Skocz do zawartości

Suit Supply

+Immune+

Rekomendowane odpowiedzi

Artisan: ja bym na Twoim miejscu próbował z rozmiarem 54 - jeśli nie zmieścisz się w talii, to wszystko na nic - dla przykładu Lazio 54 - to 48 ramiona, 119 klatka, 106 talia i 98 pas. Drobny luz powinien pozwolić Ci oddychać (mamy podobne wymiary, ale przy niższym wzroście biorę odpowiednik r.54 - czyli r.27). Poza tym zawsze można delikatnie zebrać materiał. 

Dzięki :) tak pewnie zrobię. Martwi mnie trochę ta szerokość w klatce. Stąd rozważania by brać rozmiar 52 a nawet 50 (co raczej byłoby już grubą przesadą).

Fajnie. W takim razie czekam na informację.

Jeśli chodzi o poszerzenie to ta podszewka w środku jest konieczna?

Podszewka jest wszyta, ale można delikatnie podciąć nitki przy brzegach brustaszy - jeśli nie masz zmysłu krawieckiego, to zanieś do krawca - dużo jednak nie uzyskasz, max. 1-1,5 cm.

Zapytałem kiedyś moją krawcową i powiedziała, że to zrobi :) Wiem, że zrobić można wszystko tylko ciekawe co z tego wyjdzie.

Dziś po raz pierwszy po zakończeniu podstawowego kompletowania garderoby miałem na sobie marynarkę Hudson, zdjęcie poglądowe (tylko takie posiadam):

foto.jpg

Generalnie mam wrażenie, że marynarka jest delikatnie za mała chyba, że to efekt po przerzuceniu się z Vistuli.

Miałem też założoną koszulę z bawełny Oxford - swoją drogą nie rozumiem fenomenu tego materiału. Po przebraniu jej na koszulę ze zwykłej popeliny miałem uczucie jakby założył bluzę dresową. Czy tylko moim zdaniem Oxford jest mało komfortowy?

Jest bardzo popularny więc domyślam się, że takie właśnie są odczucia większości użytkowników. Nie mam pojęcia dlaczego ja odczuwam to w ten sposób. Może dlatego, że w moim przypadku materiał zbiera się pod pachami, a w związku z tym, że jest gruby zaczyna delikatnie obcierać

Jeśli zwiększy otwór rękawa, to zapewne sam rękaw się skróci - cała operacja wymaga wyprucia rękawów, więc zapytaj krawcowej czy odtworzy oryginalne wszycie "spalla camicia".

Mi byłoby szkoda tak eksperymentować z Hudsonem. Być może wziąłeś zły rozmiar? :) Osobiście nie odnoszę wrażenia, aby ten FIT był jakoś szczególnie SLIMFIT :) 

@Panam: ramiona są ważne, ale 1 cm w szerokości ramion (różnica pomiędzy rozmiarami), to po 0,5 cm po każdej stronie - wydaje mi się, że często to się gubi, szczególnie przy miększych tkaninach i przy braku wypełnienia (ewentualny niedostatek estetyczny) - natomiast ciasnota w klatce, talii, pod pachą ... wpływa bardzo na komfort noszenia.

Dzięki Hargin, tak zrobię. Kiedy założy się garnitur i stanie przed lustrem to faktycznie ładnie wygląda. Jednak biorąc pod uwagę, że jestem w nim praktycznie cały dzień to komfort też jest ważny.

Pisząc boczne szwy masz na myśli od pachy do kieszeni czy po całej długości marynarki?

@secondhand_man: nie mam jak zrobić w tym momencie.

Dzień dobry,

mam pytanie do znawców tematu: otóż noszę marynarki Havana w rozmiarze 46, które po delikatnym rozpuszczeniu przez krawca szwu na plecach, leżą na mnie bardzo poprawnie. Rozmiar 48 jest już dla mnie zbyt obszerny. Ostatnio zacząłem zastanawiać się nad modelem Hudson i tu pojawia się niejasność, gdyż wymiary podane na stronie Hudsona są identyczne, jak te dla marynarek kroju Havana. Czy marynarki te zupełnie nie różnią się więc krojem? Gdzieś kiedyś przeczytałem (niestety, nie pamiętam gdzie), że Hudson jest bardziej "slim" od Havany, czy to prawda?