Skocz do zawartości

Producenci, marki butów: Yanko

Pan Janusz

Rekomendowane odpowiedzi

Dla mnie metalowe oczka w tej wersji na minus (ale chociaż haczyki to ekstra rozwiązanie - dosłownie w i przenośni :)).

Z metalowymi oczkami idą w cięższą stronę - bardziej "country" i widzę je z podeszwami typu "comando". To też jest fajne w casualu, ale chyba nie w tym przypadku eleganckich gładkich Yanko. ;)

Przepraszam Panowie, jak wygląda "góra" eleganckiego zestawu z trzewikami (boots) "na dole"? :shock: Sweter gładki, nie w renifery, tak?

Ja akurat mam na myśli to, że generalnie mówiąc trzewiki Yanko (przynajmniej te z bieżącej oferty Patine.pl) nadają się świetnie do wełnianych zestawów koordynowanych, może jakiś "cięższych" zimowych garniturów (np. flanela, tweed).

Natomiast oczka kojarzą mi się z cięższym stylem mocno (smart) casualowym (dżinsy, sztruksy).

Tak ma np. Cheaney Tweed (które też mi się podobają), ale nie wkładam wszystkich "boots" do jednego wora i nie używałbym ich zamiennie we wszystkich kompozycjach. :)

post-2549-0-92127700-1419410074_thumb.jp

post-2549-0-86567900-1419410197_thumb.jp

Może ktoś z użytkowników butów marki YANKO, zechce pomóc mi zrozumieć fenomen popularności tej marki na tym portalu? YANKO na innych forach o podobnej tematyce, pozycjonowane są w na jednych z niższych półek "butów formalnych' - zarówno pod względem wykonania, wzornictwa jak też użytych materiałów ... czy cena (wcale nie taka niska) i skuteczny marketing jest motorem napędowym tej niebywałej popularności?!

Rownież z chęcią bym poczytał, zwłaszcza jako zadowolony użytkownik i twierdzący na przekór autorce (wysoka jakość wykonania, jedne z lepszych skór na rynku, świetne kopyta). To wszystko w kwocie dużo mniejszej niż odpowiedniki np. z Anglii przy podobnej jakości.

Również chętnie zapoznam się ze źródłami, bo na pierwszy rzut oka to jakaś informacja z półki science-fiction ;) Tak na czuja - to może ktoś, gdzieś, kiedyś oceniał stare buty, które spotkać można jeszcze na portalach aukcyjnych, a które mają niewiele wspólnego z jakością, jaką zaoferował marce kilka lat temu nowy właściciel, Antonio Llobera. Wielu forumowiczów miało okazję poznać go z resztą osobiście i może to też jeden z powodów popularności marki :)

Powodów może być cała masa, ale o innych niech może lepiej faktycznie opowiedzą Forumowicze eksploatujący Yanko, bo sam mogę być nieobiektywny :)

• Oceniam pozytywnie 1

Według tego artykułu

http://www.afar.com/magazine/mallorca-spanish-style-beyond-the-beach

stare Yanko to prehistoria i jeśli ktoś jeszcze ma takie buty NOS to niezależnie od jakości rozpatruje je chyba tylko w kategoriach vintage.

Znane nam Yanko z nowego rozdania są komentowane m. in. tutaj (posty sprzed kilku lat)

http://www.askandyaboutclothes.com/forum/showthread.php?91387-Yanko-shoes-quality

i porównywane do C&J.

Jako użytkownik Yanko i nie-użytkownik "wyższych półek butów formalnych" (skoro Koleżanka pozycjonuje Yanko na niższej, wysoka to będzie pewnie Lobb, a tych nie mam) porównałbym Yanko do najwyższej linii Barkerów (Handcrafted) - a to raczej nie jest cenowo ani jakościowo półka niska.

Posiadam 3 pary butów Yanko i z niecierpliwością oczekuję na czwartą parę. Ogólnie buty Yanko są bardzo dobrym produktem, zarówno pod względem jakości skór, wykonania oraz ciekawych kopyt (powtarzam słowa kolegi arsena). Swoją opnie kształtuje na podstawie porównania butów producentów angielskich takich jak CheaneyLoakeChurchs, Alfred Sargent, Sanders, Trickers.

Popularność marki w Polsce jest ściśle związana z aktywnością dystrybutora, który pozwolił rodakom zapoznać się z tym produktem. 
Cena butów Yanko nie jest najniższa, jednak należy rozważyć kilka opcji:
- cena regularna jest zbliżona do butów angielskich na podobnym poziomie. Jednak koszt dostawy oraz ułatwiona opcja zwrotu /wymiany działa na rzecz Yanko. Gdy pojawiają się okazyjne rabaty (Black Friday -20%, percepcja ceny się zmienia). 
- możliwość personalizacji buta (kolor, rodzaj skóry i podeszwy) bez dodatkowych opłat jest ukrytym sekretem Yanko (większość firm angielskich dolicza za tą opcję).
- zamówienia grupowe/forumowe powodują, że cena jest rewelacyjna (ostania akcja Cordovanu).

fan_dobrego_buta - dziękuję za odpowiedź!

saphir.pl - również dziękuję za odpowiedź i gratuluję, doskonała "robota"!

xkoziol & arsen - posłużę się cytatem -

Nie zechcę ... wskazać "inne fora o podobnej tematyce"

bo od tego jest wyszukiwarka ...

lubo69 - piszesz Yanko a później długo, długo nic i ...  tylko Lobb, to wiele wyjaśnia