Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Również cieszę się z odświeżenia wątku :) 
Czy koledzy z Warszawy mogą powiedzieć gdzie znajdę na Śródmieściu/Mokotowie/Ursynowie sklep z cygarami, w którym fachowa obsługa będzie mogła mi pomóc dobrać cygara? 

• 2 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

@Capo

Dla początkujących najlepsze są cygara grube (bo palą się w niższej temperaturze i mają kremowy smak) i krótkie (szczególnie jeśli nie palisz papierosów dawka nikotyny w jednym dużym cygu może nie być zbyt przyjemna). Na początku raczej wystrzegałbym się maduro (zwykle w ciemnej okrywie). Palę 1-3 cygar tygodniowo, ale maduro to dla mnie wciąż za mocne uderzenie.

-----

Edytowane przez mosze
Opublikowano

Zgadzam się z Panem Tomkiem co do większej subtelności grubszych cygar, ale nie odrzucałbym od razu na początku formatów typu Corona itp. Cieńsze są ostrzejsze i, z racji konstrukcji, mają trochę mniej zróżnicowanych aromatów do zaoferowania, ale każdy powinien spróbować kilku opcji i wybrać to co najbardziej mu pasuje. I szukać, szukać, szukać. To w tym jest również piękne.

Jeśli mógłbym podpowiedzieć kilka prostych opcji na początek, to dobrze wspominam następujące pozycje:

- Romeo y Julieta Petit Churchill

- Macanudo Robust Hyde Park

- H. Upmann Coronas Junior

- Romeo y Julieta Julieta

- Hoyo de Monterrey Palmas Extra

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Od jakiegoś roku często kupuję Vegueros "Cepo". Cena około 25 zł za sztukę. Nie są może delikatne w smaku, ale kiedy 6 lat temu zacząłem palić cygara, od razu zasmakowałem w mocnym, ostrym tytoniu. 

Opublikowano

Polecam Macanudo Cafe London Club i Macanudo Maduro London Club - cena ok. 16 zł

Solidnie zbudowane dominikańskie cygara w wersji mini. Nie męczą i są fajnym wstępem do większych cygar tej, przeze mnie bardzo lubianej, marki.

Opublikowano

Czy czytelnicy forum popalają cygara Cohiba? Jako osoba niepaląca spaliliśmy na ślubie brata ze świadkami i naprawdę przyjemne wrażenia. Brat dostał pudełko na Kubie od pracownika ich fabryki jeszcze jak embargo USA obowiazywało. Polecam!

Opublikowano

Zdarzyło mi się kilka razy palić cygara marki Cohiba, myślę, że każdy amator cygar zna tę markę przynajmniej ze słyszenia. 

Są naprawdę bardzo dobre, jedna z marek należących do ścisłej czołówki jeśli chodzi o "kubańczyki".

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Ja nie polecam Cohiba dla początkujących. Są dosyć ciężkie, łatwo można się zrazić i po prostu nie docenić tego cygara. Na początek polecam wiele cygar z Dominikany. Są łagodniejsze, kremowe. Dobry grunt by w przyszłości docenić ciemne cygara Kubańskie.

Opublikowano

Zaczynałem palenie od Cohiby i zawsze miło jest do nich co jakiś czas wracać. Nie wiem czy to kwestia smaku, czy tego, że wypaliłem ich najwięcej w życiu, ale wg mnie mają w sobie coś niepowtarzalnego.

Opublikowano

Cohiba to doskonałe cygara, bardzo dobrze zbudowane, równe i smukłe. Paliłem kilka różnych wielkości i prawie zawsze byłem zadowolony. Niestety ich cena nie pozwala mi traktować ich jako zakupu co okazyjnego palenia, a raczej sporadycznego :)

Nie wiem natomiast czy to marka, którą poleciłbym początkującemu palaczowi. Warto spróbować różnych rzeczy, zorientować się który rozmiar jest dla nas najlepszy i wtedy w pełni jesteśmy w stanie docenić Cohibę.

W przypadku Cohiby musimy bardzo uważać na podróbki, których na rynku jest sporo. Mi samemu zdarzyło się zapalić cygaro, kupione przez kolegę w jednym z polskich, dość popularnych, sklepów internetowych, które okazało się jakieś szemrane. Nie wiem jak skończył się proces reklamacji, ale w przypadku tej marki trzeba być ostrożnym.

Drugą sprawą jest palenie cygara w odpowiednich warunkach i o odpowiednich parametrach. Przesuszona do pięćdziesięciu kilku procent Cohiba będzie ostra i dużo gorsza niż jakieś cygaro mniej ekskluzywnej marki, ale za to prawidłowo przechowywane.

Opublikowano

W Wrocławiu kupuję przede wszystkim w Smoke Shopie w Galerii Dominikańskiej. Kiedy nie jestem w pobliżu zostaje alma, ale tam niestety z cygarami, a dokładniej z humidorem bywa różnie. Duża część zwłaszcza droższych( przez co nieczęsto kupowanych) cygar, porasta pleśnią lub rozsypuję się w palcach. Zwykle pytam o świeżą dostawę i sam rozpieczętowuję puszkę ulubionych veguerosów:)

Opublikowano

Cygara z Nikaragui również świetnie nadają się na początek, Drew Estate jak dla mnie bomba. Cohiba i Montecristo (no 4) mnie osobiście na początku zraziły.

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...