Falk Napisano 10 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 10 Kwiecień 2011 Pewnie z takiej, że w Sztokholmie słońce w czerwcu zachodzi koło 23.30 O 22:08 dokładnie, w czasie przesilenia. No ale jakby tylko po zmroku mieli nosić, to w niektórych rejonach nie mogliby nosić przez pół roku, za kołem podbiegunowym, gdzie jest dzień polarny i noc polarna. Ma to sens. Dziwne, jak tam byłem w końcu czerwca, to jeszcze o 23.30 było całkiem jasno. No, chyba, że mylę teraz z Helsinkami. ------------------------ Co do czarnego garnituru, to rób tak, jak uważasz: to Twój ślub. Poza tym, jak to mawiają: mądry nic nie powie, a głupi pomyśli, że tak ma być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość gccg Napisano 11 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2011 Nie zgadzam się. Czarny jest bardziej formalny, ale w strojach formalnych i półformalnych, do których garnitur nie należy. Dla mnie czarny garnitur to symbol żałoby i tak powinno zostać. A Skandynawowie tradycyjnie mają przyzwolenie na noszenie stroju wieczorowego również w dzień. Pozdrawiam, Dr Garnitur stal sie strojem jak najbardziej formalnym...niezaleznie od tego czy sie nam to podoba czy tez nie. A to z tego powodu, ze jest powszechnie uzywany podczas okazji jak najbardziej formalnych, gdzie jeszcze przed wojna bylby to nie do pomyslenia. Stroje formalne (w klasycznym znaczeniu) w codziennej praktyce prawie nie istnieja. Dobrze wiesz, ze to co formalne i nieformalne ewoluuje. Przykladem niech bedzie smoking, czy tez zakiet jezdziecki (o ile tak sie to nazywa) Jezeli ktos podtrzymuje "klasyczne" zasady powinien isc do slubu w "morning dress" a nastepnie wieczorem odziac sie we frak. Inaczej najbardziej formalnym strojem bedzie czarny garnitur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcel Napisano 11 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2011 Panowie, Wracając do tematu. Znacie te marki? Co byście wybrali? Carl Gross, wełna Cerruti 130's - cena 1 300 Paul Rosen, wełna Cerruti 150's - cena 1 800 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_b Napisano 11 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2011 Dopłacanie 500 zł (a w tym przypadku jest to dość znaczny ułamek ceny końcowej) za "numer" wełny o 20 większy uznałbym za rzecz zupełnie niepoważną. Co do samych marek - pierwszy raz na oczy widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz_ Napisano 11 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2011 Nie wiem, co bym wybrał, bo nie widzę tych garniturów. Ogólnie zaczynasz mnie kolego denerwować - rzucasz się niczym ryba w sieci, nie wiesz czego chcesz, piszesz posty jeden pod drugim, w których rzucasz markami i cenami i sądzisz, że my wybierzemy za ciebie. Do ołtarza też za rączkę mamy cię poprowadzić? Choć wydaje mi się, że ty jeszcze do instytucji małżeństwa nie dorosłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcel Napisano 11 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2011 Nie wiem, co bym wybrał, bo nie widzę tych garniturów. Ogólnie zaczynasz mnie kolego denerwować - rzucasz się niczym ryba w sieci, nie wiesz czego chcesz, piszesz posty jeden pod drugim, w których rzucasz markami i cenami i sądzisz, że my wybierzemy za ciebie. Do ołtarza też za rączkę mamy cię poprowadzić? Choć wydaje mi się, że ty jeszcze do instytucji małżeństwa nie dorosłeś. Sorry, nie wiem czemu się czepiasz, myślałem po prostu, że ktoś może coś słyszał o tych markach. Śpieszy mi sie i tyle, a post jeden pod drugim zdaje się raz napisałem... Generalnie może Ci się bardzo dużo wydawać, ale dzięki Bogu to tylko gdybanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 11 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2011 Nie wiem, co bym wybrał, bo nie widzę tych garniturów. Ogólnie zaczynasz mnie kolego denerwować - rzucasz się niczym ryba w sieci, nie wiesz czego chcesz, piszesz posty jeden pod drugim, w których rzucasz markami i cenami i sądzisz, że my wybierzemy za ciebie. Do ołtarza też za rączkę mamy cię poprowadzić? Choć wydaje mi się, że ty jeszcze do instytucji małżeństwa nie dorosłeś.Zgadzam się z Łukaszem. Zresztą ten temat w ogóle ociera się o granice absurdu, bo temat męskiego stroju ślubnego był już wałkowany setki razy, zarówno na forum i blogu MT. Kolejny wątek, który opiera się na idei poradnika zakupowego.