artisan Napisano 4 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 2016 Artisan: ja bym na Twoim miejscu próbował z rozmiarem 54 - jeśli nie zmieścisz się w talii, to wszystko na nic - dla przykładu Lazio 54 - to 48 ramiona, 119 klatka, 106 talia i 98 pas. Drobny luz powinien pozwolić Ci oddychać (mamy podobne wymiary, ale przy niższym wzroście biorę odpowiednik r.54 - czyli r.27). Poza tym zawsze można delikatnie zebrać materiał. Dzięki tak pewnie zrobię. Martwi mnie trochę ta szerokość w klatce. Stąd rozważania by brać rozmiar 52 a nawet 50 (co raczej byłoby już grubą przesadą). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 4 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 2016 Szerokość w klatce do ewentualnego skorygowania. Nie wciśniesz się w 50, a w 52 będziesz wyglądał opięty (obwodu talii nie oszukasz). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artisan Napisano 4 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 2016 Ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert M Napisano 4 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 2016 W Próchniku też nic? Długość marynarek w Próchniku to jakiś żart. 80 cm w rozmiarze 102 w SS to i tak już mocno na styk, a w produktach polskiej marki to jeszcze 4-5 cm mniej. Ale no, koniec offtopa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 4 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 2016 Fajnie. W takim razie czekam na informację. Jeśli chodzi o poszerzenie to ta podszewka w środku jest konieczna? Podszewka jest wszyta, ale można delikatnie podciąć nitki przy brzegach brustaszy - jeśli nie masz zmysłu krawieckiego, to zanieś do krawca - dużo jednak nie uzyskasz, max. 1-1,5 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panam Napisano 4 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 2016 Myślisz, że można by całkowicie odpruć brutaszę i na nowo wszyć ją bez podszewki po samych brzegach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 4 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 2016 @Panam: technicznie jest to możliwe - tylko trudno przewidzieć efekt wypychania kieszonki przez poszetkę, po usunięciu podszewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panam Napisano 4 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 2016 Dlatego właśnie pytam.. moja krawcowa na pewno sobie z tym poradzi tylko właśnie niektóre rzeczy ciężko przewidzieć. Jeśli już rozmawiamy o przeróbkach - możliwe jest w marynarkach SuSu delikatne poszerzenie lub głębsze wycięcie w pachach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 4 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 2016 No tu może ktoś z grupy "bespokowej" się wypowie, ale wg. mnie nie jest to możliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panam Napisano 4 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 2016 Zapytałem kiedyś moją krawcową i powiedziała, że to zrobi Wiem, że zrobić można wszystko tylko ciekawe co z tego wyjdzie. Dziś po raz pierwszy po zakończeniu podstawowego kompletowania garderoby miałem na sobie marynarkę Hudson, zdjęcie poglądowe (tylko takie posiadam): Generalnie mam wrażenie, że marynarka jest delikatnie za mała chyba, że to efekt po przerzuceniu się z Vistuli. Miałem też założoną koszulę z bawełny Oxford - swoją drogą nie rozumiem fenomenu tego materiału. Po przebraniu jej na koszulę ze zwykłej popeliny miałem uczucie jakby założył bluzę dresową. Czy tylko moim zdaniem Oxford jest mało komfortowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blekit Napisano 4 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 2016 Dla mnie oxford to jeden z przyjemniejszych splotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panam Napisano 4 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 2016 Jest bardzo popularny więc domyślam się, że takie właśnie są odczucia większości użytkowników. Nie mam pojęcia dlaczego ja odczuwam to w ten sposób. Może dlatego, że w moim przypadku materiał zbiera się pod pachami, a w związku z tym, że jest gruby zaczyna delikatnie obcierać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 4 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 2016 Jeśli zwiększy otwór rękawa, to zapewne sam rękaw się skróci - cała operacja wymaga wyprucia rękawów, więc zapytaj krawcowej czy odtworzy oryginalne wszycie "spalla camicia". Mi byłoby szkoda tak eksperymentować z Hudsonem. Być może wziąłeś zły rozmiar? Osobiście nie odnoszę wrażenia, aby ten FIT był jakoś szczególnie SLIMFIT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panam Napisano 4 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 2016 Sugerowałem się głównie ramionami. W rozmiarze większym byłby za szerokie. Zgadzam się z Tobą i moim zdaniem również jest to zbyt ryzykowne. Poproszę ewentualnie aby wycięła nadmiar materiału, który pozostał za szwem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 4 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 2016 @Panam: ramiona są ważne, ale 1 cm w szerokości ramion (różnica pomiędzy rozmiarami), to po 0,5 cm po każdej stronie - wydaje mi się, że często to się gubi, szczególnie przy miększych tkaninach i przy braku wypełnienia (ewentualny niedostatek estetyczny) - natomiast ciasnota w klatce, talii, pod pachą ... wpływa bardzo na komfort noszenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panam Napisano 4 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 2016 (edytowane) Proszę o ocenę rozmiaru: Na ostatnim zdjęciu widać jak koszule nad paskiem oraz krawat (podczas dnia) wypychały marynarkę poniżej rozpiętego guzika. Edytowane 4 Styczeń 2016 przez Panam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 4 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 2016 Wg. mnie wygląda bardzo dobrze który to model? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panam Napisano 4 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 2016 Dziękuję. To ten model: http://eu.suitsupply.com/en/suits/hudson-blue-plain/P4714.html?cgid=Suits&prefn1=styleFit&prefv1=Contemporary-Hudson kupiłem również ten: http://eu.suitsupply.com/en/suits/hudson-brown-plain/P4712.html?cgid=Suits&prefn1=styleFit&prefv1=Contemporary-Hudson Bardzo dobrze się łączą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panam Napisano 4 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 2016 @Hargin: nigdy nie zamawiałem większego rozmiaru przez co nie mam porównania. Myślisz, że rozmiar większy byłby dobry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 4 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 2016 @Panam: o ile zdjęcia nie przekłamują, to ten jest świetnie dopasowany (oczywiście na moje niewprawne oko) - natomiast, jeśli czujesz brak luzu, to popuść bocznymi szwami (1-2 cm), co da więcej oddechu. Natomiast rękawów bym nie tykał. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydlowsky Napisano 4 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 2016 Na zdjęciach bardzo ładnie , również zastanawiam się nad tym niebieskim , size advisor wskazuje mi 52 (garnitury) w marynarkach najczęściej 50 . Czy możemy zobaczyć zdjęcie z tyłu ( plecy ) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panam Napisano 4 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 2016 Dzięki Hargin, tak zrobię. Kiedy założy się garnitur i stanie przed lustrem to faktycznie ładnie wygląda. Jednak biorąc pod uwagę, że jestem w nim praktycznie cały dzień to komfort też jest ważny. Pisząc boczne szwy masz na myśli od pachy do kieszeni czy po całej długości marynarki? @secondhand_man: nie mam jak zrobić w tym momencie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 4 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 2016 to już dogadaj z krawcem, gdzie poszerzenie jest potrzebne - generalnie ja poszerzam od pachy do szlicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yeutez Napisano 5 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 2016 Dzień dobry, mam pytanie do znawców tematu: otóż noszę marynarki Havana w rozmiarze 46, które po delikatnym rozpuszczeniu przez krawca szwu na plecach, leżą na mnie bardzo poprawnie. Rozmiar 48 jest już dla mnie zbyt obszerny. Ostatnio zacząłem zastanawiać się nad modelem Hudson i tu pojawia się niejasność, gdyż wymiary podane na stronie Hudsona są identyczne, jak te dla marynarek kroju Havana. Czy marynarki te zupełnie nie różnią się więc krojem? Gdzieś kiedyś przeczytałem (niestety, nie pamiętam gdzie), że Hudson jest bardziej "slim" od Havany, czy to prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blekit Napisano 5 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 2016 Ja noszę Hudson i Havana w tym samym rozmiarze, nie zauważyłem żadnych istotnych różnic jeżeli chodzi o dopasowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi