Jan M. Krawczyk Napisano 3 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 3 Październik 2016 Żeby odgrzebać trochę temat. Ostatnie ciepłe weekendy i ostatnie dymki na świeżym powietrzu... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 5 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 5 Październik 2016 Culebra? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan M. Krawczyk Napisano 5 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 5 Październik 2016 Tak. Od Partagas. Zawsze chciałem spróbować i pod wpływem impulsu je w końcu kupiłem. Dziwne, trochę śmieszne i zaskakujące. Nie wiem jak udało się to osiągnąc przy takim kształcie, ale było naprawdę dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 5 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 5 Październik 2016 Dziękuję za potwierdzenie - kształt tej anomalii cygarowej utrwalił mi się gdzieś w zakamarkach pamięci. Jak zobaczyłem zdjęcie, to chwila minęła zanim odnalazłem właściwą nazwę. Nigdy nie próbowałem, ale może znajdę dwóch współzawodników do podziału culebrasa przy winie np. w Vitkacu Przy okazji - temat cygar nie ma wzięcia na forum - za mało elegancki, ekologiczny ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 5 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 5 Październik 2016 @damiance, Namawiałeś, namawiałeś i namówiłeś! (myślę, że Rzemieślnik z Pruszkowa i Pan od 'zwalczania przestępczości' też daliby się namówić...) Daj tylko znać kiedy... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Clovis Napisano 6 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Październik 2016 Czy ktoś już wspominał tu o straszliwych cygarach toskańskich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 7 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Październik 2016 Nie - masz szansę być pierwszy; bo zakładam, że masz coś więcej do powiedzenia na ich temat?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Clovis Napisano 7 Październik 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 7 Październik 2016 Mam, owszem, chętnie się podzielę. Sigaro Toscano jest to bardzo specyficzny rodzaj cygar, wykonywany z tytoniu typu kentucky uprawianego w Toskanii od ponad stu lat. Tytoń jest mocno przefermentowany, ciemny, bardzo mocny. Cygaro pachnie tytoniem fajkowym opartym na ken., a nie typowym cygarem. W gruncie rzeczy "normalne" cygaro przypomina tylko kształtem, a i to nie całkiem. Typowy format to właśnie toscano - długie dosyć cienkie cygaro, które w celu zapalenia należy przeciąć na pół. Najlepiej zrobić to włoskim nożem sprężynowym wydobytym z kieszeni garnituru z surowego jedwabiu. Zaznaczam to nie bez powodu: toskany to ulubione cygara włoskich mafiosi i generalnie Włochów lubiących podkreślić swój związek z ziemią przodków. Pali je też Clint Eastwood, prawdopodobnie polubił je w okresie współpracy z Sergio Leone. Toscano można je kupić wszędzie tam, gdzie jest włoska diaspora, na przykład są popularne w Luksemburgu. Istnieje też format połówkowy: toscanello. Jest to zwykłe toscano przecięte w połowie, sprzedaje się je w odpowiednio krótszych pudełkach. Zwijane maszynowo, produkowane są w kilku odmianach różniących się okresem leżakowania, generalnie są tanie (6-8 eur za pudełko 5 sztuk). Jakiś czas temu pojawiły się edycje limitowane, robione ręcznie, oraz butikowe firmy, ale to tylko niepotrzebna dekadencja, toscano jest, jakie jest i nie wymaga żadnych dodatkowych udziwnień. Po przecięciu na pół długiego toscano uzyskaną powierzchnię roboczą rozpala się tak, jak zwyczajne cygaro, a drugą połówkę chowa na później. Przyrząd do palenia jest krótki, ale to poważna bomba nikotynowa i znam ludzi, którzy po takim z pozoru małym ogryzku nie byli w stanie wstać z fotela. Dym jest gęsty i bardzo charakterystyczny w zapachu. W moim domu niestety istnieje zakaz rozpalania tego narzędzia zagłady w zasięgu donośności woni. Na zakończenie cytat z książki Leslie Charterisa: "(...) wyjął z kieszeni pomiętą torebkę i wyciągnął z niej przedmiot, który można by określić jako cygaro, choć w rzeczywistości był bardziej podobny do kawałka zbutwiałej liny, zamoczonej w dziegciu i na wiele lat zakopanej w ziemi. Przeciął tę rzecz scyzorykiem i połowę podał Świętemu. Simon grzecznie potrząsnął głową i jak urzeczony patrzył na swego gospodarza, który z wnętrza jednej z połówek wyciągnął pożółkłą słomę i do rozciętego końca przyłożył zapaloną zapałkę. Kiedy ten odrażający przedmiot rozgrzał się całkowicie, podniósł go do ust i zaczął ożywiać, wypuszczając kłęby dymu. Simon cofnął trochę krzesło, aby nie znajdować się bezpośrednio w zasięgu dymu, ponieważ doświadczył już trującej mocy niesławnego cygara toskańskiego" ("Vendetta dla Świętego"). Na zdjęciu: włoski polityk Pierluigi Bersani 1 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 7 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Październik 2016 @Clovis- Dziękuję, pełna satysfakcja! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Clovis Napisano 7 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Październik 2016 My pleasure. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinJarosz Napisano 29 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 29 Listopad 2016 Dzisiaj na fajkowo.pl darmowa dostawa z okazji dnia darmowej dostawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jwodzu72 Napisano 3 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2016 Dzień dobry,szukam odpowiedzi na moje pytania o butach a tu proszę,coś co mnie kręci od wielu lat. Wierzcie, kuba im starsza tym lepsza i nie potrzeba humidorów... Embargo w USA wciąż obowiązuje 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jwodzu72 Napisano 3 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2016 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 3 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2016 @jwodzu72, to wszystko na własny użytek?! Na ile Ci to starczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jwodzu72 Napisano 3 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2016 24 minuty temu, Koval napisał: @jwodzu72, to wszystko na własny użytek?! Na ile Ci to starczy? jest tego więcej.Generalnie na własny,1 dziennie to ok 1500 dni,5 lat a wciąż czasami coś dokupuje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beny23 Napisano 4 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 4 Grudzień 2016 Niezła kolekcja. Brat przywiózł z Kuby skrzynkę Cohiby i zrobiły na mnie wrażenie. Mimo że nie jestem palaczem to te cygara wraz z dobra whisky to wspaniały duet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Clovis Napisano 4 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 4 Grudzień 2016 W życiu codziennym z powodu tzw. miru domowego muszę pozostawać przy (wynegocjowanej) fajce, ale cygara wciąż budzą moje ciepłe uczucia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 5 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2016 Panowie, czy polecicie jakiś podstawowy prosty humidor? Na co zwracać uwagę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Orzech Napisano 6 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Grudzień 2016 Skoro padło pytanie o rzeczy podstawowe to się podłączę. Czy polecicie jakieś smaczne i nieskomplikowane cygaro, z dosyć krótkim czasem palenia (żeby nie zadymić całego salonu)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol G. Napisano 7 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Grudzień 2016 Jeśli chodzi o tanie humidory - polecam taki. Mam i nie narzekam. http://tabakonline.com/humidor-cedrowy-561012-p7434 Warto jednak wymienić nawilżacz na coś z kryształkami (np. lotus albo xikar). Słyszałem negatywne opinie o nawilżaczach piankowych. Sam zauważyłem, że ten dołączony do humidora miał niemal zerową wydajność. Polecam też poczytać o tzw. sezonowaniu humidora. Okazuje się (o czym też długo nie wiedziałem...), że humidor po wyjęciu z paczki niekoniecznie nadaje się od razu do użytku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Clovis Napisano 8 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 8 Grudzień 2016 Dnia 6.12.2016 o 14:57, Orzech napisał: Skoro padło pytanie o rzeczy podstawowe to się podłączę. Czy polecicie jakieś smaczne i nieskomplikowane cygaro, z dosyć krótkim czasem palenia (żeby nie zadymić całego salonu)? Jakąś panatelę najlepiej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wincenty Napisano 18 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 18 Sierpień 2017 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol G. Napisano 5 Październik 2017 Zgłoszenie Share Napisano 5 Październik 2017 Spokojny wieczór z rocznym, ładnie wyleżakowanym Macanudo Cafe Diplomat. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
omsosnicki Napisano 30 Styczeń 2018 Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2018 Spokojny wieczór z rocznym, ładnie wyleżakowanym Macanudo Cafe Diplomat. Krzywi masakrycznie...Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
omsosnicki Napisano 30 Styczeń 2018 Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2018 Partagas ShortWysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi