mosze Napisano 17 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2015 Ze srebrnymi krawatami trzeba uważać - raz ze względu na niski kontrast z białą koszulą, dwa z uwagi na możliwą korelację z tzw. stylistyką weselną. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz Papiernik Napisano 17 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2015 Dzięki Zamówiłem, przy okazji koszulowych zakupów, dwa krawaty - jeden w dość wyrazistą kratkę księcia Walii, drugi geometryczny, we wzór bardzo zbliżony do pepitki/houndstooth. Jak przyjadą, to przymierzę - być może któryś z tych dwóch wykorzystam na ślub, a jak nie, to krawaty się przydadzą kiedy indziej i będę miał punkt wyjścia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz Papiernik Napisano 28 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty 2015 Coś dużo mnie w tym wątku ostatnio... Jeszcze jedno pytanie, jeśli pozwolicie. Kupon granatowego Frontiera (67602) leży i czeka na zaniesienie do krawca. Zastanawiam się jednak ciągle nad podszewką. Z reguły dryfuję w stronę mocnych kontrastów i przy granatach czerwienie to mój pierwszy wybór - ale to jednak garnitur najpierw ślubny, a potem formalny wizytowy. Wypadałoby, tak sądzę, jakoś to stonować i nie krzyczeć mocnymi kontrastami. Jakie kolory podszewek sprawdzają się najlepiej przy ciemnych, ale nie bliskoczarnych granatach? Zastanawiam się nad połączeniem tego z dopasowanym granatem/niebieskim, ale boję się, że będzie albo nudno, albo niebieski będzie zbyt jasny i wyjdzie równie krzykliwie co z czerwienią. Myślę też o szarościach... ale to ten element marynarki z którym mam największy problem, żeby sobie wyobrazić końcowy efekt. Jakie podszewki do granatu się u Was dobrze sprawdziły? Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 28 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty 2015 Czerwony/bordo do granatu to raczej poziom grzeczny-podstawowy. Podszewki i tak nie widać i tutaj jest dowolność. Tutaj taka mała inspiracja Jak się upierasz przy jednokolorowy to własnie bordo, może jakiś melanż pomarańcz-brąz. Super grzecznie i nudno to niebieski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz Papiernik Napisano 1 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 1 Marzec 2015 Czyli jednak nie ma co się obawiać? Jedną czerwoną do granatowego lnu już mam, nie chciałbym non-stop powielać tego samego. Absolutnie nie jestem przeciwnikiem i chętnie zrobię coś nieco bardziej agresywnego. Zwłaszca, że wydaje mi się, że będzie świetnie wyglądać w tańcu - jedną z niewielu okazji, gdzie na weselu poszewka będzie widoczna. Gdzie można zobaczyć fajne poszewki i kupić je w Polsce? Obejrzałem wzorniki Linings i Linings II od Romana, bo ma je mój krawiec (o ile pamiętam, wzorniki są z Huddersfield Fine Worsteds) - ale nic mnie nie porwało. Jednolite są nieco nijakie, a wzorzyste wszystkie są ciut blade. Te z czerwieniami są bardzo "zgaszone". Mam parę pomysłów z internetu, ale - jeszcze - trochę boję się zamawiać tkaninę w ciemno na podstawie zdjęć. Wzór, który pokazałeś, bardzo mi się podoba - lubię takie rzeczy Gdybym miał brać podszewkę jednolitą, bardzo podobają mi się soczyste karmazynowe czerwienie: Niestety, próbnik, z którego wybierałem, był bardziej "blady". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aron Napisano 9 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec 2015 Co myślicie o takim garniturze na ślub/wesele jako gość? http://eu.suitsupply.com/en/suits/washington-blue-plain/P4240.html?start=3&cgid=Suits&prefn1=styleFit&prefv1=Contemporary-Washington Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shenkt Napisano 9 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec 2015 Co myślicie o takim garniturze na ślub/wesele jako gość? http://eu.suitsupply.com/en/suits/washington-blue-plain/P4240.html?start=3&cgid=Suits&prefn1=styleFit&prefv1=Contemporary-Washington Dla mnie świetny wybór, ze względu na kolor powiedziałbym, że doskonały na cieplejsze dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aron Napisano 10 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec 2015 Tak, uroczystość odbędzie się w czerwcu. Boję się tylko, czy domieszka lnu nie spowoduje, że będzie wyglądał