Skocz do zawartości

Buty, trochę taniej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja tam rozumiem lecz nikt nie odpowiedział na moje wcześniejsze pytanie o praktyczność butów ze skórzaną podeszwą. Pewnie ktoś zaraz napisze, że temat już był poruszany bla bla bla ale po to jest forum aby mając odpowiednią wiedzę, przeglądając dany temat i widząc pytanie - odpowiedzieć komuś na nie :D

Jak masz buty średniej lub wyższej jakości, to skórzane podeszwy są ok. Noszę tylko takie buty, niektóre np. yanko ze 3 razy w tygodniu od półtora roku i dopiero będę wymieniał spody, gumowy obcas nawet do połowy się nie starł. Traktuję większość butów użytkowo, nie przejmuje się deszczem, śniegiem, zakładam je do samochodu.

Opublikowano

Filipie, a co w przypadku kiedy w podeszwie zaczynają się przecierać szwy? Moje loake 1881 zrobiły może z 10km, a szwy na czubkach są już mocno przetarte. Czy to grozi odklejaniem się podeszwy? W Meerminach które użytkuje na co dzień szwy są już na skraju przetarcia (od początku były bardzo płytko umieszczone). Loake będę zelować, ale Meerminów nie chcę - choć z drugiej strony nieco się obawiam...

Opublikowano

W Meerminach na czubku, gdzie podeszwa właściwa ma już znacznie poniżej 1mm powstaje mała szparka, ale to z pewnością spowodowane właśnie tym, że ma nikłą grubość i nie trzyma sztywności. W innych miejscach gdzie szwy już są całkowicie przetarte nie powstają żadne szpary więc na razie jestem spokojny, ale początkowo bardzo mnie to (przecieranie) martwiło - choć z drugiej strony, jak inaczej użytkować takie obuwie? Producent dał tak, więc chodzę... :)

Opublikowano

Filipie, a co w przypadku kiedy w podeszwie zaczynają się przecierać szwy? Moje loake 1881 zrobiły może z 10km, a szwy na czubkach są już mocno przetarte. Czy to grozi odklejaniem się podeszwy? W Meerminach które użytkuje na co dzień szwy są już na skraju przetarcia (od początku były bardzo płytko umieszczone). Loake będę zelować, ale Meerminów nie chcę - choć z drugiej strony nieco się obawiam...

Rozmawiałem jakiś czas temu z TJ'em o tej sprawie. Powiedział, żeby chodzić dopóki podeszwa nie zacznie odchodzić po przetarciu szwów. Jeżeli szwy się przetrą a podeszwa trzyma, "chodzić i nie przejmować się" powiedział. Jedyne na co moim zdaniem należy zwrócić uwagę to właśnie szybkie ścieranie się czubków. Mam z tym ogromny problem ze względu na bardzo dynamiczny styl chodzenia, dlatego po kilku założeniach podbijam je blaszkami.

• Oceniam pozytywnie 3
Opublikowano

dwie ostatecznie nie zyskały mojego uznania (zamszowe loafersy - słabo się trzymają nogi i klapią).

Moje jedyne buty z MD to właśnie zamszowe loafersy - jedne w wygodniejszych moich butów (poza trekami, ale to inny temat). Kupione za 130 zł, po kilku obniżkach - jestem bardzo zadowolony :)

Opublikowano

aktualizacja Falkner Shoemaker ,zadałem pytanie firmie http://www.sklep.klasycznebuty.pl/  na temat Falkner'a odpowiedź : "Obuwie szyte metodą Goodyear welted firmy Falkner jest szyte pod naszą marką na zamówienie w manufakturze portugalskiej. Jest to typowe klasyczne obuwie wykonane z dobrej, jakości skóry licowej, gwarantującej długoletnie użytkowanie przy odpowiedniej pielęgnacji."

Opublikowano

"Dziobate" kopyto w tej cenie to chyba tylko Yanko.

Zobacz jeszcze Markowskiego i Septieme Larguere, ale możesz mieć problem z doborem rozmiaru na odległość bo wysmukłe kopyta wymagają często kupna większego rozmiaru.

