Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Panam - to już pytanie z kategorii "wrażenia artystyczne". Osobiście lubię tą paletę kolorystyczną, ale w lato niedominującą i zmiksowaną z bielą i błękitem. W zimę mogą sobie dominować w każdym elemencie. Kamizelka ma wyraźną fakturę. Mi ona wyjątkowo nie pasuje do kolekcji letniej, co nie znaczy, że nie uda się zrobić z niej genialnego zestawu. 

Opublikowano

Rozumiem, dziękuję za wyjaśnienie.

Generalnie zastanawiałem się z jakim rodzajem tkaniny można połączyć lnianą kamizelkę. Uważam, że czysto lniany garnitur należy zakładać w największe upały (wydaje mi się, że w pewny sensie wówczas jest również usprawiedliwiona jego gniotliwość) W związku z tym wydaje mi się dość bezsensu zakładanie pod taki garnitur jeszcze kamizeli, która dodatkowo będzie grzała.

Zastanawiam się również czy latem można założyć taka kamizelkę samą, bez marynarki w upalne dni?

@Hargin: jeszcze jedno pytanie - jak oceniasz gniotliwość i komfort cieplny garnituru 100% len do mieszanki wełna, jedwab, len?

Opublikowano

Na bazie zeszłorocznych doświadczeń, nie odczuwałem różnicy pomiędzy blendem z lnem, a jednolitym składem. 

W tym roku zaryzykowałem 3-częściowy lniany garnitur (marynarka bez podszewki). Zobaczymy czy zda egzamin. Sam w kamizelce zamiast marynarki raczej bym nie chodził - nie moje klimaty. Natomiast chętniej zdejmę w biurze marynarkę, mając na sobie kamizelkę, niż wyłącznie koszulę.

Opublikowano

Nie odczuwasz różnicy w komforcie cieplnym czy w gniotliwości? Bo jeśli nie ma żadnej różnicy w gnitliwości to 100% lniany garnitur bez podszewki teoretycznie wydaje się być rewelacją na lato.

Opublikowano

Aha, to z gniotliwością zaryzykowałbym twierdzenie, że blend bardziej się gniecie. Jednak blendy są różne, nawet z tej samej wytwórni.

Ten Madison gniecie się bardziej od 100% (wełna/len/jedwab) od tej kamizelki (jedwab/len/wełna) - tkaniny E.Thomas,

post-3154-0-83278500-1454424478_thumb.pnpost-3154-0-07087900-1454424512_thumb.pn

natomiast 100% len od Ormezzano sprawiał mniej kłopotów niż ww. Madison

post-3154-0-78646600-1454424594_thumb.pn

Opublikowano

Jak już męczę Cię gradem pytań to proszę wyjaśnij jeszcze:

1. Jaki jest sens kupowania 100% lnianego garnituru z podszewką? Moim zdaniem - zakładasz len żeby nie było gorąco i przez to akceptujesz gniotliwość. Jaki więc jest sens grzać się podszewką?

2. Na forum dowiedziałem się, że letnie garnitury można nosić mniej więcej od kwietnia do września. Jak w ten zakres wpisuje się garnitur lniany?

Opublikowano

@Panam - nie umiem Ci odpowiedzieć na tak postawione pytanie :) Marynarka z podszewka lepiej się IMHO układa, ale jakbym miał wybrać (i ten wybór by istniał) to pewnie bym się zastanowił. W zeszłym sezonie SuSu nie wypuściło w ogóle (tak na 90% jak pamiętam) garniturów z lnu w opcji bez pełnej podszewki. Ja to interpretowałem, jako zachętę do kupowania marynarek osobno. 

Letnie garnitury trzeba nosić wtedy, gdy jest ku temu stosowna aura - w dzisiejszych czasach nie sposób kierować się sztywno miesiącami (śnieg w kwietniu i przyjemne ciepło w październiku). 

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Przyszła właśnie do mnie  marynarka .Info z metki 80 % jedwab 20% len .Materiał strasznie nie przyjemny w dotyku ,jakiś taki sztywny (jakbym nie widział metki bym powiedział ,że sztuczny ) Generalnie kto by się napalał na nią to w mojej ocenie nie warta niczego

http://eu.suitsupply.com/pl/pre_order_jackets/havana-jasnobr%C4%85zowy-g%C5%82adki/C942.html?cgid=pre_order_jackets 

Planowałem zamówić ten sam model w kolorze zielonym.