Skocz do zawartości

Buty, trochę taniej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może wielu zaskoczę, ale polecam przychylne spojrzenie na firmę Wojas. "Dizajn" nierzadko ciekawy, materiały i wykonanie naprawdę fajne. Jak z trwałością niestety nie powiem, bo używam dwóch par mniej niż pół roku. Niestety buty na skórzanej podeszwie stanowią mniejszość, ale pewien wybór jest. W swojej klasie cenowej (150-300PLN) w mojej opinii b.przyzwoite buty.

Do butów Ryłko zostałem skutecznie zniechęcony przez dziewczynę, być może męskie sprawują się lepiej i są trwalsze.

Kupiłem w tym sezonie botki od Wojasa sądziłem, że skoro mają własne centrum badawcze i zarejestrowane patenty buty będą bardzo dobre. Myliłem się jednak. Były i są wygodne jednak po 2 miesiącach dosyć mocno starła mi się podeszwa w lewym bucie. Rozumiem, że nic nie trwa wiecznie ale kupując buty za blisko 400 zł chcesz je ponosić co najmniej 2-3 sezony. To był prawdopodobnie mój jeden z ostatnich zakupów w sklepie tej marki. Kilka tygodni temu zacząłem swoją przygodę z butami szytymi ramowo ( Gordon & Bros) i pozostanę przy klasycznych butach szytych klasycznymi metodami ze sprawdzonymi technologiami.

ps. Buty Ryłko są trwałe sam miałem kilka par. Polecam również buty z Baty ( potrafią wytrzymać 5 lat praktycznie bez interwencji szewca).   

Opublikowano

chyba bez noszenia, tylko leżące na półce, choć i to jest "bynajmniej" ;) wątpliwe.

miałem brązowe derby, które w okresie wiosna-jesień często nosiłem i to właśnie one wytrzymały mi 5 lat.  Kupiłem je jednak 7 lat temu. Krzysiek_W  prawdopodobnie nastąpił "postęp" w postarzaniu produktu i obecnie buty Baty mogą wytrzymywać mniej. 

Opublikowano

hmmmm jak się nie ma co sie lubi, to się lubi co się ma :P

Ja o tych butach też absolutnie nic nie wiem. Ot ciekawostka na którą się natknąłem w przewodniku po markach obuwia z GB napisanym przez Immune.

Opublikowano

Ktoś coś wie o tych Henry James Shoes? Bo na zdjęciach wyglądają raczej kiepsko; wydać 50 GBP na coś, czego się nie będzie lubić to nie sztuka...

Oczywiście przy tej cenie nie ma co się spodziewać cudów. Kopyto dziwne, fakt. W tasselach (model Next), o których pisałem jakoś ta dziwność ginie. Pytanie co bardziej/mniej kiepsko wygląda - buty Henry James czy chociażby Massimo Dutti? Po przecenie u obydwóch producentów koszt zbliżony. U mnie to porównanie wypada na korzyść HJS. Zaryzykowałbym! W miarę klasycznie wyglądające buty za 270 zł i chodzi sobie człowiek nie przejmując się, możliwością zarysowania :-P . To mnie zachęca najbardziej, heheh.

Opublikowano

miałem brązowe derby, które w okresie wiosna-jesień często nosiłem i to właśnie one wytrzymały mi 5 lat.  Kupiłem je jednak 7 lat temu. Krzysiek_W  prawdopodobnie nastąpił "postęp" w postarzaniu produktu i obecnie buty Baty mogą wytrzymywać mniej. 

Może to i kwestia czasu, ale znając aktualny stan rzeczy zamiast pytać: "Jak długo?" zapytałbym: "Po co?". Pomijając już nawet kwestie czysto estetyczne, to samo wykończenie produktów przyprawia o lekki dreszcz.

Opublikowano

Wrzuciłem temat w wyszukiwarkę forumową, ale nie udało mi się znaleźć odpowiedzi. Czy ktoś miał do czynienia z butami z Barelly Bags? Interesują mnie TE chukka. Cena jest rewelacyjna, ale mam obawy w kwestii jakości wykonania, jakości skóry i smukłości cholewy. Na zdjęciach od tyłu wydają się być "koślawe".

Opublikowano

Ja też zapytam o chukka. :) Co sądzicie o tych:

http://www.sarenza.pl/sioux-bovino-s1207-p0000079691(nie znalazłem na forum nic o tej marce. Warto w tej cenie?)

http://www.sarenza.pl/brett---sons-antrea-s764267-p0000044609(znacznie tańsze i niby GYW, ale lamówki i podeszwy dziwnie błyszczą na zdjęciu)

Ewentualnie mogę spróbować Bexleyów, ale znalazłem opinie o słabej jakości ich zamszu, a w razie nietrafienia z rozmiarem może wyjść za drogo.

EDIT: Chodzi o te:

Warwick: http://www.bexley.com/Bexley/en/p/dress_shoes/warwick/suede_nubuck?tarification=PROMO&coloris=velours_moca

Greenwich City: http://www.bexley.com/Bexley/en/p/dress_shoes/greenwichgommecity/suede_nubuck?tarification=PROMO&coloris=velours_havane

Opublikowano

Nie zwracając uwagi na cenę, a tylko na fotografie odpowiedz sobie na pytanie: Nosiłbyś?

(to odpowiedź w sumie nie tylko na Twoje pytanie, a na wiele, wiele podobnych pojawiających się na forum - najpierw zastanówcie się nad sensem w ogóle, potem szczegóły wizualne, techniczne, a zachwyt nad ceną niech przyjdzie na koniec)

Ryzykując bycie posądzonym o snobizm, w cenie do 200 zł do stylu smart casual polecam krawat knit, a xkoziol naprawdę ma rację.

Opublikowano

musiałbym mocno walnąć głową o ścianę aby za knit płacić 200zł ;-)

oczywiście czytałem zacytowany post i moja odpowiedź była pozytywna, a cena była podyktowaną ciekawością czy relacja cena/jakość jest adekwatna

Opublikowano

W takim razie inaczej: za niecałe 200 zł warto byłoby te buty kupić, gdyby warto było kupić jakiekolwiek buty w takiej cenie ;-)  Relacja cena - jakość jest adekwatna: jedno i drugie niskie.

To nie złośliwość, ale z doświadczenia wiem, że nie warto kupować tanich butów i niewiele ma to wspólnego z tym, na co kogo stać. Jeżeli te buty Ci się podobają (mnie nie) to kup, bo nie powinny się rozwalić w ciągu dwóch miesięcy, a w razie czego chronią Cię prawa konsumenta.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

To nie jest stylistyka, która byłaby akceptowalna (na tym forum) do jakiegokolwiek stylu.

I nie ma znaczenia fakt, że Clarks robi niezłe jakościowo (nierozklejające się) buty - te są najzwyczajniej w świecie BRZYDKIE!

• Oceniam pozytywnie 3