Skocz do zawartości

Suit Supply

+Immune+

Rekomendowane odpowiedzi

tzn. kolekcja typowo letnia, mało wełny i dużo lnu

nauczony doświadczeniami z ubiegłych sezonów, warto wybrać na przedsprzedaży te modele, które są mniej "standardowe", bo wypuszczane są w krótkich seriach (patrz posty z początku jesieni z marudzeniem o brak dostępności).

już od zapowiedzi kolekcji szykowałem sie na trzyczęściowy granatowy garnitur w szeroki prążek i już do mnie leci, a dodatkowo uzupełniłem lnianymi spodniami ecru w kroju Brentwood.

post-3154-0-68187700-1454168597_thumb.pn

jest jeszcze kilka ciekawych pozycji:
- zielony lniany garnitur w kroju Harris,

post-3154-0-64214700-1454168594_thumb.pn
- niebieska jodełka z lnu - garnitur w kroju Havana

post-3154-0-31790500-1454168595_thumb.pn
- kraciaste lniane (blend) marynarki EThomas*

post-3154-0-16371800-1454168596_thumb.pnpost-3154-0-98927100-1454168596_thumb.pn

*pomstowałem dotychczas na blend EThomas (len, wełna, jedwab) jakby zbyt delikatny - ten jest zupełnie inny, bardziej surowy, grubszy - w mojej ocenie bardziej trwały (mam dwie kamizelki z tej samej tkaniny).

• Oceniam pozytywnie 3

Witam,

zbieram się z zamiarem kupna garnituru SS na własny ślub.

Co sądzicie o jednym z ich modeli:

http://eu.suitsupply.com/pl/suits/napoli-niebieski-gładki/P4271.html?cgid=Suits&prefn1=color&prefv1=Niebieski&prefn2=styleFit&prefv2=Klasyczne-Lazio|Klasyczne-Napoli

Czy ktoś z obecnych tutaj forumowiczów miało okazję widzieć ten egzemplarz- czy kolor odpowiada temu na zdjęciu? (Chciałbym garnitur w kolorze atramentu).

Z tego co czytam większość osób mając do wyboru model Napoli i Lazio, jednak wybiera Lazio- czy wynika to z tego że Lazio jest bardziej dopasowany, czy jednak z Napoli coś jest nie w porządku? Po zdjęciach widać że Napoli ma delikatnie wyżej umieszczone guziki, czy wpływa to w jakiś sposób na formalność garnituru?

Moje wymiary to:

Wzrost 187

Klatka 105

Talia 90

Ramiona 47

Strona SS przypisuje mi rozmiar garnituru Napoli 48, jednak na co dzień chodzę w 52, i zastanawiam się jednak czy nie zamówić chociaż 50? Co byście mi poradzili?

To mój pierwszy post, także za jakiekolwiek braki, z góry przepraszam. 

W Twoim przypadku chyba krój Napoli będzie pasował lepiej (szersze ramiona niż w Lazio). Ja obstawiam rozmiar 50 (ramiona 48/klatka 112/talia 98). Być może będzie wymagał delikatnego taliowania. 

Faktycznie Napoli ma wyższy guzik niż Lazio, ale nie jest to duża różnica. 

Wszystko jest kwestią konwencji. Zobaczymy jak przyjdzie, ale na chwilę obecną widzę dla tego garnituru szeroką skalę zastosowań w ciepłych miesiącach. Jeśli będzie się gniótł porównywalnie do innych moich lnianych garniturów SuSu, to będę zadowolony. Jego mankamentem jest natomiast trudność w rozkompletowaniu.

Możliwe, ale mi len bardziej pasuje do ubrań "lżejszych" w swej wymowie. Ten garnitur kojarzy mi się z bankierką inwestycyjną i dość formalnym ubiorem. W ogóle trochę jestem rozczarowany kolekcją letnią. Nazwałbym ją dość bezpieczną, dużo gładkich tkanin i bezpiecznych kolorów. Poza tym, liczyłem jednak, że pojawią się garnitury wełniane z kamizelką. Szczególnie, że SuSu bardzo mocno stawia w swoich stylizacjach na zestawy koordynujące garnitur formalny z kamizelką o innym materiale (sam taki zestaw zakładam). Szkoda.

@TheMisterA: to wyobraź sobie bankiera na Kubie przy 35 st. upale :-)

Pewnie wraz z właściwą premierą letniej kolekcji, która jest datowana na marzec, wejdzie kilka nowych modeli. Do tego przebudowana zostanie kolekcja zimowa (przesunięcie calosezonowych modeli do kolekcji letniej). Wtedy też upatruję projektów z cieńszych wełen. Dziś wypuszczenie tych egzemplarzy byłoby głupotą, bo starsze modele są dostępne w kolekcji zimowej i mogą się jeszcze sprzedawać.

Cały czas zastanawiam się nad rozmiarem marynarki - 48 czy 50? Zgodnie z tym, co napisał Zając P zakładam, że 48 będzie zbyt obcisły w talii natomiast 50 zbyt obszerny.

Nie ukrywam, że dokonanie pomiarów dokładnych nie jest proste (z wcześniej podanych rozmiarów był tylko dobry mój wzrost 182 cm), dlatego zastanawiam się, czy mogę porównywać rozmiarówkę SS z rozmiarami podanymi w koszulach miler

W przypadku koszul Miler rozmiar 40 Slim-jest do zaakceptowania w klatce jednak zbyt obcisły w talii. Lepszy jest rozmiar 41.

Porównując z rozmiarówką Miler zakładam, że z SS powinienem zamówić roz 50. Czy jestem w błędzie?

Na to wyglada, ze 50 bedzie ok.

Ja kupuje 48, mierze 180 cm, generalnie wszystko ok (musialem troche spodnie skracac).

Problem pojawil sie w ostatnich kilku tygodniach - troche sie rozpuscilem i talia przestala sie zgadzac :(

Ale mam teraz motywacje, zeby z wiosna wziac sie za siebie (4 dni temu wlasnie zreperowali mi lekotke...).

"Szpanerstwo" w sensie jak najbardziej pozytywnym - "dandyzm", mówiąc językiem bardziej neutralnym.

Mi się też bardzo podoba ten garnitur, ale powiedzmy sobie szczerze: do bankowego uniformu mu daleko. Klasyczny wełniany pinstripe jest w gruncie rzeczy dosyć zachowawczy, jeśli chodzi o stylistykę. Zmiana tego na len w powyższej wersji na lato duuuużo bardziej przyciąga uwagę i jest wyrazem mocnego indywidualnego stylu, który się chce światu zademonstrować.

Skoro przy wzroście ok. 180cm poleca się rozmiar 48-50, to czy przy 187-190cm nie powinno się wybrać wersji long? Nurtuje mnie to pytanie, bo @blekit przy swoim wzroście (187cm, jeśli dobrze pamiętam ;) ) wybiera rozmiar 50 właśnie i uważa go za optymalny...

@Hargin przy 190+ pewnie tak, ale przy moim wzroście według mnie regular jest dalej optymalną rozmiarowka.

stąd pytanie o proporcje sylwetki - jesli masz długie nogi (w stosunku do standardu) to rozmiar regular może być dla przeciętnego użytkownika niedopasowany (lub wręcz przeciwnie jesli masz klasyczne proporcje). Oczywiście do niczego Cię nie namawiam :-)

stąd pytanie o proporcje sylwetki - jesli masz długie nogi (w stosunku do standardu) to rozmiar regular może być dla przeciętnego użytkownika niedopasowany (lub wręcz przeciwnie jesli masz klasyczne proporcje). Oczywiście do niczego Cię nie namawiam :-)

Nie no, jasne że od sylwetki wszystko zależy. W moim przypadku jest raczej standardowo. Jak kiedyś będę w pobliżu salonu SS, to przymierze jakiegoś longa, ale póki co trzymam się regularow :)