Skocz do zawartości

Niestroj leatherwork- ręcznie wykonywana galanteria skórzana

Skalpel

Rekomendowane odpowiedzi

Patrząc na ilość "plusów" przy zdjęciu pewnie wyjdę na malkontenta, który nic nie rozumie, ale jakoś niespecjalnie podoba mi się stawianie używanych (a więc z brudną podeszwą) butów na stole, przy którym ludzie normalnie jedzą/piją. Na miejscu klientów lokalu pewnie nie byłbym zbyt szczęśliwy.

Patrząc na ilość "plusów" przy zdjęciu pewnie wyjdę na malkontenta, który nic nie rozumie, ale jakoś niespecjalnie podoba mi się stawianie używanych (a więc z brudną podeszwą) butów na stole, przy którym ludzie normalnie jedzą/piją. Na miejscu klientów lokalu pewnie nie byłbym zbyt szczęśliwy.

Rzeczywiście, wychodzisz na malkontenta :) Szczególnie, gdy weźmie się pod uwagę standard czystości szmat do ścierania stołów w knajpach, gdzie normalnie ludzie jedzą i piją :)

post-17-0-22002300-1435830104_thumb.jpg

post-17-0-49730100-1435829988_thumb.jpg

;)

• Oceniam pozytywnie 6

Na tych stołach są obrusy, dla mnie to jednak istotna różnica między zdjęciami. Ale to tylko moje zdanie, rozumiem że większość użytkowników forum ma inne :)

Znając standardy Darka, to spody jego butów są bardziej sterylne niż dłonie niektórych gości naszych knajpek ... ale to wszystko oczywiście trochę z przymrużeniem oka ;) Wiadomo przecież, że takie wydarzenia to pewien rytuał, happening, event ... obstawiam, że nie ma powodu do obaw i polskie bary oraz restauracje nie zostaną opanowane przez Butofilów ... choć osobiście żałuję ;)

Ale burza :) Sytuacja wyglądała tak, że najpierw "nasza" obecność spowodowała pewną konsternację wśród gości lokalu, która w kilka chwil przeobraziła się w sympatyczne zaciekawienie. Ludzie podchodzili, pytali jak pięlęgnować buty, skąd takie dziwne hobby, oglądali nasze egzemplarze które przynieśliśmy do "spa". Niektórzy (większość) pierwszy raz w życiu widzieli buty ze skórzanymi podeszwami i nie ogarniali tematu "po co" skoro w dzisiejszych czasach można mieć gumowe :) Sam właściciel lokalu też nie miał nic przeciwko a nawet się przyłączył do dyskusji. Z otwartymi ustami niektórzy słuchali o blejku, gudjerwelted, skórach full grain, różnicy pomiędzy otwartą a zamkniętą przyszywą. Z uśmiechem na ustach niektórzy mówili, że mamy troszkę zryte berety, ale tak w pozytywny słowa tego znaczeniu :D No i podziw wśród damskiej części obserwatorów wyraźnie wyczuwalny, bo skoro buty tak "głaszcze", to może ..... :)

• Oceniam pozytywnie 6

Nie miałem na celu wywoływania burzy. Po prostu używane buty na stole przy którym się je/pije nie wywołują u mnie żadnych pozytywnych skojarzeń i zdjęcie po prostu niespecjalnie mi się podoba. Wyraziłem tylko swoją opinię i nie zamierzam nikogo przekonywać, że moja jest jedyną właściwą i nikt nie może mieć innej :) Fajnie, że ludzie się interesowali i że wchłonęli trochę wiedzy. Pozdrawiam!

• Oceniam pozytywnie 2

Fajna dyskusja - może osobny wątek zrób bo Ci się zaśmieci :) Jak patrzę na tą modę szorowania butów w restauracjach to trochę się uśmiecham, trochę rozumiem. Ale ... te duże eventy były zorganizowane dla tego konkretnego celu, stoły, obrusy zastawa i buty. Jak ktoś lubi i chce brać w tym udział to bierze.

Natomiast jesli w lokalu gastronomicznym zobaczyłbym, że jakiś facet swoje trapery wywala na stół gdzie serwuje się jedzenie to obawiam się że przy całym swoim zamiłowaniu do skóry zwróciłbym uwagę...także właścicielowi, który wg mnie powinien zareagować. Mniej więcej z tego samego powodu nie siadam na krawędzi stołu na którym ktoś może jeść.

Swoją drogą fajnie się zmienia tradycja i to co jest uważane za eleganckie/ dopuszczalne. Mnie wychowywano w przekonaniu, że buty i stół nie idą w parze.

Skalpel, jak będziesz miał chodzić w adasiach, to się wypruje metkę, przemaluje i będzie miód custom :D

• Oceniam pozytywnie 1

Para z kilku pasków które ostatnio powstały. Patynowany granatowy szczególnie moim zdaniem udany. Zastosowana tam jest klamerka ze stali nierdzewnej, skóra 3,8mm  roślinnie garbowana, barwiona i wykończona środkami od multirenowacji. Krawędzie szlifowane, barwione, przypalane (kilka razy na przemian) i polerowane. Jasny to niebarwiony, olejowany blank. Swoją ładą ciepłą barwę nabrał przez "wygrzanie" go w pełnym i mocnym, ostatnimi czasy słońcu :)

post-1071-0-45320200-1436388024_thumb.jp

post-1071-0-78242500-1436388043_thumb.jp

post-1071-0-57473600-1436388054_thumb.jp

• Oceniam pozytywnie 4

• 2 months later...