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcel Napisano 11 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2011 To niech admin go zamknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcel Napisano 11 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2011 ... a mi ten temat podśmierduję dziwną prowokacją (nie rozumiem tylko jej celu). Kolega z kilkunastoma garniturami w szafie, w tym sześcioma granatowymi zadaje nam tak elementarne pytania?? Również tak obyty i "wyposażony" (nie interpretować ) gość kupuje gajer do ślubu za 5 dwunasta? Imho - albo kolega niewiele ma w tej szafie i w głowie (tylko po co bzdury opowiadać) na ten temat i dlatego pyta i drąży albo nas wypuszcza tylko też nie wiem po co... Jak to jest Marcelu Drogi? No dobra, macie mnie - prowokacja Przepraszam wszystkich, miała być niewinna, ale chciałem sprawdzić na ile będziecie mnie odwodzili od zakupu czegoś z wieszaka, a na ile polecali gotowe wyroby. Generlanie bardzo podoba mi się idea forum, czytam je od dłuższego czasu i przymierzam do uszycia w końcu czegoś na miarę ( na pewno na pierwszy plan pójdą koszule). Natomiast odnośnie ślubu i tego co mam mniej więcej w szafie to szczera prawda. Z ubolewaniem jednak stwierdzam, że daleko mi do wielu osób na tym forum. O ile uważałem się kiedyś za osobę jako tako ubraną wyszła tu moja ignorancja i niewiedza na temat wielu rzeczy Drogi Xkoziol - nie przesadzajmy z tym obyty i wyposażony - Zwykły człek ze mnie, absolutnie nie zadzierający nosa. Możemy już zamknąć temat. To jak pójdę do ślubu jednak nie zdradzę - wszystko już gotowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcel Napisano 11 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2011 Nie no bardzo przepasam jeśli to tak odebrałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz_ Napisano 11 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2011 Koźle (jeśli tak mogę) - dla niego NK, a dla nas zabawa z nastolatkami - co Ty na to? PS A dla kolegi powinien być ban. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemko Napisano 11 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2011 Panowie bez przesady. Ale fakt faktem jest to forum o elegancji i takie też powinny być utrzymane standardy. Jeśli cały czas ktoś będzie zakładał tematy typu: "wasza ulubiona książka, czego słuchacie?" albo podobne bzdury to zrobi nam się tutaj niezły bałagan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemko Napisano 11 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2011 Oczywiście, że nie. Chodzi mi o to, że wystarczy wręczyć bana ale nie rozwodzić się już nad docinkami z NK. Przynajmniej my trzymajmy fason i klasę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andershep Napisano 12 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Kwiecień 2011 chcecie karać ludzi za to, że zadali pytanie na forum? moim zdaniem nakładanie bana to zbyt ostra kara za takie przewinienie. było trochę dyskusji ale w końcu nikomu się krzywda nie stała. co na to regulamin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcel Napisano 12 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Kwiecień 2011 Po pierwsze, przepraszam wszystkich, jesli poczuli się, że robię z nich jaja - jestem dość powaznym człwiekiem i zupełnie nic takiego nie było moim zamiarem. Po drugie, chciałem sprawdzić, czy ktoś poleci mi coś podobnego co wybrałem - ten styl etc. Po trzecie, jako że choć mam dość bogatą szafę, niestety nie mam ani jednej rzeczy szytej na miarę i chciałem sprawdzić po raz pierwszy zakładając temat jakie będzie podejście forumowiczów do garniturów "z metką" w porównaniu z zamawianymi. Wszystkie odpowiedzi bardzo mnie satysfakcjonowały i jestem za nie niezmiernie wdzięczny. Zamówienie na ręczne szyte koszule pewnie wyjdzie ode mnie na przełomie kwietnia / maja, a pierwszy garnitur i buty planuję na pewno w tym roku. Dziękuję kolegom za wysyłanie mnie na NK, niestety nie ma mnie na tym portalu, jak również małolaty nie leża w moich zainteresowaniach. jest to dla mnie nader niesmaczne. Moim zdaniem Panowie troszkę przesadzacie po pierwsze z banem, a po drugie z poziomem "focha" bo z nikogo nie robiłem sobie przysłowiowych jaj, a temat nie był założony dla hecy... Jeśli autorzy forum zdecydują o banie przyjmę to do wiadomości - trudno. Ale proszę w kółku wzajemnej adoracji nie wymyślać niestworzonych historii - jest to forum, a nie zamknięte grono. Urażonych przepraszam po raz ostatni, a wszystkim innym dziękuję za poświęcony czas i udzielone odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roland Napisano 12 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Kwiecień 2011 Nie poczułbyś się urażony, gdyby ktoś poprosił Cię o radę, a Ty w dobrej wierze udzielałbyś mu jej, nie mając świadomości, że ów ktoś, prosi jedynie po to, żeby sprawdzić czy będziesz odpowiadał "dobrze"? Ja bym się poczuł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość eeyore Napisano 14 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 14 Maj 2011 Witam, jak już napisałem w temacie potrzebuję garnitur do ślubu. Problem polega jednak na tym, że jestem dość niewymiarowy (wysoki, szczupły, długie ręce). Odwiedziłem dzisiaj sklep firmowy w Bytomiu i zajrzałem do szycia na miarę. Jako, że na garnitur chce przeznaczyć 2000-2500zł pani