Opublikowano

Szukam butów na bardzo smukłym i dynamicznym kopycie... Brogsy, longwingi, oxfordy z medalionem lub lotniki. Najchętniej do 1400 zł]

A to co prezentujesz to nie jest czasem Vass na kopycie U?

Dołóż 400 i kup dokładnie to czego szukasz.

Opublikowano

To jest Vass, ale z tego co widziałem to akurat model MTO. Trudno się nawiguje po ich stronie i nie ma podanych cen, ale z tego co oferują na Ebayu to buty są cenowo bliżej 3500 niż 1800 zł... (cennik dostępny na ich stronie jest podobno od dawna nieaktualny) Yanko 915 to prawie ideał :) szkoda tylko, że nie ma aktualnie butów w moim rozmiarze (są tylko czarne). Markowski natomiast nie robi UK12 :(

Opublikowano

Yanko 915 to prawie ideał :) szkoda tylko, że nie ma aktualnie butów w moim rozmiarze (są tylko czarne).  :(

Rozumiem, że czekanie 6-9 tygodni odpada? Bo wtedy zrobiliby Ci za tę samą cenę na Twój rozmiar i jeszcze kolor mógłbyś sobie wybrać.

Opublikowano

http://sklep.klasycznebuty.pl/296,fs-280-black.html

Czy ktoś wie jak u nich z rozmiarem? Mam wysokie podbicie i rozmiar w sumie zależy od rozmiarówki ale oscyluję pomiędzy 42-43

Pozdrawiam.

EDIT: Pojawił się problem (?) moja stopa ma 26 cm długości i 9,5 cm w najszerszym miejscu. Według tabeli rozmiarów jest to rozmiar 40 (!?). Wyczytałem, że rozmiar buta powinien być o około 0,5 cm większy od stopy czyli wychodzi na to, że powinienem nosić 41? I teraz zaczynam się zastanawiać może przypadkiem nie kupowałem zawsze zbyt dużych butów tylko dlatego, że mam dosyć wysokie podbicie i 41 nie mógł mi właściwie wejść na nogę (?) Proszę, napiszcie coś sensownego bo się pogubiłem :P

Opublikowano

Akurat sklep, który wskazałeś w poście, został już kilkakrotnie pochwalony na forum za wzorcową obsługę i prokonsumencką postawę, ergo - najsensowniej będzie skontaktować się bezpośrednio ze sprzedawcą i rozwiać wszelkie wątpliwości. 

Opublikowano

http://sklep.klasycznebuty.pl/296,fs-280-black.html

Czy ktoś wie jak u nich z rozmiarem? Mam wysokie podbicie i rozmiar w sumie zależy od rozmiarówki ale oscyluję pomiędzy 42-43

Pozdrawiam.

EDIT: Pojawił się problem (?) moja stopa ma 26 cm długości i 9,5 cm w najszerszym miejscu. Według tabeli rozmiarów jest to rozmiar 40 (!?). Wyczytałem, że rozmiar buta powinien być o około 0,5 cm większy od stopy czyli wychodzi na to, że powinienem nosić 41? I teraz zaczynam się zastanawiać może przypadkiem nie kupowałem zawsze zbyt dużych butów tylko dlatego, że mam dosyć wysokie podbicie i 41 nie mógł mi właściwie wejść na nogę (?) Proszę, napiszcie coś sensownego bo się pogubiłem :P

Porównując wielkość Twojej stopy z moja to masz rozmiar ok 40.5/41 tęgość F/G. Ja mam 26.6x10.5cm i noszę 41/41.5EU lub 7.5UK, tęgość G/H.

Opublikowano

Co koledzy sądzą o stylistyce tych trzewików.

ZI112D02E-G11@9.jpg

Chodiz mi tylko i wyłącznie o wygląd pomijając niedoskonałości materiałowe i konstrukcyjne ;)

Zamierzam je nabyć (jako pierwsze w moim życiu trzewiki) i zależy mi aby za niecałe 200zł kupić buty najbardziej zbliżone wyglądem do klasycznych trzewików.

Jeśli się przekonam do tego rodzaju butów to następnymi prawdopodobnie będą Berwicki 242

berwick_242a.jpg