Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Wczoraj w ramach "zabijania" czasu w samolocie oglądalem ostatniego Bonda. Zwróciłem uwagę na skórzaną torbę podróżną:

Dołączona grafika

Dzisiaj udało mi się dość szybko zidentyfikować powyższą torbę jako produkt Toma Forda z ceną 8350$.

Dołączona grafika

Znalazłem dość bogatą galerię ze zdjęciami w/w torby: http://tinyurl.com/torbatomford

Oczywiście zakup tego modelu ze względu na cenę i dostępność nie wchodzi w grę, szukam zatem czegoś o zbliżonym stylu lub zakładu który wykonałby na zamówienie podobną torbę która nie wydaje się być produktem skomplikowanym jeżeli chodzi o konstrukcję a podstawowym problemem wydaje się być dostępność skór i precyzja wykonania.

Wiem że uslugami takimi zajmuje sie pracownia Malton Kielman, w przyszłym tygodniu przy okazji wizyty w Warszawie zamierzam do nich zajrzeć. Czy znacie Panowie może inne godne polecenia pracownie kaletnicze ?

Opublikowano

http://www.htleather.co.uk/customised-bags

Dosyć daleko:-), ale dobry kontakt (oczywiście po angielsku). Myślę że bez problemu zrobiłby. Dostałem od niego właśnie próbki skóry, moim zdaniem bardzo dobrej jakości, full grain, grubość ok. 3-4mm, garbowana roślinnie. Torby na zamówienie są u niego około dwukrotnie droższe niż pozostałe, ale i tak sądzę, że spokojnie udałoby Ci się odjąć zero na końcu ceny Toma Forda:-) Przesyłka do Polski ok. 26 funtów w przypadku teczki, więc tu pewnie trochę więcej.

Opublikowano

grubość ok. 3-4mm

Na pewno taka grubość?

Torby z takiej skóry będą ważyć kilka kilogramów.

Tak, mierzyłem suwmiarką otrzymane próbki, mają od ok. 3,2 do ok. 3,8 mm, poza tym sam Henry pisze, że jego skóry mają właśnie 3-4 mm. Teczka Full Monty z jego oferty waży 2,5 kg.
Opublikowano

http://www.htleather.co.uk/customised-bags

Dosyć daleko:-), ale dobry kontakt (oczywiście po angielsku). Myślę że bez problemu zrobiłby. Dostałem od niego właśnie próbki skóry, moim zdaniem bardzo dobrej jakości, full grain, grubość ok. 3-4mm, garbowana roślinnie. Torby na zamówienie są u niego około dwukrotnie droższe niż pozostałe, ale i tak sądzę, że spokojnie udałoby Ci się odjąć zero na końcu ceny Toma Forda:-) Przesyłka do Polski ok. 26 funtów w przypadku teczki, więc tu pewnie trochę więcej.

Wysłałem zapytanie, dzięki. Skontaktowałem się też z polską firmą Barelly Bags, może zaproponują coś ciekawego.

Co do skóry, wydaje mi się że grubość 3-4mm wcale nie jest przesadna gdyż jest ona też elementem konstrukcyjnym. Przód/tył z takiej skóry+ wykończenie wnętrza, boki podwójna skóra full grain+wnętrze. Trzeba też będzie zadbać o solidny zamek.

Opublikowano

2,3k ojro!!! Boże Ty mój jedyny, prawie 10k zł za torbę!!! Rozumiem, że robiona z skóry d...py konia, ale 10k zł!!??

Kilka razy w miesiącu sprzedaję pasek do zegarka za 1200zł, a Ty się podniecasz torbą za 10k pln :lol: ?
Opublikowano

Może sam bym wyłożył 1,2k na pasek do zegarka jeżeli sam zegarek byłby wart przynajmniej 2 razy tyle. Jest to jakoś dla mnie jakoś zrozumiałe. A tak na PeSie to taki pasek pewnie nie był ze skóry cielaka...

Opublikowano

2,3k ojro!!! Boże Ty mój jedyny, prawie 10k zł za torbę!!! Rozumiem, że robiona z skóry d...py konia, ale 10k zł!!??

Kilka razy w miesiącu sprzedaję pasek do zegarka za 1200zł, a Ty się podniecasz torbą za 10k pln :lol: ?
Filip, spojrz na to tak w 1200 sa tylko dwa '0' a w 1o.ooo jest ich dwa razy wiecej stad tez i podnieta wieksza.

Co ciekawe to ta konina nie jest najdrozsza meska torba w tym sklepie...

Opublikowano

Jak piszą na stronie Saddleback, it's all about the cost per year. Jak kto młodym będąc taką torbę kupi i donosi do emerytury, to wyjdzie całkiem tanio. A pasek do zegarka za 1200 i tak za jakiś czas będzie trzeba wymienić. Nie wspominam o torebkach damskich pewnego często podrabianego producenta, kosztujących bodaj 2x10k pln...

Opublikowano

@lubo, zgoda co wiecej taka torba nie musi koczyc zywota wraz z wlascicielem (nie zapomnij w testamencie wspomniec o gwarancji saddleback ;) ) co wiecej jak powiedziala mi sprzedawczyni u E. Meiera o taniej teczce za 1k euro 'taka torba z wiekiem moze byc piekniejsza'.

Opublikowano

@Skalpel, akurat myślałem o LV, z Chanel pewnie podobnie, naturalnie cena dyktowana brandem, pytanie za co kto chce płacić

@pirat, jasne:-) Użytkownicy produktów Saddleback, którzy umieszczają ich recenzje na YouTube, zdają się wręcz tłumaczyć się z tego, że ich rzeczy są jeszcze nowe, więc jeszcze niezbyt piękne... Jak z butami, które jak wiadomo należy mieć starsze niż żonę.

Opublikowano

Filip, spojrz na to tak w 1200 sa tylko dwa '0' a w 1o.ooo jest ich dwa razy wiecej stad tez i podnieta wieksza.

Co ciekawe to ta konina nie jest najdrozsza meska torba w tym sklepie...

A portfel z konia też ma słuszną cenę ...

Chyba sobie taki sprawię, to znaczy nie w tym sklepie ;)

... i jeszcze wnukom przekażę w spadku :lol:

Opublikowano

A portfel z konia też ma słuszną cenę ...

Chyba sobie taki sprawię, to znaczy nie w tym sklepie ;)

... i jeszcze wnukom przekażę w spadku :lol:

W październiku w OSiRze na warszawskim Bemowie odbędzie się zlot grupy Knives.pl. To takie minitargi miłośników noży, producentów noży custom, no i oczywiście dostawców materiałów dla tak zwanych nożorobów i pochworobów :-)

W zeszłym roku, na stoisku jednego ze sklepów z materiałami dla pochworobów, widziałem przepiękne skórki egzotyczne - jaszczurka, wąż, sum, płaszczka.. Jeden ze znanych pochworobów (Piman) szyje przepiękne portfele i paski do zegarków z takich materiałów... Jeśli ktoś jest zainteresowany.. :-)