Czy i o ile mniej więcej taka usługa jest droższa u kuśnierza niż analogiczne usługi u krawca?