Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ten garnitur z bytomia, który miałeś w linku to poprzednia kolekcja. Można go tylko kupić przez stronę internetową, ale została tylko sylwetka standardowa, ewentualnie można szukać w outletach.

Sam szukałem dwurzędowego, ale oprócz Próchnika (prążek), żadna z sieciówek takiego nie posiada w obecnej kolekcji.

Opublikowano

Niestety na stronie internetowej Bytomia nie ma mojego rozmiaru, w outlecie Bytomia również byłem - nie ma tego modelu.

W tej chwili znalazłem się w martwym punkcie... Pozostaje czekać na nową kolekcję albo szukać innych rozwiązań.

Opublikowano

Zastanawiam się nad swoim strojem na studniówkę, wybrałem już:
atramentowy/ciemnogranatowy garnitur
biała koszula
czerwony krawat
czerwone skarpetki
czarne buty i pasek
srebrne spinki(jak i klamra od paska)
biała lniana poszetka

Pozostaje miejsce w butonierce, na początku myślałem o czerwonym goździku jednak teraz zastanawiam się nad czymś bardziej wyróżniającym się z zestawu. Inspirowany tematem o doborze koloru oraz stroną
http://www.colourlov...Vermeers_Christ
http://www.colourlov.../Harmony_in_Red

Niestety oba nie oddają dokładnie kolorów którymi dysponuje, jednak odcień żółtego pojawia się w obu. I tutaj moje pytanie:

Czy żółty kwiatek będzie pasował do tego zestawu?
Jeśli tak to jaki, jeżeli nie to jaki inny?

Pozdrawiam!

Opublikowano

Dla mnie za dużo fajerwerków. Ja bym stonował kolorystykę i poszedł w bordowe skarpetki i bordowy krawat i wtedy biały kwiatek lub jeśli bardzo Ci zależy zostawił czerwone skarpetki i krawat, ale bez kwiatka.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Czerwonych krawatów jakimi dysponuje jest jeszcze kilka, ale reszta sie nie nadaje żeby je tutaj w ogóle pokazać.

post-4962-0-75449300-1389559578_thumb.jp

post-4962-0-47489000-1389559593_thumb.jp

Kolejny krawat i skarpetki to wydatek minimum 100zł. co mi się nie uśmiecha... 

Co sądzi Pan o wymianie samego krawatu na kolor harmonizujący z granatowym a kwiatek pod kolor skarpetek?

Na kwiatku w butonierce troche mi zależy dlatego też prosiłbym o ponowne rozpatrzenie:) 

Opublikowano

Krawat stonowany - zawsze ok. 

Krawat stonowany + czerwone skarpetki i czerwony kwiatek? Szaleństwo, moim zdaniem niepotrzebne, ale możesz spróbować. :)

Moim zdaniem bezdyskusyjnie wejdziesz na  ścieżkę elegancji i klasy, co niejedno oko przykuje, jeśli zdecydujesz się na:

Elegancki gładki krawat lub z drobnym wzorem + granatowe skarpetki i czerwony lub biały kwiatek. :)

Opublikowano

Mam być fotografem na ślubie siostry znajomego i zastanawiam się, na jaki strój mogę sobie w takiej sytuacji pozwolić. Z jednej strony jestem tam w pracy i chyba najlepiej, żeby "nie było mnie widać" (przynajmniej na ceremonii), ale z drugiej jednak gościem na ślubie. Czy mogę swój granatowy garnitur wzbogacić o jasnoszarą kamizelkę (może w jakąś delikatną kratę), granatową muchę i kwiatek w butonierce, czy lepiej będzie się uspokoić i postawić na sam spokojny krawat bez reszty wodotrysków? Nie mam informacji o tym, w co będą ubrani Państwo młodzi, ale przyjmijmy, że wg Polskiej Mody Ślubnej.

Opublikowano

Mam być fotografem na ślubie siostry znajomego i zastanawiam się, na jaki strój mogę sobie w takiej sytuacji pozwolić. Z jednej strony jestem tam w pracy i chyba najlepiej, żeby "nie było mnie widać" (przynajmniej na ceremonii), ale z drugiej jednak gościem na ślubie. Czy mogę swój granatowy garnitur wzbogacić o jasnoszarą kamizelkę (może w jakąś delikatną kratę), granatową muchę i kwiatek w butonierce, czy lepiej będzie się uspokoić i postawić na sam spokojny krawat bez reszty wodotrysków? Nie mam informacji o tym, w co będą ubrani Państwo młodzi, ale przyjmijmy, że wg Polskiej Mody Ślubnej.

Taki strój będzie dobry. Mucha jest mniej od krawata narażona na przemieszczenia. Tylko czy kwiatek w butonierce dobrze zniesie liczne zmiany pozycji podczas fotografowania? Gdyby zdjęcia miałyby być robione także podczas Mszy warto uzgodnić jakie zwyczaje co do stroju obowiązują w parafii, w której będzisz fotografował.

Pozdr,

wojvv

Opublikowano

Praktyczne względy noszenia kwiatka chyba rzeczywiście przeważą nad estetycznymi. Krawat w działaniu by mi nie przeszkadzał, ale mucha może się przydać do lokalizowania mnie w późniejszych fazach wesela ;)

Czuję, że wywiad środowiskowy w parafii zasugeruje to, co najczęściej noszą goście i para młoda, ale nie zaszkodzi spytać. Choć trudno mi sobie wyobrazić, żeby mucha i kamizelka odd-czapy budziły czyjąś niechęć (co może być zrozumiałe np. przy smokingu w kościele).