mało formalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djmakus Napisano 11 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 11 Marzec 2015 Niebawem będę gościem z dalszej rodziny na chrzcinach. Chrzest w godzinach porannych.Zaklożyć gładki granatowy garnitur czy może zestaw granatowa włochata marynarka + szare wełniane spodnie? Buty czarne czy brązowe (oba ze zdobieniami brogue)? Koszula biała czy jasno błękitna? Zastanawiam się po prostu nad "formalnością" samej uroczystości. Traktować to jako "małe" wesele czy bardziej jako impreza rodzinna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 11 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 11 Marzec 2015 Ja bym jednak pozostał przynajmniej przy garniturze. Brązowe buty ujdą jeżeli to ciemny odcień (ale ja założyłbym czarne). Zarówno biała jak i niebieska koszula powinna pasować (zakładam że będziesz też miał krawat). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whale Napisano 11 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 11 Marzec 2015 Ja odwrotnie - granatowa marynarka + szare spodnie są bardzo ok imo, jedynie co do tej "włochatej" bym się zastanawiał. Jeśli marynarka jest wybitnie casualowa, to jednak garnitur. Za to buty zdecydowanie czarne. Obie koszule ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ingvar Napisano 11 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 11 Marzec 2015 Jest to pewna oficjalna ceremonia opierająca się na powadze instytucji jaką jest Kościół, a skoro instytucja jest poważna, to wypadałoby aby i strój był poważny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waski Napisano 11 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 11 Marzec 2015 Garnitur + czarne buty + biała koszula. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 11 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 11 Marzec 2015 Zastanawiam się po prostu nad "formalnością" samej uroczystości. Traktować to jako "małe" wesele czy bardziej jako impreza rodzinna? A czy dzisiaj jest wiele naprawdę uroczystych okazji? Jeśli nie chrzest, to co? Ok, ślub, wizyta w filharmonii, generalnie nie za wiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 13 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2015 Usunąłem post Ukasza razem z resztą dyskusji. Proszenie o opinie i krytykę a potem tłumaczenie że nie ma ona sensu uznaję za trollowanie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blondas Napisano 13 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2015 Szkoda, była ona pouczająca dla mniej doświadczonych adeptów. Potem co prawda było znęcanie się, chyba, że Ukasz sam chciał, aby usunąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ukasz Napisano 13 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2015 Drogi Moderatorze, nie uznałem w żadnym z postów, iż krytyka "nie ma sensu". Wręcz przeciwnie, byłem wdzięczny za każdą odpowiedź. Broniłem jak mogłem swojego wyboru. Niestety wolałeś "ukręcić łeb" sprawie, trudno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad S. Napisano 23 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2015 Mam pytanie z cyklu "czy wypada". Właśnie kompletuje strój ślubny. Garnitur już mam w kolorze ciemnego granatu. Teraz chcę uszyć do niego kamizelkę. W wersji początkowej chciałem jasno szarą kamizelkę z granatowym krawatem.... Ale testując z różne opcje wygrzebałem gdzieś z szafy krawat w kolorze ecru z delikatnym złotym przebłyskiem. Okazuje się, ze w takim kolorze krawata jest mi bardzo do twarzy ze względu na to, że jestem blondynem i kolor krawata dobrze spina się z kolorem moich włosów (może ciężko to sobie wyobrazić, ale jak założyłem, to po prostu ze sobą gra). Dzisiaj byłem w sklepie z tkaninami, i wraz z moją długą połową szukaliśmy odpowiedniego materiału na kamizelkę. Zamiar był na szarą, ale przypasowałem sobie pod garnitur materiał w kolorze ecrue (lekko wpadający w złoto) i też wyglądało to bardzo interesująco. No i mam małą zagwozdkę... z jednej strony zakładam i wygląda dobrze. Z drugiej strony mój pajęczy zmysł zastanawia się, czy krawat i kamizelka lekko wchodząca w złoto nie będzie przegięciem. Czy takie zestawienie może w ogóle być eleganckie i czy nie wpadnę w stylizację rodem z salonu ślubnego w Nadarzynie.... Żeby było jasne, to nie jest złoty, tylko beż wpadający bardzo jasną żółć. Nie wiem jak to lepiej opisać, ale jako faceci powinniście zrozumieć ten problem... P.S. Do dnia dzisiejszego nie miałem pojęcia jak wygląda kolor ecrue, dopóki mnie moja druga połowa nie uświadomiła . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 23 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2015 Z drugiej strony mój pajęczy zmysł zastanawia się, czy krawat i kamizelka lekko wchodząca w złoto nie będzie przegięciem. Czy takie zestawienie może w ogóle być eleganckie i czy nie wpadnę w stylizację rodem z salonu ślubnego w Nadarzynie.... Jeżeli zapaliła Ci się lampka ostrzegawcza, to pewnie coś jest na rzeczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad S. Napisano 23 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2015 Z drugiej strony zaraz po napisaniu post'a znalazłem ciekawy wpis od Szrmanta i to właśnie w tematach ślubnych i złotych krawatów: "Kontrowersje wzbudza kolor złoty. Nie jest to kolor dla każdego, ale ma swój urok. Pięknie uzupełnia się z granatem. Gdybym ja miał wybrać między krawatem w kolorze srebra lub złota, wybrałbym złoto. Jest to kolor szczególnie wskazany dla blondynów (di Caprio/Redford w Wielkim Gatsbim). Jeśli jednak są już pierwsze siwe włosy, to proszę złota się wystrzegać." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 23 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2015 Złoto jak złoto, bardziej bałbym się złotej czy złotawej kamizelki w zestawie z podobnym krawatem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 23 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2015 Srebrna kamizelka ze złotymi esami-floresami, czyli ślub na bogato. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad S. Napisano 23 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2015 Srebrna kamizelka ze złotymi esami-floresami, czyli ślub na bogato. Ze strony moderatora, to bym się trochę bardziej konstruktywnych wpisów spodziewał. Możesz proszę rozwinąć swoją myśl.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 23 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2015 To był taki niewinny żarcik, mniej więcej raz na miesiąc nie mogę się powstrzymać. Tak na serio - zarówno kolor srebrny, jak i złoty są wg mnie mocno ryzykowne. Oczywiście sporo zależy od konkretnego odcienia i ilości owej barwy, zestawienia całości itp., ale ja starałbym się unikać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boolinek1990 Napisano 23 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2015 Mam kilka pytań w sprawie okazji jaką jest ślub i zakupów które muszę poczynić (występuję w charakterze pana młodego). Na tę chwilę kupiłem i czekam na dostawę gartnitur http://vistula.pl/garnitury/garnitur,id-68808 buty http://vistula.pl/buty/buty,id-69610 koszula http://vistula.pl/koszule-meskie/koszula,id-67897 Co do garnituru i koszuli to nie mam wątpliwosci, co do butów to niestety w miejscu w którym mieszkam nie dostanę pewnie nic lepszego/ładniejszego, a nie zostalo wystarczajżco dużo czasu na wysyłkę i ew. zwrot/wymianę. Mam 190cm wzrostu, waga +90kg, dosc mocno zbudowany, brunet o jasnej karnacji. 1. Poszetka lniana/jedwabna? Biała na pewno i również biały goździk w butonierce 2. Krawat zakładam, że ma być gładki. Posiadam taki w kolorze purpury i pewnie się na niego zdecyduję. Czy szara kamizelka dobrze dopełniłaby strój? 3. Dobra w klatce i barkach marynarka slim fit jest za szeroka w pasie co uda się u krawca poprawić, ale rękawy są niestety zbyt długie (mam stosunkowo krótkie ręce). Czy zabieg skrócenia rękawów o jakieś 2 cm uda się wykonać u krawca od strony guzików czy czeka mnie przeróbka od strony barku? Czy to bardzo skomplikowana sprawa? 4. Spinki srebre z czarnym kamieniem, tak? Widziałem we wpisie na jednym z blogów taką informację jako jedyne wyjście. Potwierdzacie? 5. Liczę na sugestie i poprawki jak już będę miał cały zestaw w domu i będę mógł się narazić fotkami na żywym okazie Mam pisać w tym temacie czy założyć nowy? 6. Skarpetki - odcień granatu czy mogę sobie pozwolić np. na kolor purpurowy? Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi