Aron Napisano 29 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 29 Kwiecień 2015 @Hargin Nie taki mocny róż miałem na myśli Konkretna koszula poniżej. Z Waszych wypowiedzi wynika jednak, że takie połączenie jest raczej kontrowersyjne. Dziękuję za opinie, dalsze mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 29 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 29 Kwiecień 2015 Aron - pewnie można próbować; ale po co się męczyć, skoro jest tyle innych możliwości (a koszula fajna). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aron Napisano 29 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 29 Kwiecień 2015 Pewnie masz rację, po prostu lubię gdy dana rzecz (w tym wypadku krawat) pasuje do maksymalnie wielu innych, które już mam. Krawat mi się bardzo podoba, więc pewnie kupię go mimo wszystko . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 29 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 29 Kwiecień 2015 Mi również ten krawat bardzo się podoba i jestem przekonany, że nawet bez duetów z różowymi koszulami nie będzie u Ciebie bezrobotny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 29 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 29 Kwiecień 2015 Mam pytanie: jaki krawat (kolor, materiał) będzie najlepiej pasował do bawełnianej, beżowej, casualowej marynarki i koszuli w granatową kratę gingham? Na przykład granatowy, pod kolor kratki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giacco Napisano 29 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 29 Kwiecień 2015 Na przykład granatowy, pod kolor kratki. Postawiłbym też na grenadynę. No i gładki, bez wzorów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelbb Napisano 1 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 1 Maj 2015 W przypadku takich pytań zawsze łatwiej wymienić tych kilka, które ewidentnie nie pasują niż tysiące tysięcy tych, które pasują. Postawiłbym też na grenadynę. No i gładki, bez wzorów. Na przykład granatowy, pod kolor kratki. Dziękuję za pomoc. Zastanawiam się nad takim zestawem: bawełniana, beżowa marynarka z wąskimi klapami granatowe chinosy koszula: http://www.ctshirts.com.au/Navy--large--gingham--check--non----iron--Slim--fit--shirt?q=gbpdefault|Navy-large-gingham-check-non-iron-Slim-fit-shirt|fn474nav||||||||||||| spinki: http://d30fnpgn92mkei.cloudfront.net/LK012NAV.jpg krawat: http://eleganckipan.com.pl/krawaty/382-granatowy-krawat-welniany-z-dzianiny-knit.html# Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan M. Krawczyk Napisano 1 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 1 Maj 2015 Te spinki supełki jakoś mi do tego nie pasują Ale zestaw przyjemny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek 00 Napisano 2 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 2 Maj 2015 Czy do czarnego płaszcza będzie pasować granatowy garnitur i brązowe lub burgundowe buty? Generalnie chodzi o buty. http://vistula.pl/kurtki-i-plaszcze/plaszcz,id-64973 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
constantin Napisano 2 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 2 Maj 2015 Czy do czarnego płaszcza będzie pasować granatowy garnitur i brązowe lub burgundowe buty? Generalnie chodzi o buty. http://vistula.pl/kurtki-i-plaszcze/plaszcz,id-64973 Nie kupuj tego płaszcza.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek 00 Napisano 2 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 2 Maj 2015 Czemu? Coś z nim nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
constantin Napisano 2 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 2 Maj 2015 Czemu? Coś z nim nie tak? Z tym płaszczem nic nie jest tak..." do formalnych stylizacji"- 66% bawełna, 34% poliamid Może pomyśl o dyplomatce w kolorze granatowym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek 00 Napisano 2 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 2 Maj 2015 Myślałem o granatowym, ale obawiam się, że nie będzie kontrastu płaszcz /garnitur.Mam beżowy trencz i świetnie kontrastuje z garniturem, ale jest właśnie mało formalny. Co do składu to dzięki za spostrzeżenie bo nie zwróciłem uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelbb Napisano 2 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 2 Maj 2015 Te spinki supełki jakoś mi do tego nie pasują Ale zestaw przyjemny Dzięki. Czy ktoś chce jeszcze zgłosić veto, zanim kupię ten krawat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giacco Napisano 2 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 2 Maj 2015 Myślałem o granatowym, ale obawiam się, że nie będzie kontrastu płaszcz /garnitur.Mam beżowy trencz i świetnie kontrastuje z garniturem, ale jest właśnie mało formalny. Co do składu to dzięki za spostrzeżenie bo nie zwróciłem uwagi. W kategoriach formalności kwestia kontrastu bodaj nie ma znaczenia. Za kontrast odpowiada biała koszula i poszetka Płaszcz, jak garnitur powinien być ciemny (granatowy, ew. mniej uniwersalnie-czarny). No i oczywiście raczej nie trencz Tak jak formalne buty winny być czarne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mic43 Napisano 2 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 2 Maj 2015 W kategoriach formalności kwestia kontrastu bodaj nie ma znaczenia. Za kontrast odpowiada biała koszula i poszetka Płaszcz, jak garnitur powinien być ciemny (granatowy, ew. mniej uniwersalnie-czarny). No i oczywiście raczej nie trencz Tak jak formalne buty winny być czarne. Myślę, że koledze chodziło o to, że po prostu kolory zbliżone do siebie zazwyczaj nie wyglądają dobrze. Mnie się wydaję, że trencz jest wysatarczająco formalny do garnituru, ale specjalistą nie jestem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek 00 Napisano 2 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 2 Maj 2015 Dokładnie o to mi chodzi, że kolory zbliżone do siebie nie wyglądają dobrze. W związku z tym dla kontrastu dla granatowego garnituru pomyślamem o tym płaszczu, ale nie mam jeszcze czarnych butów. Dlatego spytam się jeszcze raz bo nie dostałem odpowiedzi na pytanie czy do czarnego płaszcza, granatowego garnituru będą pasować bordowe/ brązowe buty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giacco Napisano 2 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 2 Maj 2015 Mnie się wydaję, że trencz jest wysatarczająco formalny do garnituru, ale specjalistą nie jestem. Formalny, a pasujący do garnituru, to są dwie różne sprawy. Formalna jest przede wszystkim dyplomatka. Myślę, że koledze chodziło o to, że po prostu kolory zbliżone do siebie zazwyczaj nie wyglądają dobrze. Owszem, jeśli koordynujemy np. marynarkę z koszulą. Jeśli chodzi o strój formalny, -są zasady i specjalnej dowolności kolorystycznej nie ma. Ale przeczuwam, że pisząc "formalny", macie na myśli "elegacki", a to już co innego. Dokładnie o to mi chodzi, że kolory zbliżone do siebie nie wyglądają dobrze. W związku z tym dla kontrastu dla granatowego garnituru pomyślamem o tym płaszczu, ale nie mam jeszcze czarnych butów. Dlatego spytam się jeszcze raz bo nie dostałem odpowiedzi na pytanie czy do czarnego płaszcza, granatowego garnituru będą pasować bordowe/ brązowe buty? Czarny z brązowym IMO nie wygląda dobrze, natomiast brąz z granatem świetnie. Osobiście przepadam za nawiązaniem kolorem płaszcza do butów, kapelusza, paska oraz paska w zegarku. Wymienione przeze mnie elementy ładnie współgrałyby (IMO) z granatowym czy szarym garniturem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rascone Napisano 3 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 3 Maj 2015 Formalny, a pasujący do garnituru, to są dwie różne sprawy. Nie bardzo rozumiem - są jakieś formalne płaszcze nie pasujące do garnituru? Wydaje mi się, że płaszcz formalny a pasujący do garnituru to właśnie niemalże synonimy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 3 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 3 Maj 2015 Chodziło o kolor / faktura, może być formalny, a wizualnie się gryźć z garniturem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giacco Napisano 3 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 3 Maj 2015 Chodziło o kolor / faktura, może być formalny, a wizualnie się gryźć z garniturem To raz, a dwa: nie każdy płaszcz pasujący do garnituru jest formalny. Myślę, że cały czas mijamy się w pojęciach. Ja rozumiem formalny jako ściśle określony dress codem: black tie, white tie czy też dzienny żakiet itd. Szary garnitur, błękitna koszula, brązowe buty i beżowy trencz- to zestaw potencjalnie śliczny, ale nigdy formalny. Caporegime słusznie zauważył, że oprócz koloru, o formalności stroju decyduje także faktura i sama tkanina. Ad rem: czarny płaszcz nie będzie kontrastował z granatowym garniturem, bo te kolory nie pozostają względem siebie w kontraście... Dołożenie do tego brązowych czy burgundowych butów, to IMO za dużo. Wprowadzenie w jednej stylizacji brązu czy burgundu, czerni i granatu jest chyba ryzykowne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek 00 Napisano 3 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 3 Maj 2015 Czyli z tego co zrozumiałem czarny płaszcz łączyć z czarnymi butami a granatowy płaszcz będzie najbardziej uniwersalny jeżeli chodzi o dobór koloru butów . A czy płaszcz, który załączyłem można uznać za klasyczny patrząc na fason? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giacco Napisano 4 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 4 Maj 2015 Granatowy jest (tak jak napisałeś), bardzo uniwersalny. Będzie pasował do różnych butów, do garniturów jasnych i ciemnych oraz będzie go można spokojnie nosić dziennie jak i wieczorowo. Czarny nie byłby już taki uniwersalny.Jeśli chodzi o sam krój, w mojej ocenie nie jest zły. Ja lubię płaszcze taliowane, przypominające nieco marynarki, a ten taki właśnie jest. Nie jest tak formalny i elegancki jak dyplomatka, ale przez to pewnie też bardziej uniwersalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aron Napisano 6 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 6 Maj 2015 Co sądzicie o takim garniturze? http://eu.suitsupply.com/en/suits/washington-half-lined-grey-plain/P3912.html?start=2&cgid=Suits&prefn1=collection&prefn2=styleFit&prefv2=Contemporary-Washington&prefv1=Fall%2FWinter Chodzi mi o to, że z jednej strony ma zamknięte klapy, a z drugiej nakładane kieszenie. Chciałbym go też zdekompletować, np. zakładać marynarkę do jeans'ów. Jakie jest Wasze zdanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan M. Krawczyk Napisano 6 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 6 Maj 2015 Faktycznie, dziwnie wyglądają te zamknięte klapy i nakładane kieszenie. Same klapy są też dość szerokie i rzucają się w oczy. W wersji z jeansami, bez czegokolwiek pod szyją pewnie by to tak nie gryzło, ale skompletowany i z odpowiednio dobraną szerokością krawata może jakoś tak nie do końca być spójny. Nie jestem przekonany. Ale materiał ładny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi