bodzixon Napisano 26 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 26 Sierpień 2017 Dnia 24.08.2017 o 23:43, Diminished napisał: Moja branża zawsze wymaga czarnego garnituru (...) Zaciekawiło mnie to. Co to za branża? Usługi pogrzebowe? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 26 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 26 Sierpień 2017 Dnia 8/25/2017 o 12:48, Diminished napisał: Bardzo dziękuję za odpowiedź. A jeżeli zdecydowałbym się na granatowy garnitur to mogę wówczas założyć brązowe oxfordy, czy bardziej odpowiednie będzie czarne obuwie? Wg mnie, ze względu na funkcję (ojca chrzestnego), buty czarne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_B Napisano 2 Wrzesień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 2 Wrzesień 2017 Nie wiem czy nie byłoby lepiej napisać posta w temacie "Gdzie można kupić - szukam, poszukuję" choć napisanie go tutaj myślę że nie będzie błędem. Za rok w lipcu biorę ślub i na tą uroczystość chcę być ubrany w granatowy garnitur dwurzędowy. Przeczytałem dość sporo rzeczowych artykułów w internecie jak i trochę tematów na forum więc znam podstawy jeśli chodzi o buty, koszulę, krawat i inne dodatki. O ile z nimi nie ma problemu (dostępność) to pojawia się on w przypadku garnituru, ponieważ wydaje mi się że znalezienie granatowego dwurzędowca RTW w polskich sklepach jest bardzo ciężkie. Zdaję sobie sprawę że ta kwestia była poruszana wiele razy ale nie dostałem odpowiedzi na moje pytanie. Na garnitur chcę przeznaczyć do 2000 zł ale nie jest to sztywna granica. Żeby nie było że jestem ignorantem i nic nie szukałem - w polskich sieciówkach w poprzednim sezonie gładki granatowy dwurzędowiec był chyba tylko w próchniku (kolekcja baron o ile dobrze pamiętam), na przestrzeni lat nie wiem jak to wyglądało. Można znaleźć dwurzędowce ale albo są szare/czarne/inny kolor lub w krate/jakiś wzór. Suit supply miało w poprzedniej kolekcji granatowego dwurzędowca tylko że miał marynarkę z nakładanymi kieszeniami i być może więcej cech, które wskazywałoby na jego niższą formalność których akurat ja nie wychwyciłem. Z opcji które pozostają to chyba MTM lub tani bespoke. Koszta MTM zaczynają się od 2000zł w większości sieciówkach jak vistula, bytom, lancerto (jeśli się mylę to proszę mnie poprawić) i pójdę w to jeśli nie będzie innej opcji, a szczerze wolałbym RTW jako że będzie to mój pierwszy garnitur który kupię "samodzielnie" mając już jakieś podstawy podstaw klasycznej męskiej elegancji. Po prostu pójście w MTM czy tym bardziej bespoke mogłoby się okazać zmarnowaniem potencjału, ponieważ lepiej mieć już wtedy jakąś wiedzę, kilka garniturów w garderobie i świadomość czego się chce i co najważniejsze przekazać to w odpowiedni sposób krawcowi czy osobie która będzie pobierać pomiary. A szansa że zrobiłbym to odpowiednio jest raczej niska Choć MTM dałoby lepszy efekt jeśli modele z wieszaka danej marki dobrze by na mnie leżały (nie miałem okazji przymierzać dwurzędówek do tej pory). Wracając do bespoke to jako że mieszkam w krakowie przeglądałem na forum jak wygląda sytuacja z krawcami. W moim zakresie kosztów jest to p. Tadeusz Górka, p. Andrzej Kucia i zakład krawiecki "lord". Przeglądając wątki na forum dowiedziałem się że koszt igły w przypadku dwuczęściowego jednorzędowca to ok 1500-1800 zł ale to ceny z przed kilku lat, z materiałami zamknęłoby się to w 2500zł. Byłbym w stanie dołożyć te 500zł ale czy dałoby to pożądany efekt? Czy znacie jakieś miejsca gdzie można dostać taki garnitur z wieszaka? Nie ma dla mnie problemu żeby pojechać do warszawy czy okolic w podobnej odległości od krakowa. Czy lepiej zaryzykować i pójść w MTM/bespoke? Zaznaczam że kupno na zalando czy innych sklepach internetowych też wchodzi w grę. Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Servetch Napisano 2 Wrzesień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 2 Wrzesień 2017 Może Szarmant? Mają ładny granatowy garnitur za około 3k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_B Napisano 2 Wrzesień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 2 Wrzesień 2017 Nie ominąłem go (https://zackroman.com/pl/p/GARNITUR-DWURZEDOWY-GRANATOWY/120 w moich poszukiwaniach i gdyby tylko mój budżet sięgał 3k to bym się nie zastanawiał bo jest bardzo ciekawą opcją i czytałem artykuł Szarmanta o tym garniturze. Jeśli będę miał taką kwotę to wybór pewnie padnie właśnie na niego ale na razie szukam do 2 k. Jest opcja aby przeznaczyć mniej na buty i inne dodatki i dołożyć do garnituru ale nie wiem czy to ma sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 3 Wrzesień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 3 Wrzesień 2017 SS miał model Soho (kieszenie smokingowe) w opcji na zamówienie, z możliwością doboru marynarki i spodni w oddzielnym rozmiarze. Takie proste MTO, tzn. wybierało się tkaninę, fit (Soho), rozmiar marynarki i spodni. Nie wiem, czy to jeszcze jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydlowsky Napisano 3 Wrzesień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 3 Wrzesień 2017 @R_B Zack Roman to dziecko Szarmanta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartoszU Napisano 3 Wrzesień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 3 Wrzesień 2017 Jest też możliwość zamówienia marynarki dwurzędowej SOHO i oddzielnie spodni, jeśli ktoś chciałby mieć spodnie z wyższym stanem (krój WASHINGTON) i bocznymi regulatorami Cena wychodzi taka sama, a można mieć całkiem fajny zestaw, mi osobiście bardzo to do gustu przypadło i planuje sam kiedyś skorzystać z tych usług. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_B Napisano 4 Wrzesień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 4 Wrzesień 2017 15 godzin temu, mosze napisał: SS miał model Soho (kieszenie smokingowe) w opcji na zamówienie, z możliwością doboru marynarki i spodni w oddzielnym rozmiarze. Takie proste MTO, tzn. wybierało się tkaninę, fit (Soho), rozmiar marynarki i spodni. Nie wiem, czy to jeszcze jest. Tak, wciąż jest taka opcja. Nie wiem czy dobrze pamiętam ale widziałem Twój post w wątku suitsupply gdzie kupiłeś właśnie garnitur Soho i wyraziłeś swoją opinię. Nie chcę przekopywać tematu o ok. 180 str (próbowałem) więc zapytam jak go oceniasz. Rozumiem że bez porównania do polskich sieciówek? 15 godzin temu, secondhand_man napisał: @R_B Zack Roman to dziecko Szarmanta Tak, wiedziałem o tym. Jeśli z mojego posta wynikało że jest odwrotnie to przepraszam 15 godzin temu, Bartosz_U napisał: Jest też możliwość zamówienia marynarki dwurzędowej SOHO i oddzielnie spodni, jeśli ktoś chciałby mieć spodnie z wyższym stanem (krój WASHINGTON) i bocznymi regulatorami Cena wychodzi taka sama, a można mieć całkiem fajny zestaw, mi osobiście bardzo to do gustu przypadło i planuje sam kiedyś skorzystać z tych usług. Taka opcja faktycznie wydaje się bardzo dobra. Zakup planuję na przyszły rok w okolicach wiosny. W polskich sieciówkach pewnie wiele się nie zmieni i nie będę uzależniał tego od czasu wejścia/wyprzedaży kolekcji letniej. Na razie najlepszą opcją wydaje mi się SuSu i Zack Roman. Dziękuje wszystkim za rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 4 Wrzesień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 4 Wrzesień 2017 4 godziny temu, R_B