Dzięki za odpowiedź.

Opublikowano

Zależy od ubioru gości weselnych, ale przyjmując wzór jak to nazwałeś "Polskiej Mody Ślubnej", to będziesz się wyróżniał z tłumu. Jak dla mnie fotograf na weselu powinien być niewidoczny, a o jego pracy powinny świadczyć zdjęcia ;) ......i lepiej żebyś nie został wzięty za Pana Młodego.

Opublikowano

Tak ubierz się tak:

20069689.jpg

I za pana młodego cię wezmą.

Kiepsko gdy pan młody będzie gorzej wyglądał...

Opublikowano

;) Kiedyś będę fotografem weselnym..,

Z szacunku dla klientów zawsze będę się upewniał, jak planują się ubrać goście i Państwo Młodzi....

Jak skończę?

W poliestrowym gajerze, sztucznym krawacie i plastykowej poszetce z ręcznym obszyciem, żeby nie wychylać się względem klienta i jego gości...

Stawiacie sprawę na głowie...

Opublikowano

Tylko że jest bardzo prawdopodobne, że i tak będzie wyglądał gorzej, bo ja poniżej dobrze leżącego garnituru z krawatem i czarnymi oksfordami przecież nie zejdę... Może postawię na rozmowę z parą na ten temat*. Czasu w zasadzie jeszcze sporo, a spytałem Was, bo już mnie to ciekawiło.

*A może rzeczywiście nie ma co...

Opublikowano

;) Kiedyś będę fotografem weselnym..,

Z szacunku dla klientów zawsze będę się upewniał, jak planują się ubrać goście i Państwo Młodzi....

Jak skończę?

W poliestrowym gajerze, sztucznym krawacie i plastykowej poszetce z ręcznym obszyciem, żeby nie wychylać się względem klienta i jego gości...

Stawiacie sprawę na głowie...

Chyba trochę źle nas zrozumiałeś...nie chodzi o to, żeby się dostosować i założyć poliester. Jeżeli ślub jest wieczorem i PM przychodzi w smokingu, to pewnie aż tak by się to nie rzucało w oczy, ale jak założy garnitur, krawat, wepnie kwiatek i na tym koniec to fotograf zwraca uwagę wszystkich  . Jeżeli chcemy zmieniać polską "elegancję" to faktycznie może lepsza będzie wcześniejsza rozmowa z PM (może jeszcze nie jest za późno :D )

Opublikowano

Ja na Twoim miejscu założył bym dwuczęściowy granatowy garnitur, białą koszulę i krawat ze spinką, ew. muchę, oraz białą poszetkę.

Mimo wszystko będziesz tam w pracy, a nie po to żeby zwracać na siebie uwagę, a na pewno kontrastowa kamizelka, a tym bardziej kwiat w butonierce to spowoduje.

I tak będziesz wyglądał lepiej niż 99,9% kamerzystów i fotografów, gdzie normą są mokasyny, koszuli polo, a na to marynarka, itp.

Opublikowano

Tylko że jest bardzo prawdopodobne, że i tak będzie wyglądał gorzej, bo ja poniżej dobrze leżącego garnituru z krawatem i czarnymi oksfordami przecież nie zejdę... Może postawię na rozmowę z parą na ten temat*. Czasu w zasadzie jeszcze sporo, a spytałem Was, bo już mnie to ciekawiło.

*A może rzeczywiście nie ma co...

Załóż swój garnitur, białą koszulę, ładne czarne buty i jednolity ciemny krawat mniej więcej w kolorze garnituru. Będziesz wyglądać bardzo elegancko i nikt na Ciebie nie zwróci uwagi.

W żadnym razie nie zakładaj muchy, kwiatka, ani kamizelki.

Opublikowano

Panowie - ochłońcie ;)

Ubierasz się dla siebie i własnego komfortu.

Gwarantuję, że Państwo Młodzi będą mieli inne sprawy na głowie niż boczenie się na kuzyna/fotografa, bo 'za ładnie' się ubrał...

...A i 'śladów' nie będzie, bo przecież to fotograf, więc siebie nie uwieczni. 

Ps. Misza ma rację - bo jak ten i ów (a prędzej 'ta i owa')zobaczy, że fotograf jest ubrany lepiej niż większość gości,

to może następnym razem też bardziej się przyłoży.   :)

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

@ .mateusz - Myślę że masz dość doświadczenia żeby ubrać się stosownie do okazji bez wielkich konsultacji. Mam tylko jedną radę. Ponieważ masz być fotografem, pewnie będziesz musiał pochodzić trochę po kościele i im ciszej to zrobisz tym lepiej. Po drugie często będziesz zmieniał pozycje - kucał, klękał, stawał na schodach itp. W związku z tym sugerowałbym buty na gumowej podeszwie. Będzie ciszej i stabilniej.

Opublikowano

Mam nadzieję, że pytam w odpowiednim temacie. 

Pewnie była gdzieś o tym mowa, ale ja nie mogę odnaleźć. 

Jaki ubiór jest odpowiedni do opery? Domyślam się, że garnitur wieczorowy będzie pasował, ale czy wypada pokombinować z zestawem koordynowanym?

Opublikowano

Mam nadzieję, że pytam w odpowiednim temacie. 

Pewnie była gdzieś o tym mowa, ale ja nie mogę odnaleźć. 

Jaki ubiór jest odpowiedni do opery? Domyślam się, że garnitur wieczorowy będzie pasował, ale czy wypada pokombinować z zestawem koordynowanym?

Jeśli masz garnitur wizytowy, to po co miałbyś kombinować?