Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam dwa lniane garnitury SS i podszewka nie jest szczególnie uciążliwa, cyrkulacja powietrza jest bardo dobra.

To powiedziawszy, ten konkretny model mnie nie porywa. Średnio podoba mi się kolor i konstrukcja kamizelki.

Co do rozkompletowania, to według mnie z uwagi na bardzo nieformalny materiał i brak wyraźnego wzoru, można coś pokombinować. Ale tak jak mówisz, z Havaną byłoby łatwiej.

Opublikowano

Czy rzeczywiscie ten len tak odbiega od letniej welny - in plus podczas upalow? Kusi mnie zakup jakiegos lnianego garnituru na lato do biura (jakis granat, zeby zachowac pozory biznesowego looku), ale obawiam sie, ze bedzie sie bardzo gniotl...

Opublikowano

@Marcin_L

Gniótł się trochę będzie, ale myślę, że można to zaakceptować. Mam lnianą marynarkę i najbardziej gniecie się na rękawach. Fragment materiału pomiędzy rozcięciami marynarki też się zagina niestety.

@Hargin, @blekit

Dzięki za opinie. Podobnie jak Marcin_L zastawiam się nad garniturem na lato właśnie z lnu, żeby mieć też jakiś inny niż z wełny. Pomijając już kwestię przewiewności, zastawiam się czy garnitur z lnu w takim kroju jak Lazio ma sens w ogóle. Len kojarzy się z lekkim i nieformalnym ubraniem. Zwróciłem uwagę na ten kolor, bo wszystko co mam jest granatowe, niebieskie lub szare :).

Opublikowano

W ogóle nie zwróciłem na nią uwagi :) Jednak obawiam się, że nie wyglądałbym w niej dobrze (jasne włosy i karnacja), a przynajmniej tak mi się wydaje. Garnitur sam w sobie ładny, muszę się zastanowić.

Opublikowano

Dzisiaj odebrałem Havanę w rozmiarze 98 i udało mi się od razu odwiedzić krawca. Już teraz widać, że ten garnitur musi zostać poddany najpoważniejszym przeróbkom ze wszystkich jakie posiadam. Postanowiłem podjąć ryzyko i postaram podzielić się efektem, kiedy dzieło zostanie zakończone - no risk, no fun ;)

Parę słów na szybko:

• kolor jest jaśniejszy i bardziej stonowany niż na zdjęciach, przypomina trochę mleczną czekoladę
  • garnitur na półpodszewce, materiał wydaje się być dobrej jakości
  • różnice między rozmiarami 98 a 50
    • spodnie w 98 oczywiście dłuższe i odrobinę węższe w biodrach i pasie, w udach praktycznie takie same; zakres przeróbek w moim przypadku praktycznie taki sam (poszerzanie w udach i biodrach, skracanie), plusem jest to że powinno zostać wystarczająco dużo materiału na zrobienie manszetu 
    • marynarki w ramionach leżą identycznie, różnice zaczynają się niżej - 98 będę musiał poszerzyć w talii bo pojawiły się brzydkie poprzeczne marszczenia w dolnej części pleców, zobaczymy co wyjdzie po tej zmianie
    • rękawy w 98 są dłuuuuugie, skrócenie dołem w moim przypadku balansuje na granicy (będą około 2 cm od guzika do krańca rękawa); krawcowa obiecała to zrobić w odwracalny sposób, więc jeżeli będzie mi to przeszkadzać spróbuję skracania górą
    • długość marynarki jest bardziej klasyczna, chyba faktycznie wygląda to lepiej niż w przypadku zwykłej Havany i Hudsona; moim zdaniem efekt jest równie dobry co w przypadku regularnego Lazio albo modeli dwurzędowych