napisał: Tak, wciąż jest taka opcja. Nie wiem czy dobrze pamiętam ale widziałem Twój post w wątku suitsupply gdzie kupiłeś właśnie garnitur Soho i wyraziłeś swoją opinię. Nie chcę przekopywać tematu o ok. 180 str (próbowałem) więc zapytam jak go oceniasz. Rozumiem że bez porównania do polskich sieciówek? Bez porównania, bo nie posiadam garniturów (ani marynarek) z polskich sieciówek. Nie oczekuj nie wiadomo czego - zwaszcza w linii podstawowej. Grunt, aby dobrze leżał i był wykonany z ładnego i trwałego materiału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maceqq Napisano 8 Wrzesień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 8 Wrzesień 2017 Po moich ostatnich wpisach i przeczytaniu Waszych cennych rad wziąłem się za kupowanie kolejnych elementów i ostatecznie mam: Koszulę CT białą extra slim z najdłuższym możliwym rękawem buty Berwicki 2428 czarne kamizelkę Bytom, kupiona tu na forum białą lnianą poszetkę z poszetka.com krawat Hemley granatowy w białe delikatne kropki z Elegancki Pan generalnie cały zestaw kupiony przez internet ( jestem w lekkim szoku ) Garnitur, w którym pokazałem się parę postów wyżej okazał się dobry w barkach (po założeniu koszuli i kamizelki, a nie samego podkoszulka, barki się wypełniły ),ale niestety ma odrobinę za krótkie rękawy. Z kolei po wydłużeniu rękawów wydaje mi się, że guziki zaczynają się za daleko od nadgarstka i wygląda jakby było ich za mało. Prośba o opinie, czy lepiej zostawić krótszy rękaw, z lepiej wyglądającymi guzikami czy na odwrót? Poniżej zdjęcia obu wersji: Rękaw marynarki, troszkę za krótki: rękaw marynarki raczej OK, ale guziki zaczynające się za daleko: I ostatnie pytania jak wg Was pasuje zestaw krawat, kamizelka, marynarka i co sądzicie o samym węźle krawata? Postaram się zrobić i wrzucić zdjęcia całości w dobrej jakości po tym jak zdecyduję co zrobić z tym nieszczęsnym rękawem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziaku Napisano 8 Wrzesień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 8 Wrzesień 2017 Nie powiedziałbym, że rękaw jest za krótki, a przynajmniej po tych zdjęciach ciężko ocenić. Jest za to stanowczo za bardzo wypchany przez mankiet koszuli. Węzeł krawata ładny, ale wyłogi koszuli dziwnie odstają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maceqq Napisano 8 Wrzesień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 8 Wrzesień 2017 Na pierwszym zdjęciu rękaw wychodzi około 3,5-4 cm spod koszuli i wydaje mi się, że to jednak trochę dużo, na drugim po wydłużeniu i przypięciu szpilkami wystaje około 2-2,5cm Faktycznie rękawy na zdjęciach wyglądają na bardzo wypchane, w rzeczywistości wydaje mi się, że aż tak bardzo nie są, sprawdzę to przy kolejnej przymiarce. A co sądzisz o oddaleniu guzików od końcówki rękawa bardzo źle to wygląda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziaku Napisano 9 Wrzesień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 9 Wrzesień 2017 Długość rękawa marynarki powinieneś sprawdzać przy opuszczonych rękach, nie przy zgiętych. Co do guzików, nie wygląda to źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcelli Napisano 9 Wrzesień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 9 Wrzesień 2017 13 godzin temu, Maceqq napisał: Zawsze się zastanawiałem: po jest naszyty ten "iks" na rękawie za guzikami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Egonax Napisano 9 Wrzesień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 9 Wrzesień 2017 To fastryga stosowana przez producentów w celu zabezpieczenia marynarek w trakcie transportu i ekspozycji w sklepie, przed zagniataniem materiału (np. na klapach). Kontrastowe