Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Do studniówki zaledwie 3,5 miesiąca, po co mam w ostatniej chwili ganiać za wszystkim.

W takim razie jeżeli chcesz się zdecydować na bespoke za niewielkie pieniądze to tym bardziej się edukuj. W innym przypadku może się okazać, że będziesz miał garnitur bespoke, a i tak będziesz ganiał za wszystkim na ostatni moment.
Opublikowano

Cały czas czytam :) blog macaroniego, modameska.info głównie, a do tego jeszcze jakieś inne.

Jak na razie jestem zdecydowany na marynarkę jednorzędową z jednym guzikiem lub dwoma, to już coś.

Spodnie bez manszetów z jedną fałdką, ponieważ jestem niewysoki.

Jaki materiał i faktura będzie odpowiedni na studniówkę?

Opublikowano

Cały czas czytam :) blog macaroniego, modameska.info głównie, a do tego jeszcze jakieś inne.

Jak na razie jestem zdecydowany na marynarkę jednorzędową z jednym guzikiem lub dwoma, to już coś.

Spodnie bez manszetów z jedną fałdką, ponieważ jestem niewysoki.

Jaki materiał i faktura będzie odpowiedni na studniówkę?

Dwa guziki w marynarce sprawią, że będzie bardziej uniwersalna.

Dwie fałdki w spodniach będą jeszcze lepsze niż jedna, zwłaszcza 'zewnętrzne' (takie jak w spodniach od Ambroziego na blogu Macaroniego)

Opublikowano

Ok zastanowiłem się trochę poważniej niż dotychczas i zrobiłem mały spis :)

MARYNARKA:

- lekkie rozwarcie

- wysoka pacha

- kieszenie z patkami, proste nie przechylone

- kozerka wysoko, a jaki kąt i szerokość klap to nie wiem, macie sugestie?

- jednorzędowa z 1 lub 2 guzikami

- pagoda - NIE

- trzy guziki na rękawach

- rozporki z tyłu, tutaj też nie wiem

- guziki z rogu lub plastikowe

- taliowanie

SPODNIE:

- z jedną lub dwiema fałdkami

- bez manszetów

- z listewką

- no i z kieszeniami :)

- z zamkiem błyskawicznym

- i jeszcze nie wiem czy biodrówki czy wyższe

Opublikowano

Ani nie jestem szczupły, ani nie jestem krępy. W pasie jestem szczupły owszem i tak zostanie. Dzisiaj widziałem pana w garniturze i miał jeden szlic z tyłu. Nie spodobało mi się to i od razu pomyślałem, że muszę mieć dwa.

A czemu proponujesz rozporek na guziki? Mam w mundurze rozporek na guziki i załatwianie pierwszej potrzeby nie jest komfortowe :)

Czy fałdki są potrzebne. Hm... Chciałbym by spodnie opadały na buta, a żeby tak się stało to fałdka na pewno się utworzy.

A materiał jaki proponujecie, bo od tego siłą rzeczy muszę zacząć zakup.

Opublikowano

nie w tym rzecz. lepiej porządnie się dokształć, poczytaj, popatrz, zastanów, niż na siłę szyj garnitur który będzie zmarnowaniem pieniędzy. case fałdek dość dobitnie pokazuje braki w podstawach.

Opublikowano

A czemu proponujesz rozporek na guziki? Mam w mundurze rozporek na guziki i załatwianie pierwszej potrzeby nie jest komfortowe :) .

Zamki się zacinają, guziki nie. :) Był taki odcinek Jasia Fasoli w którym miał się spotkać z królową i ręka utknęła mu w rozpiętym rozporku, który próbował zapiąć. :D

Pozdrawiam, Dr

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Chciałbym prosić was o poradę. Również powoli przymierzam się do garnituru szytego na miarę. Garnitur chciałbym jak najbardziej uniwersalny (taki pierwszy garnitur bespoke), granatowy. Na początek chcę zrobić analizę karnacji aby lepiej dobrać kolor. Myślę o krawcu może mniej renomowanym jak na pierwszy raz. Chodzi mi o odpowiedni stosunek jakości materiału do jakości krawca. Spodnie na szelkach. Może ktoś polecić jakiś krawców z województwa Opolskiego ewentualnie z Wrocławia? Może pytanie zabrzmi ignorancjo. Ponieważ również planuje kupić odpowiednie koszulę, z wąsko rozstawionym kołnierzykiem. Powinienem najpierw martwić się o koszulę?

Ps. Gdzie kupię takie koszulę?

Opublikowano

Ponieważ również planuje kupić odpowiednie koszulę, z wąsko rozstawionym kołnierzykiem. Powinienem najpierw martwić się o koszulę?

Ps. Gdzie kupię takie koszulę?

Jaki to jest wąsko rozstawiony kołnierzyk? Chodzi o jego rogi? Możesz wrzucić przykładowe zdjęcie? Pytam, bo to może być nie najlepszy pomysł na koszulę do garnituru i krawata.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Nie jest to pierwsze bespoke, ale poproszę o poradę. Oglądałem dziś, co mają w Merino i na Orlej. Myślałem o czymś na zimę, ale najfajniejsze co znalazłem, to granatowa Loro Piana 130's za 220 peelenów. jakość ok, cena chyba też, ale taki cienki i dość sztywny ciemny granat kojarzy mi się najbardziej z letnią klubową marynarką. Nie sądzicie, że to może być zbyt gesty splot na upalne lata, kiedy przewiew jest w cenie? Bo pani w sklepie mówi "proszę pana, przecież to włoskie, oni tam wszyscy tak chodzą...", ale ja byłem we Włochach i coś jej nie ufam po tym, co widziałem :-)

Opublikowano

Nie jest to pierwsze bespoke, ale poproszę o poradę. Oglądałem dziś, co mają w Merino i na Orlej. Myślałem o czymś na zimę, ale najfajniejsze co znalazłem, to granatowa Loro Piana 130's za 220 peelenów. jakość ok, cena chyba też, ale taki cienki i dość sztywny ciemny granat kojarzy mi się najbardziej z letnią klubową marynarką. Nie sądzicie, że to może być zbyt gesty splot na upalne lata, kiedy przewiew jest w cenie? Bo pani w sklepie mówi "proszę pana, przecież to włoskie, oni tam wszyscy tak chodzą...", ale ja byłem we Włochach i coś jej nie ufam po tym, co widziałem :-)

Nie da się nic na ten temat napisać, jeśli nie podasz gramatury...
Opublikowano

Ta s-ka to moim zdaniem ma sens jako parametr dopiero po rodzaju materiału i gramaturze. Materiały jakie mają na Orlej kompletnie nie nadają się na zimę, szczególnie na spodnie. Zakupiłem u nich materiał na garnitur, nawet jeden z "grubszych", a spodnie były doskonałe na upały ~30C, ale już przy 15C nie dawały rady.

W Merino mają cięższe materiały, ale bardzo słabo jest z ich jakością.

Na zimę doradzam oferowane przez zaki'ego materiały z próbnika P & B Universal, a na temperatury poniżej 0C flanelę, której zakup w promocyjnej cenie z 2 miesiące temu był oferowany. Ale nawet po normalnej cenie, jest tego warta.