Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

... Chyba powinno się zapiąć oba guziki...

w marynarce zapinanej na dwa guziki? raczej na pewno ... nie

Na pewno tak. Kiedy jeden guzik leży powyżej linii talii, a drugi poniżej, wówczas trzeba przesunąć guzik albo zapiąć obydwa, jak tu:

Dołączona grafika

Saint benji - taka koszula na spinki do krawata ogólnie mija się z celem, bo tych spinek nie widać. :) A taka kamizelka jak od żakietu, do garnituru może być.

Pozdrawiam, Dr

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Saint benji - taka koszula na spinki do krawata ogólnie mija się z celem, bo tych spinek nie widać. :) A taka kamizelka jak od żakietu, do garnituru może być.

1) racja, nie pomyślałem o tym,

2) to cieszę się! :D

Opublikowano

Na pewno tak. Kiedy jeden guzik leży powyżej linii talii, a drugi poniżej, wówczas trzeba przesunąć guzik albo zapiąć obydwa, jak tu:

Dołączona grafika

tak przekonałeś mnie, to zdjęcie jest bardzo reprezentatywne ...

w końcu nikt nie zabrania - zawsze można wyglądać jak snopek słomy, nie wierzę w prawdy objawione

marynarka na trzy guzki

zapięty środkowy lub środkowy i górny

marynarka na dwa guziki

zapięty górny

marynarka na jeden guzik ...

na marginesie pytanie natury technicznej - jak ten guzik chcesz przesunąć (z reszta guzik to jeszcze nie problem, ale prawie każdy guzik ma dziurkę)?

Opublikowano

To jest reprezentatywne zdjęcie - to strój sportowy Edwarda VIII, uważanego za ikonę stylu. ;) Ale wyobraź sobie - taka marynarka z wysoko położonym guzikiem i zapiętym tylko na niego będzie wyglądać śmiesznie.

A przesunąć guzik to oznacza go przyszyć w innym miejscu. ;)

Pozdrawiam, Dr

Opublikowano

No ale nie przeniesiesz już dziurki na ten guzik.

No prawda. Ale wydawało mi się, że jakoś da się to zrobić. ;)

mnie chodzi raczej o jakąś klasykę dopasowaną do dzisiejszych realiów. ; )

Coś takiego nie istnieje. W dzisiejszych realiach są tylko wariacje na temat klasyki. ;)

Z resztą taka marynarka nie różni się krojem od normalnej, dzisiejszej marynarki (z tym, że dziś z reguły któryś z guzików jest dokładnie na linii talii).

Pozdrawiam, Dr

Opublikowano

To jest reprezentatywne zdjęcie - to strój sportowy Edwarda VIII, uważanego za ikonę stylu. ;) Ale wyobraź sobie - taka marynarka z wysoko położonym guzikiem i zapiętym tylko na niego będzie wyglądać śmiesznie.

ten strój jest śmieszny (i nijak się ma do rzeczywistości) ... z całym szacunkiem dla Edwarda

podobnie śmieszne żeby nie powiedzieć żałosne jest zapinanie marynarki na wszystkie guziki - budzi podobną litość jak jedzenie ryby dwoma widelcami i kilka innych podobnych egzotycznych teorii

A przesunąć guzik to oznacza go przyszyć w innym miejscu. ;)

lubię błyskotliwe komentarze, ale tylko naprawdę błyskotliwe ... obawiam się że nie doczytałeś całości ;)
Opublikowano

Ach przepraszam, przed chwilą się zorientowałem. ;)

Możesz nosić marynarkę jak tylko chcesz. Wystarczy tylko, że wiesz, jak się to robi poprawnie, wtedy już jest w porządku. ;)

Możemy zapytać Macaroniego jak to jest z tymi marynarkami z akurat takim specyficznym położeniem guzików. Na razie EOT.

Pozdrawiam, Dr

Opublikowano

No właśnie ten mi się chyba jako jedyny spodobał. : ) Ze względu na zamknięte klapy i 3 guziki. Ale słyszałem, że 3 guziki są tylko dla wyższych delikwentów, a nie dla karakanów poniżej 180 cm ; (

Opublikowano

E tam, Poirot miał jakieś 160 cm wzrostu, a dobrze wyglądał w swoim garniturze z marynarką na trzy guziki. Oczywiście wiem, że nie aspirujesz do wyglądu Poirota ( :D ), ale według mnie wzrost akurat nie ma tu większego znaczenia. Jeżeli Ci się podoba, bierz ten.

Teoretycznie według mnie ten kolor nie jest najszczęśliwszy na wieczór - lepszy byłby ciemny, ale ujdzie. ;)

Pozdrawiam, Dr

Opublikowano

IMO formalność tego garnituru psuje szerokie stębnowanie które jest elementem typowym dla marynarek sportowych.

Mam poniżej 180 cm wzrostu i nie unikam marynarek na 3 guziki. Teoria o tym że taki krój jest tylko dla naprawdę wysokich jest moim zdaniem marna.