nitki sptkać można również na ramionach (marynarki Vistula), lub rękawach (jak na zdjęciu). Tu raczej chodzi o podkreślenie, że marynarka nie była używana. Wszelkie kontrastowe nitki i metki należy przed użyciem usunąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro Napisano 9 Wrzesień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 9 Wrzesień 2017 Takie fastrygi zabezpieczają też szlice marynarek. Co zabawne, czasem i sprzedawcy na Allegro nie wiedzą, co to jest, i piszą, że to dodatkowe ozdobne przeszycia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Manolete Napisano 9 Wrzesień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 9 Wrzesień 2017 @Maceqq Możesz poprosić o przyszycie dodatkowego, piątego guzika. Czasem spotkać można takie marynarki, nie wygląda to źle, a znacznie zredukuje odległość do krawędzi rękawa. Sam mam w planach taki zabieg na moim garniturze z SuSu. Jeden guzik powinieneś mieć w zapasie, a drugi przy zapięciu wewnętrznej kieszeni na piersi.Jeśli będziesz chcieć, to krawiec powinien nawet wyciąć dziurkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maceqq Napisano 10 Wrzesień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 10 Wrzesień 2017 @Manolete wielkie dzięki za podpowiedź z guzikami, nie wpadłem na to, żeby odpruć ten od wewnętrznej strony marynarki przy kieszeni. Zastanawiałem się z krawcową nad opcją wszycia 5 guzika, ale nie wiedziałem wtedy, że mam dwa zapasowe Poza tym ciężko będzie zrobić takie samo obszycie nowych dziurek, ale stwierdziłem że wolę mieć dodatkowy guzik z różniącym się obszyciem, niż w ogóle go nie mieć. Po całek "akcji" pozwolę sobie wstawić zdjęcia całego stroju do oceny. Oczywiście fastrygi zostaną usunięte ( znajdują się nie tylko przy rękawach, ale też przy rozcięciach z tyłu marynarki ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. phantom Napisano 20 Wrzesień 2017 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 20 Wrzesień 2017 Na swoj slub wybralem dwurzedowy smoking, welwetowa marynarke i tartanowe spodnie - dostalem zdjecia: 6 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KIERMAN Napisano 3 Październik 2017 Zgłoszenie Share Napisano 3 Październik 2017 Proszę o sugestie, bo sam już głupieję. Czy ten odcień garnituru na ślub i wesele w ciepłym miesiącu jest Waszym zdaniem OK czy trochę za bardzo niebieski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zixart Napisano 3 Październik 2017 Zgłoszenie Share Napisano 3 Październik 2017 IMO ok - tym bardziej, że w rzeczywistości garnitur będzie pół tonu ciemniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maceqq Napisano 21 Październik 2017 Zgłoszenie Share Napisano 21 Październik 2017 Bardzo długo zajęło mi poprawianie marynarki dorabianie guzików itd. ale oto efekt. Prośba o opinie jak to wygląda, i się wydaje, że ogółem jest OK, do poprawy troszkę łezka w krawacie i ułożenie poszetki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dapi Napisano 21 Październik 2017 Zgłoszenie Share Napisano 21 Październik 2017 Jest ok. Poszetkę pod klapę i ostatni guzik rękawa jeżeli jest czynny to bym osobiście odpiął - trochę ich za dużo jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 21 Październik 2017 Zgłoszenie Share Napisano 21 Październik 2017 Poszetka powinna ledwo-ledwo wystawać, taki "cienki listek" - nieco szerzej z jednej strony, prawie na równo z drugiej, ale ogólnie - bardzo wąsko. Nie mam zdjęcia pod ręką, wydaje mi się, że Craig (Bond) miał ją w ten sposób włożoną. Edit: jak z tej szerszej strony opuścisz ok. 1 cm, to będzie to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi