Skocz do zawartości

Buty, trochę taniej

Gość grzesiek

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki za sporo odpowiedzi.

Z tymi ochraniaczami próbowałem, lipa. Buty i tak do czyszczenia.

Wysyłka zależy, jak ze strony SW to koszt za dwie pary to  27 funtów do Polski, z Amazona 7 funtów...

Gumofilce i kalosze na stanie oczywiście są...., bo w listopadowe błoto tylko w nich lub koparką.

Natomiast zeszłotygodniowy spacer pomiędzy torami kolejowymi tam 800 metrów po bocznicy gdzie wyładowywują węgiel i kruszywo, a z powrotem międzytorzem, gdzie olej, papier do d..y oraz zryta przez  nikogo nie niepokojone krety ziemia, przy pogodzie pełne słońce i sucho tak zmęczyły moje biedne "wiejskie berwicki", że poważnie rozważam  SW do zakupu...

Pojawiła się w tym wątku nazwa Henry James Shoes.

post-244-0-81862300-1425315854_thumb.jpg

Korzystając z uprzejmości rodaków w UK wszedłem w posiadanie jednej pary. Tutaj zdjęcie w wersji sklepowej:

next_black_lea_b.jpg

Już na zdjęciu widać że buty sa dość masywne m.in. za sprawą podeszwy i nie chodzi mi tu o jej grubość... Po wyjęciu z pudełka buty nie wyglądały tak ładnie. Może jak będzie chciało mi się pobawić to coś takiego spróbuję uzyskać (choć wątpię).

Dziś przebiegłem się w nich po biurze (paczka przyszła do fabryki) oraz na lunch i z powrotem. Nie są to smukłe loafersy typu włoska wyścigówka. Raczej przypominają dostawczaka. 

post-244-0-88021600-1425315892_thumb.jpg

post-244-0-17251700-1425316655_thumb.jpg

Nie jestem znawcą skór ale na pierwszy rzut oka wydaje się że jest to podobny gatunek do moich loafersów z Berwicka. Podeszwa (przód) też pewnie wymaga zabezpieczenia.

post-244-0-08594600-1425315915_thumb.jpg

Podsumowując pierwsze subiektywne wrażenie cena 50GBP jest, podobnie jak w przypadku wspomnianych Berwicków, adekwatna. Nie chciałbym za te buty więcej zapłacić. Co więcej przy "zwykłej" wysyłce do Polski, cena butów traci na atrakcyjności.

Jakby ktoś jednak chciałby spróbować to dodam od siebie, że rozmiar wybrałem zgodnie z zaleceniem na stronie to jest pół numeru mniej niż zwykle (44,5 zamiast 45) i okazało się to być dobrym wyborem.

• Oceniam pozytywnie 1

Kolega poprosił o znalezienie butów do ślubu. Jako, że nie chodzi na co dzień w tego typu butach ma blokadę jeżeli chodzi o taki zakup przez internet (wiem, że można odesłać, ale to nie ja decyduję).

Co sądzicie o tym? (pytam tylko o wygląd, pomijamy jakość w tym momencie):

http://vistula.pl/buty/buty,id-69610

Osobiście mam wrażenie, że przeszycie noska powinno być przesunięte bliżej przyszwy.

Ja osobiście nie kupowałbym butów z Vistuli, o ile garnitury, koszule czy akcesoria mają naprawdę zadowalające, tak na buty bym się nie zdecydował. Co do przeszycia to kwestia gustu i wizualnego spojrzenia czy komuś pasuje czy nie. Jeśli zaś chodzi o ich cenę to w tej wartości wybrał bym jakieś Gordony czy nawet buty z Królewskiego Herbu, a znacznie bardziej jakoś do mnie przemawiają niż vistulowe. Kiedyś patrzyłem jak te buty ręcznie "pasują" i skóra nie przekonała mnie w ogóle, była sztywna mocno oraz podeszwa była niby ze skóry ale bardziej podoba do papieru niż skóry. Kwestia wyboru i decyzji ale na klasycznebuty.pl Twój kolega znajdzie na pewno lepsze buty niż te pokazane na linku.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Jeśli ma tak straszną blokadę, to w wiem, że w Warszawie jest sklep sprzedający Berwicki - może tam zajrzeć.
Co do tych butów Vistuli, to mają zaburzone proporcje, tak jak zauważyłeś, a cena jest horrendalna jeśli pomyśli się o ich jakości.

Nie chcę swojego kolegi na nie namawiać, wolałbym żeby zamówił coś przez internet. Kolega nie jest miłośnikiem klasycznej elegancji - po prostu nie zakłada tego typu ubrań na co dzień, dlatego ma wątpliwości czy chce wydać powiedzmy 1000 zł na buty i przede wszystkim czy chce je zamówić bez mierzenia. Te buty z Vistuli nie byłyby kupione w pełnej cenie oczywiście.

Ta sytuacja spowodowała, że zastanawiam się czy jest sens namawiać osobę, która zakłada czarne oksfordy 2 razy do roku na buty za dość wysoką jak na nasze warunki cenę.

@xkoziol

Przez napisanie "kolegę" sugerujesz, że te buty są dla mnie? :) Już mam obrączkę na palcu i zupełnie inne czarne oksfordy :).

Dziękuję wszystkim za opinie. Zobaczymy co uda się załatwić :) Buty do 1000 zł zmieszczą się w budżecie na ubranie, więc może jest nadzieja. Poza tym co napisał Hargin, dużo osób ma blokadę przed wydaniem tego 1000 zł akurat na buty. Wiadomo, wydają taką kwotę na inne rzeczy, ale akurat przy butach jest problem, a co ciekawe przy garniturze już nie :)

Musimy pamiętać, że istnieje również świat, w którym styl ubioru jest całkowicie pomijalny :)

A co jeśli dzięki zakupowi lepszych jakościowo i ładnych stylistycznie butów, facet się "nawróci" ;)?

Teraz całkiem poważnie. Mosze słusznie zauważył, nie warto wyrzucać 300-400zł. Poza jakością liczy się również aspekt wizualny. Według mnie warto przekonać kolegę do zainwestowania większej ilości pieniędzy. Jeśli rzadko nosi, to będzie miał porządne buty na resztę życia ;).

@Dygnito - Z cała sympatią dla Waszej działalności handlowej, zdziwiłbym się, gdybym przeczytał co innego :)

W sumie akurat TEN wpis był bardziej prywatnie niż firmowo ale widzę, że jednak został odebrany jako działania PR'owe :P.

Osobiście uważam, że cena powinna być 4, 7 a może nawet 9-rzędną kwestią przy podejmowaniu decyzji związanej z zakupami. Moim zdaniem własny ślub, to jeden z ważniejszych dni w życiu każdego człowieka. Zdjęcia i/lub film są pamiątką na całe życie. Dlatego nie rozumiem jak można oszczędzać na własnym wyglądzie akurat tego dnia. Ktoś powie - jakości nie widać na zdjęciu. Moim zdaniem bardzo się myli bo za jakością zwykle idzie stylistyka i tym samym estetyka. Idąc dalej, lepszej jakości buty będą się lepiej prezentowały. Dodatkowo warto pamiętać, że buty, to fundament w całej stylizacji.

Mam nadzieję, że teraz brzmi to mniej PR'owo a moje przemyślenia pomogą komuś w podjęciu dobrej decyzji. Pozdrawiam :).