flozbi Napisano 14 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2016 Elvis185 czemu ich nie wymieniłeś na większe? Przy długości stopy 28,6 (zakładam, że jest dobrze zmierzona) rozmiar 8 ociera się o masochizm;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elvis185 Napisano 14 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2016 Godzinę temu, flozbi napisał: Elvis185 czemu ich nie wymieniłeś na większe? Przy długości stopy 28,6 (zakładam, że jest dobrze zmierzona) rozmiar 8 ociera się o masochizm;-) Msohizm powiadasz....człowiek poznaje swoją osobowość widać cały czas- jednak to nie dla mnie😊 2 tygodnie to była tortura . Stopy pomierzylem dopiero dzisiaj, a buty kupiłem miesiąc temu i taki rozmiar mi doradzono w sklepie. Teraz będę już uwazniejszy. To były moje pierwsze buty GYW. Gdyby ktoś potrzebował dobrać kolor kremu, to z Saphira pasuje nr 61-cynamon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 14 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2016 Nie musi, ale może. Dobrze dobrane buty mogą mieć wadę konstrukcyjną (zdarzyła mi się taka sytuacja, buty z półki 1000+, wadę potwierdził znany forumowy szewc) lub twardą skórę (to raczej półka niżej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 14 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2016 19 minut temu, lubo69 napisał: Nie musi, ale może. Dobrze dobrane buty mogą mieć wadę konstrukcyjną (zdarzyła mi się taka sytuacja, buty z półki 1000+, wadę potwierdził znany forumowy szewc) lub twardą skórę (to raczej półka niżej). Albo plastikowe usztywnienie pięty (np. Meermin Classic), które "poddaje się" o wiele wolniej niż skórzane. Co nie zmienia faktu, że nie warto kupować za małych butów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elvis185 Napisano 15 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik 2016 16 godzin temu, xkoziol napisał: Te buty są na Ciebie za małe, 8,5 też by były. Po raz setny powtórzę, że klasycznebuty.pl zawsze doradzają za małe buty - czemu? Nie wiem. Dobrze dobrane buty nie torturują ani minuty, nie wiem skąd u wielu kolegów przeświadczenie, że "musi boleć" Stanowczo i autorytarnie zaprzeczam - nie, nie musi! Teraz tez dotarłem do tego , że w modelu 3561 na pewno rozmiar 8 za mały. Ponieważ wczoraj po całym dniu juz nie było tak miło jak ostatnio . W takim razie przy moich wymiarach stóp , w jaki rozmiar celować przy następnych zakupach berwicków ? Będę wdzięczy za podpowiedzi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flozbi Napisano 15 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik 2016 Może lepiej spróbować z inną marką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elvis185 Napisano 16 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 16 Październik 2016 Narazić inne marki butow nie wchodzą w grę - chodzi o budżet - dopiero zacząłem budować kolekcję dobrego obuwia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McQueen Napisano 19 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 19 Październik 2016 Dnia 14.10.2016 o 18:36, xkoziol napisał: Dobrze dobrane buty nie torturują ani minuty, nie wiem skąd u wielu kolegów przeświadczenie, że "musi boleć" Stanowczo i autorytarnie zaprzeczam - nie, nie musi! Pewnie dlatego, że uważają, że buty się rozejdą. Nosząc buty nie mogę czuć dyskomfortu, czyli że są zbyt luźne czy zbyt obcisłe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrkaramba Napisano 20 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2016 Dnia 14.10.2016 o 19:14, Zajac Poziomka napisał: Albo plastikowe usztywnienie pięty (np. Meermin Classic), które "poddaje się" o wiele wolniej niż skórzane. Co nie zmienia faktu, że nie warto kupować za małych butów Dodac jeszcze należy ze jest cos takiego jak cena. W swoje kopyto mozna trafić dopiero w okolicach tysiąca jak ktos ma nietypowa stopę. Nawet ten teoretycznie seroki Berwick G jest w palcach ciasny a pięta lata na wszystkie strony. SP sa lepsze o niebo pod tym względem. G&B podobnie jak Berwick, Barker to samo w wielu modelach G. Buty GYW sa widze duzo bardziej czule na dopasowanie do stopy niz tzw sieciowkowe, wiec swoje trzeba bedzie stracić zeby znalezc właściwy model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diabel200 Napisano 22 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2016 Witam, Panowie, przyszły buty Berwick 3010, bardzo ładne buty ALE, właśnie są dwa. 1. Jak stoję nic nie uwiera nie naciska, lecz w momencie jak chodzę czuje ucisk z tyłu na kości piętowej, mierzyłem Barwicki 2428 i tego nie było. Miały długie czuby i nie wyglądało to dobrze z moją stopą, dlatego je wymieniłem na 3010. I teraz pytanie normalne ? rozejdą się ? 2. Dodatkowo co mnie najbardziej nie pokoi w lewej jak i w prawej podeszwie wystają tak jakby łepki od gwoździ /zszywek ? Zdjęcia poniżej, w lewym jest to wyczuwalne pod palcem natomiast w prawym, wyciągając nogę z buta tak jak by zahaczył o skarpetę stąd sprawdziłem co jest grane. Obawiam się że jak zacznę w nich chodzi to będą rwać skarpetę. Jak możecie prośba sprawdźcie jak jest u was. Co radzicie ? Lewy: Prawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klasycznebuty.pl Napisano 22 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2016 Dnia 14.10.2016 o 18:36, xkoziol napisał: Te buty są na Ciebie za małe, 8,5 też by były. Po raz setny powtórzę, że klasycznebuty.pl zawsze doradzają za małe buty - czemu? Nie wiem. Dobrze dobrane buty nie torturują ani minuty, nie wiem skąd u wielu kolegów przeświadczenie, że "musi boleć" Stanowczo i autorytarnie zaprzeczam - nie, nie musi! Dzień dobry, mniejszy rozmiar doradzamy w granicach rozsądku (o ile długość wkładki na to pozwala). Przy zejściu o 0,5 rozmiaru w dół różnica w długości wkładek to 0,4- 0,3 cm. Nie jest to za wiele. W przypadku Berwicków skóra dosyć mocno pracuje (jest kilka wyjątków). Biorąc rozmiar idealny za pierwszy założeniem klienci po pewnym czasie odczuwali dosyć spore luzy ( wówczas zalecaliśmy stosowanie wkładek, półwkładek, zapiętek). Nie byli jednak zadowoleni z tego jak głębokie załamania powstały. Decyzję jednak zawsze pozostawiamy Państwu. Ci , którzy z niej skorzystali mamy nadzieję, że nie żałują. Choć pewnie nie raz skończyło się na obtarciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elvis185 Napisano 22 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2016 Potwietdzam, że Berwiki rozchodzą się bardzo. Więc przynajmniej model 3561 warto brać dobrze dopasowany - tak jak piszą klasycznebuty. Co nie zmienia faktu. Że kluczowym wyrażeniem jest tutaj " w granicach rozsądku ". Myślę że człowiek też się uczy i kazda następna para butów powoduje , że stajemy się bardziej świadomymymi klientemi. Tak wiec warto wiedzieć jak dany producent czy model butów się zachowuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McQueen Napisano 22 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2016 Kopyta Berwick. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamW Napisano 23 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 23 Październik 2016 http://shopmiler.com/pl/obuwie/trzewiki-sztyblety-berwick-376-suede-brown czy ma ktos z kolegow ten model lub inny na tym kopycie? Inteesuje mnie jak wypada tu rozmiar i tegosc kopyta wzgledem innych berwickow np 3637, 3010, 242. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