doradziła dobrać garnitur i uszyć z dłuższymi rękawami. Mam 186 wzrostu, a obwód klatki jakieś 94 i był problem z dopasowaniem czegokolwiek. Znalazły się w sumie trzy garnitury: - pierwszy 176/90 za wąski, - drugi 182/96 za szeroki, - trzeci 182/96 niby ciut węższy niż poprzedni ale źle się układał na plecach. Na sklepie nie mieli już nic więcej w podobnej rozmiarówce, ani żadnego garnituru 188/92 lub 188/96, więc ciężko mi powiedzieć czy takowy dobrze by leżał. Na odchodne dostałem jeszcze do przymiarki 188/100, ale nie dość, że wyglądałem w nim jak w worku to rękaw był z 2cm za krótki. Ekspedientka doradziła uszycie od podstaw: 3000zł wzwyż (co przekracza mój budżet), a w dodatku ich krawiec przyjmuje w godzinach 9-12 w poniedziałki i środy i nie ma szans żebym, za każdym razem zwalniał się z pracy na przymiarkę. Jako, że mam coraz mniej czasu na znalezienie lub uszycie odpowiedniego garnituru, zwracam się z pytaniem, gdzie na terenie Katowic i okolic mogę znaleźć sklepy z dość nietypowymi rozmiarami (głównie chodzi tu o rękawy) lub uszyć coś na miarę (jeśli w tej cenie jest to możliwe). Pozdrawiam Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 14 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 14 Maj 2011 Z tego co wiem, to nie udało się nam dotychczas znaleźć żadnego godnego polecenia krawca w Katowicach i okolicach. Widzę dwa rozwiązania: 1) viewtopic.php?f=2&t=273 Przy 2 przymiarkach i opłatach za bilety na pociąg Inter City relacji Katowice-Warszawa + koszt igły + materiał na pewno zmieścisz się w kwocie 2500 zł. 2) viewtopic.php?f=2&t=188 Będzie wymagany jednorazowy wypad do Warszawy na przymiarkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość eeyore Napisano 14 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 14 Maj 2011 Z tego co wiem, to nie udało się nam dotychczas znaleźć żadnego godnego polecenia krawca w Katowicach i okolicach. Widzę dwa rozwiązania: 1) viewtopic.php?f=2&t=273 Przy 2 przymiarkach i opłatach za bilety na pociąg Inter City relacji Katowice-Warszawa + koszt igły + materiał na pewno zmieścisz się w kwocie 2500 zł. 2) viewtopic.php?f=2&t=188 Będzie wymagany jednorazowy wypad do Warszawy na przymiarkę. Do Warszawy Inter City 230zł jeden kurs. Razem byłoby ich z 4 (jeśli źle Cię zrozumiałem to wyprowadź mnie z błędu) : zdjęcie miar i pozostawienie materiału, 2 przymiarki i odbiór, więc bardzo ciężko byłoby się zamknąć w 2500zł. Może znalazłoby się coś bliżej np. w okolicach Krakowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maestro Napisano 14 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 14 Maj 2011 Widzę dwa rozwiązania: 1) viewtopic.php?f=2&t=273 Przy 2 przymiarkach i opłatach za bilety na pociąg Inter City relacji Katowice-Warszawa + koszt igły + materiał na pewno zmieścisz się w kwocie 2500 zł. Pomijając wszelkie inne kwestie p. Kruszewski póki co nie przyjmuje nowych zleceń (zdaje się, że do końca lipca nie ma na co liczyć). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam100 Napisano 14 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 14 Maj 2011 Do Warszawy Inter City 230zł jeden kurs. Akurat mam przy sobie bilet na EuroCity (doświadczony kolega twierdzi, że to trochę lepsze InterCity) Katowice - Warszawa Centralna i bilet kosztuje 141 PLN (plus miejscówka 12,50). pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość eeyore Napisano 15 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 15 Maj 2011 No cóż czyli jedna z opcji odpadła. Pozostała jeszcze druga opcja http://www.msfglobal.com/. Mógłby mi ktoś powiedzieć coś więcej na temat ich garniturów (jaka jakość, cena, czas oczekiwania itp.)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kset Napisano 15 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 15 Maj 2011 Do Krakowa masz 40 minut drogi. Moim zdaniem najlepsza opcja, krawiec Kraków. Na razie mogę polecić jednego, jutro będę na przymiarce u drugiego, to będę miał lepsze rozeznanie. w obu przypadkach zmieścisz się w 2500 z materiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość eeyore Napisano 16 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 16 Maj 2011 Do Krakowa masz 40 minut drogi. Moim zdaniem najlepsza opcja, krawiec Kraków. Na razie mogę polecić jednego, jutro będę na przymiarce u drugiego, to będę miał lepsze rozeznanie. w obu przypadkach zmieścisz się w 2500 z materiałem.Witam, i jak poszła przymiarka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kset Napisano 16 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 16 Maj 2011 Wchodzę do Badury o 17, a on mi mówi, że jeszcze nie zdążył zrobić i da radę najwcześniej na środę. pozłościłem się wewnętrznie, bo mi to rujnuje wszystko i umówiłem na poniedziałek, bo cały tydzień mam zajęty. przymiarka pon. 16. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi