Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mi podobają się nieszablonowe wnętrza. Dziwne budynki zaaranżowane na mieszkania czy domy. Chciałbym coś takiego mieć.

Moje klimaty. W zeszłym roku rozważałem zakup starego młyna lub dworca PKP i adaptacji ich na cele mieszkalne.

Młyn odpuściłem, bo wymagał ogromnych nakładów, a przetarg na dworzec PKP przeciągał się tak długo, że straciłem cierpliwość. Kilka tygodni temu widziałem, że ktoś go kupił za 70 tys zł.

Opublikowano

W ciągu ostatnich dzisięciu lat miałem okazję mieszkać w kilku wyjątkowo pięknych starych domach po generalnych przebudowach i zmianach architektonicznych i powiem krótko,nigdy w życiu nie zdecydowałbym się za swoję pieniądze na taką inwestycję.Ogrom problemów,które pojawiają sie tuż po zakończeniu inwestycji jest porażający.Dlatego kiedy słyszę jak ktokolwiek planuje adaptacje i przebudowe starych budynków mówie mu:nie idź tą drogą.

Opublikowano

W zeszłym roku rozważałem zakup starego młyna lub dworca PKP i adaptacji ich na cele mieszkalne.

Jak można chcieć zamieszkać w miejscu, gdzie kiedyś była duża latryna z kasą biletową i noclegownią?

Opublikowano

W moim bardzo bliskim sąsiedztwie jest do sprzedania naprawdę urokliwy budynek po byłej stacji kolejki wąskotorowej. Zawsze kiedy koło niego przejeżdżam wyobrażam sobie, że mógłbym tam zamieszkać....

http://pkpsa.pl/nieruchomosci/sprzedaz/nieruchomosc.html?id=7451&title=N%C4%99dza,%20ul.%20Gliwicka%20budynek%20kolejki%20w%C4%85skotorowej

Opublikowano

,,Po zakończeniu to już bułka z masłem  :)"

Tak się wydaję wszystkim,którzy kończą budowę:))

,,Gorzej jak w trakcie inwestycji pojawiają się nieoczekiwane problemy i wydatki."

Pojawiaja się prawie zawsze,dlatego warto stosować zasadę koszt całkowity plus dodatkowo 20% .

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano

W moim bardzo bliskim sąsiedztwie jest do sprzedania naprawdę urokliwy budynek po byłej stacji kolejki wąskotorowej. Zawsze kiedy koło niego przejeżdżam wyobrażam sobie, że mógłbym tam zamieszkać....

http://pkpsa.pl/nieruchomosci/sprzedaz/nieruchomosc.html?id=7451&title=N%C4%99dza,%20ul.%20Gliwicka%20budynek%20kolejki%20w%C4%85skotorowej

Bardzo ładny, ale zdjęcia to chyba z Google Street ukradli :)

,,Gorzej jak w trakcie inwestycji pojawiają się nieoczekiwane problemy i wydatki."

Pojawiaja się prawie zawsze,dlatego warto stosować zasadę koszt całkowity plus dodatkowo 20% .

+20% to tak optymistycznie, ja u siebie zakładam 30% :)

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Od początku przyświeca nam idea zachowania możliwie jak najwięcej z oryginalnego stanu (co budziło zdziwienie architekta, a obecnie wykonawcy), więc mam nadzieję, że wyjdzie z tego coś ładnego, z poszanowaniem dotychczasowej formy i stylu.

PS. Żaden ze mnie Pan :)

Opublikowano

Historia z przed tygodnia,nawala system ogrzewania ale tylko na pierwszym piętrze,parter oraz drugie piętro wszystko w najlepszym porządku.Kiedy przyjeżdza hydrulik mówie mu,że podłoga jest zimna na całym poziomie i słyszę odpowiedź,którą nawet kabaret Moralnego Niepokoju by nie wymyślił:,,to są tylko twoje subiektywne odczucia":)

• Oceniam pozytywnie 3
Opublikowano

Historia z przed tygodnia,nawala system ogrzewania ale tylko na pierwszym piętrze,parter oraz drugie piętro wszystko w najlepszym porządku.Kiedy przyjeżdza hydrulik mówie mu,że podłoga jest zimna na całym poziomie i słyszę odpowiedź,którą nawet kabaret Moralnego Niepokoju by nie wymyślił:,,to są tylko twoje subiektywne odczucia":)

https://www.youtube. com/watch?v=7NVrle4_m0M (podaje też link ze spacją przed "com" jeżeli komuś nie wyświetla filmików)

:D

Opublikowano

Kończy się właśnie remont mojego lokum i mam mały dylemat. Wnętrze będzie finalnie w minimalistycznym, raczej nowoczesnym stylu w kolorystyce biało - chabrowej z elementami koniakowymi. Zasadniczo meble już się robią u stolarza, ale potrzebuję jeszcze sensownego łóżka. Myślałem o czymś tapicerowanych skórą naturalną, ale remont wydrenował mi kieszenie. Trafiłem przypadkiem przekopując google na producenta, który ma w ofercie zarówno syntetyki jak i skóry naturalne, a także wersję łączoną, w której ze skóry naturalnej wykonane są zagłówki. Pod względem czysto wizualnym (kolorystykę można dowolnie dopasowywać) podoba mi się np. ten model: http://www.tapicerowane-lozka.pl/files/lozko-stilo2-biale.jpg

Domyślam się, że syntetyk wprawdzie łatwiej się przeciera i pęka, ale dotyczy to tylko części narażonych na bezpośredni kontakt z ciałem ? Dobrze kombinuję, że w takim wypadku nie ma sensu dopłacać tych kilku tysięcy za prawdziwą skórę na całości łóżka i wystarczy skupić się na zagłówkach ?