50groszy Napisano 23 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 23 Październik 2016 Panowie Yanko 7,5 rozmiar a berwicki jaki byście polecali? Mowa o skrzydlatych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alterte Napisano 26 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 26 Październik 2016 Mam pytanie do posiadaczy trzewików modelu 242 lub 266. Otóż sklep Klasyczne Buty podaje informację: "Buty są dość obszerne, dlatego radzimy zejść pół rozmiaru niżej." Jak to wygląda w rzeczywistości? Można spotkać się na forum z opiniami, że ten sklep często doradza za małe buty. Czy naprawdę jest sens kupować buty o pół rozmiaru mniejsze w stosunku do modelu 3010? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamW Napisano 26 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 26 Październik 2016 Ja mam 242 w rozmiarze 41 podczas gdy 3010 i monki 3637 mam w rozmiarze 42. Trzewiki sa na kopycie 130 ktore nie jest szczegolnie szerokie za to jest wydluzone. Mierzylem rowniez rozmiar 41,5 i byl zdecydowanie zbyt duzy, czyli w mojej opinii wskazane jest zejscie o rozmiar w dol. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klasycznebuty.pl Napisano 27 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 27 Październik 2016 12 godzin temu, alterte napisał: Można spotkać się na forum z opiniami, że ten sklep często doradza za małe buty. Czy naprawdę jest sens kupować buty o pół rozmiaru mniejsze w stosunku do modelu 3010? Kwestię doboru "za małych butów" wyjaśniliśmy kilka dni w tym wątku. Co do sensu zakupu butów mniejszych w tym przypadku to nadal uważamy, że lepszy byłby mniejszy rozmiar. Proszę pamiętać, że różnice pomiędzy poszczególnymi modelami (nawet szytych na tym samym kopycie) występują. Doradzając Państwu dobór najwłaściwszego rozmiaru bierzemy również pod uwagę to jak pracuje skóra. Niektóre modele Berwicków potrafią się rozejść nawet o 1 rozmiar. Nie doradzamy klientom danego rozmiaru obuwia gdy z góry wiadomo, że wkładka będzie za krótka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro Napisano 28 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 28 Październik 2016 Ja mam 242 (kopyto 130) nr 41 oraz 3011 (to samo kopyto co 3010, czyli 156), też w rozmiarze 41. Kopyto 130 jest węższe i dłuższe, lecz w trzewiki 242 są ogólnie (i proporcjonalnie) większe, przy zachowaniu kształtu kopyta, chyba producent uwzględnił zastosowanie grubszych skarpetek, bo to buty zimowe. W każdym razie w moim odczuciu 242 nr 41 jest obszerniejsze o ok. pół rozmiaru od 3011 nr 41 - mimo teoretycznie węższego kopyta. A na długość (miejsce przed palcami) to nawet więcej niż pół rozmiaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jack13th Napisano 7 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Listopad 2016 (edytowane) Witam, bardzo proszę o poradę w sprawie wykończenia buta w miejscu łączenia pasa. Są to moje pierwsze buty GYW, więc nie mam w tej kwestii zbyt dużego doświadczenia. Buty to Berwick 242. Zamówiony w klasycznebuty.pl. Po konsultacji telefonicznej Pani dobrała mi wstępnie rozmiar 41,5 (długość stopy 274 mm, obwód 248 mm). Niestety buty okazały się o wiele za duże. Odebrałem ostatnio paczkę z obuwiem w rozmiarze 40, które są wg mnie dobre - przyjemnie ciasne w śródstopiu, na długość jest jeszcze trochę miejsca w przodzie, stopa siedzi stabilnie. Jedyną rzeczą, która tym razem zwróciła moją uwagę jest właśnie miejsce łączenia pasa w prawym bucie, które wygląda jak na zdjęciu - brakuje 2-3 mm, które zostały zalepione czymś gumo-podobnym. Czy to normalna sytuacja? Pozdrawiam, Kuba PS. Sklep dobrał mi do tych butów prawidła 38-39, które wg mnie są za krótkie - prawidło wchodzi do buta i między nie a zapiętek śmiało mogę włożyć palec wskazujący. Co więcej, wcale nie wypełnia buta na szerokość. Pani ze sklepu twierdzi, że mierzyła prawidła 40-41 i nie ma opcji, żeby weszły, dlatego zamówiono specjalnie ten rozmiar. Chciałbym poznać zdanie kogoś, kto ma podobny rozmiar. Edytowane 7 Listopad 2016 przez jack13th Pytanie o prawidła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flozbi Napisano 8 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 8 Listopad 2016 Najpierw zmierz prawidłowo długość stopy. Fizycznie niemożliwe żebyś ze stopą długości 27,4 cm wszedł w rozmiar 40, który ma wkładkę ok. 27 cm +/-2 mm. Pani ze sklepu i tak Ci podała rozmiar na styk, skoro powiedziałeś, że masz dł. stopy 27,4 cm. Sam w większości noszę Berwicki w rozmiarze 41,5 a stopę mam 26,9 cm i buty są dopasowane, wkładka w tym rozmiarze ma ok. 28,2 cm. Z dużym prawdopodobieństwem prawidła 40-41 by pasowały, po dokręceniu śrub regulujących szerokość. Osobiście wole prawidła bardziej dopasowane do nowych butów, bo z czasem po rozbiciu buta i tak się spokojnie mieszczą i zostaje spory zapas. Na zdjęciu wszystko ok, musiałeś chyba długo szukać żeby się czegoś przyczepić;-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jack13th Napisano 8 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 8 Listopad 2016 Stopa mierzona kilkakrotnie, zgodnie ze wskazówkami ze strony. Rozmiar 41,5 był za duży - w śródstopiu nie było mowy o jakimkolwiek trzymaniu stopy, a na długość, po przesunięciu stopy w stronę czubka buta śmiało wkładałem dwa palce za piętę. Przy obecnym rozmiarze but jest delikatnie ciasny w śródstopiu, ale dochodzi kwestia rozbicia się buta. Nie mam już pomysłu na tłumaczenie się, więc postanowiłem załączyć takie zdjęcie. Zdaję sobie sprawę, że mogę się mylić, dlatego postanowiłem zapytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol_to_ja Napisano 10 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 10 Listopad 2016 Dziwna sprawa z tymi rozmiarami, szczerze mówiąc kupując od jednego producenta dwie różne pary tym samym rozmiarze spodziewałbym się podobnej długości. Ja rozumiem że są różne kopyta, ale przynajmniej długość powinna się zgadzać. Zakupiłem z preorderu u Milera dwie pary, monki 3637 oraz loafersy 2561 i niestety te drugie są zbyt luźne oraz są trochę za długie. No nic, trzeba będzie wymienić... Zastanawiam się czy jeśli monki całkiem dobrze leżą (aczkolwiek np. brogsy z shoepassion w rozmiarze 9 są jeszcze lepiej dopasowane), to czy wymienić loafersy na 8,5 czy 8. Ktoś ma jakieś doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamW Napisano 10 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 10 Listopad 2016 Przeczytaj wpis moj i Mira z tej strony. Gdybys go przeczytal przed zamowieniem trafilbys z rozmiarem lepiej. Opisujemy tam dokladnie te kopyta czyli 156 i 130. Ja radze zejsc o caly rozmiar. Buty beda wtedy mialy ta sama dlugosc a kopyto 130 jest bardzo waskie wiec lofersy nie powinny spadac. Ja w kazdym razie monki 3637 mam w rozmiarze 8 a 2561 w 7,5 byly zbyt duze (szkoda ze dopiero po kilku wyjsciach sie o tym przekonalem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad S. Napisano 11 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Listopad 2016 Witam, Ja w podobnym temacie jak kolega jack13th powyżej. Zamówiłem Berwicki 2509 i mam na jednym bucie wyraźną wadę nad obcasem po jednej i por drugiej stronie buta. Załączam zdjęcie jednej strony, druga wygląda bardzo podobnie. Mam w domu obecnie jeszcze dwa inne modele Berwkick'ów i czegoś takiego nie ma. Nie ma tego też na drugim bucie od pary. Chciałem buty zachować, ale sklep na stanie nie ma drugiej pary w tym rozmiarze. Uszkodzenie wygląda tak, jakby przy dłuższym chodzeniu mogło prowadzić do dalszego pękania podeszwy. Stąd też skłaniam się raczej do zwrotu, ale ciekaw jestem waszej opinii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi