RadekM Napisano 14 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 14 Lipiec 2015 Również cieszę się z odświeżenia wątku Czy koledzy z Warszawy mogą powiedzieć gdzie znajdę na Śródmieściu/Mokotowie/Ursynowie sklep z cygarami, w którym fachowa obsługa będzie mogła mi pomóc dobrać cygara? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan M. Krawczyk Napisano 14 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 14 Lipiec 2015 W książce Mazgaja był rozdział o sklepach w Polsce. Gdyby nikt nic nie poradził, mogę napisać jak to było jakiś czas temu. Choć może coś nowego i dobrego powstało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RadekM Napisano 14 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 14 Lipiec 2015 Kupowałem ostatnio w Galerii Mokotów (sklep Old Havana) należący do p. Mazgaja i byłem zadowolony z obsługi i zakupów, ale jestem ciekaw opinii bardziej doświadczonych kolegów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan M. Krawczyk Napisano 14 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 14 Lipiec 2015 Ja niestety wrażeń osobistych po zakupach w Warszawie nie mam. Większość wyborów czegoś nowego do spróbowania to efekt recenzji na forach, blogach oraz w książkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rodezjan Napisano 14 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 14 Lipiec 2015 Polecam Cigarro.pl (sklep stacjonarny w pawilonach przy Jana Pawła), Aficionado Room przy Wilczej Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan M. Krawczyk Napisano 19 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 19 Lipiec 2015 Na początku tego wątku pojawiały się zdjęcia wnętrz humidorów. Przyjemnie się na to patrzyło, wręcz można było poczuć zapach tytoniu. Dlatego tak oto obecnie wygląda mój 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 12 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 12 Październik 2015 Panowie, dla początkującego rada - jakie cygara (konkretne modele) warto wypalić, by wypróbować jak największą gamę smaków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4inHand Napisano 12 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 12 Październik 2015 (edytowane) @Capo Dla początkujących najlepsze są cygara grube (bo palą się w niższej temperaturze i mają kremowy smak) i krótkie (szczególnie jeśli nie palisz papierosów dawka nikotyny w jednym dużym cygu może nie być zbyt przyjemna). Na początku raczej wystrzegałbym się maduro (zwykle w ciemnej okrywie). Palę 1-3 cygar tygodniowo, ale maduro to dla mnie wciąż za mocne uderzenie. ----- Edytowane 14 Październik 2015 przez mosze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan M. Krawczyk Napisano 12 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 12 Październik 2015 Zgadzam się z Panem Tomkiem co do większej subtelności grubszych cygar, ale nie odrzucałbym od razu na początku formatów typu Corona itp. Cieńsze są ostrzejsze i, z racji konstrukcji, mają trochę mniej zróżnicowanych aromatów do zaoferowania, ale każdy powinien spróbować kilku opcji i wybrać to co najbardziej mu pasuje. I szukać, szukać, szukać. To w tym jest również piękne. Jeśli mógłbym podpowiedzieć kilka prostych opcji na początek, to dobrze wspominam następujące pozycje: - Romeo y Julieta Petit Churchill - Macanudo Robust Hyde Park - H. Upmann Coronas Junior - Romeo y Julieta Julieta - Hoyo de Monterrey Palmas Extra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Calth Napisano 7 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 7 Grudzień 2015 Chciałbym kupić na spróbowanie kilka cygar. Czy ktoś jest w stanie polecić mi jakieś w cenie do około 15 zł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wincenty Napisano 8 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 8 Grudzień 2015 Od jakiegoś roku często kupuję Vegueros "Cepo". Cena około 25 zł za sztukę. Nie są może delikatne w smaku, ale kiedy 6 lat temu zacząłem palić cygara, od razu zasmakowałem w mocnym, ostrym tytoniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol G. Napisano 8 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 8 Grudzień 2015 Polecam Macanudo Cafe London Club i Macanudo Maduro London Club - cena ok. 16 zł Solidnie zbudowane dominikańskie cygara w wersji mini. Nie męczą i są fajnym wstępem do większych cygar tej, przeze mnie bardzo lubianej, marki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan M. Krawczyk Napisano 8 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 8 Grudzień 2015 Ja ze swojej strony mogę polecić Don Pepin Garcia, serię Black Edition, rozmiar robusto lub toro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beny23 Napisano 8 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 8 Grudzień 2015 Czy czytelnicy forum popalają cygara Cohiba? Jako osoba niepaląca spaliliśmy na ślubie brata ze świadkami i naprawdę przyjemne wrażenia. Brat dostał pudełko na Kubie od pracownika ich fabryki jeszcze jak embargo USA obowiazywało. Polecam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcines Napisano 8 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 8 Grudzień 2015 Zdarzyło mi się kilka razy palić cygara marki Cohiba, myślę, że każdy amator cygar zna tę markę przynajmniej ze słyszenia. Są naprawdę bardzo dobre, jedna z marek należących do ścisłej czołówki jeśli chodzi o "kubańczyki". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arsen Napisano 9 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 9 Grudzień 2015 Ja nie polecam Cohiba dla początkujących. Są dosyć ciężkie, łatwo można się zrazić i po prostu nie docenić tego cygara. Na początek polecam wiele cygar z Dominikany. Są łagodniejsze, kremowe. Dobry grunt by w przyszłości docenić ciemne cygara Kubańskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wincenty Napisano 10 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2015 Zaczynałem palenie od Cohiby i zawsze miło jest do nich co jakiś czas wracać. Nie wiem czy to kwestia smaku, czy tego, że wypaliłem ich najwięcej w życiu, ale wg mnie mają w sobie coś niepowtarzalnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan M. Krawczyk Napisano 10 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2015 Cohiba to doskonałe cygara, bardzo dobrze zbudowane, równe i smukłe. Paliłem kilka różnych wielkości i prawie zawsze byłem zadowolony. Niestety ich cena nie pozwala mi traktować ich jako zakupu co okazyjnego palenia, a raczej sporadycznego Nie wiem natomiast czy to marka, którą poleciłbym początkującemu palaczowi. Warto spróbować różnych rzeczy, zorientować się który rozmiar jest dla nas najlepszy i wtedy w pełni jesteśmy w stanie docenić Cohibę. W przypadku Cohiby musimy bardzo uważać na podróbki, których na rynku jest sporo. Mi samemu zdarzyło się zapalić cygaro, kupione przez kolegę w jednym z polskich, dość popularnych, sklepów internetowych, które okazało się jakieś szemrane. Nie wiem jak skończył się proces reklamacji, ale w przypadku tej marki trzeba być ostrożnym. Drugą sprawą jest palenie cygara w odpowiednich warunkach i o odpowiednich parametrach. Przesuszona do pięćdziesięciu kilku procent Cohiba będzie ostra i dużo gorsza niż jakieś cygaro mniej ekskluzywnej marki, ale za to prawidłowo przechowywane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wincenty Napisano 10 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2015 W Wrocławiu kupuję przede wszystkim w Smoke Shopie w Galerii Dominikańskiej. Kiedy nie jestem w pobliżu zostaje alma, ale tam niestety z cygarami, a dokładniej z humidorem bywa różnie. Duża część zwłaszcza droższych( przez co nieczęsto kupowanych) cygar, porasta pleśnią lub rozsypuję się w palcach. Zwykle pytam o świeżą dostawę i sam rozpieczętowuję puszkę ulubionych veguerosów:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
123 Napisano 10 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2015 Cygara z Nikaragui również świetnie nadają się na początek, Drew Estate jak dla mnie bomba. Cohiba i Montecristo (no 4) mnie osobiście na początku zraziły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal83 Napisano 10 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2015 Podczas ostatniego urlopu miałem przyjemność z Brickhouse Robusto Maduro - gorąco polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 19 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 19 Grudzień 2015 Jeżeli zastanawiacie się czy warto odwiedzić Hawanę http://www.cigarandtie.pl/blog/encuentro-amigos-de-partagas-2015-relacja-z-hawany/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 3 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 3 Styczeń 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 4 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 2016 uwaga na podróbki: http://www.cigarandtie.pl/blog/made-in-china/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan M. Krawczyk Napisano 5 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 2016 Kontynuując wątek wprowadzony przez kolegę damiance... Claudia Schiffer Demi Moore Bar Refaeli Carmen Electra 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi