Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

jestem aktualnie na etapie wyboru garnituru na ślub. Po przejściu kilku sklepów z garniturami uznałem z marnymi wynikami uznałem, że może czas dać szansę SuSu. Mam jednak problem z doborem rozmiaru. Większość garniturów, które mierzyłem w sklepach i były w miarę ok to 104/108, czyli 52/54(?). Głównie ze względu na to, że mniejsze rozmiary były za wąskie w ramionach. Taki też rozmiar zamierzałem zakupić od Susu, jednak podczas rozmowy z ich supportem na whatsappie polecono mi rozmiar 50.

Jakie są wasze doświadczenia związane z ich rozmiarówką? Który rozmiar według Was (i spodni i marynarki) powinienem wybrać?
Wzrost 190cm
Klatka 101cm
Barki 129cm
Brzuch 90cm (Talia 85cm)
Bioda 100cm
Udo 60cm

Garnitury które u nich wybrałem to
https://suitsupply.com/pl-pl/men/suits/garnitur-lazio-niebieski/C6666-S.html

oraz 

https://suitsupply.com/pl-pl/men/suits/garnitur-ponadczasowy-napoli-niebieski/P6238.html

Raczej bardziej podoba mi się Lazio, ale doczytałem że Napoli ma szersze ramiona, więc teoretycznie mógłby być odpowiedniejszy.

Opublikowano

Na ślub odpowiedni jest garnitur wieczorowy, czyli ciemny - polecam granat (nie niebieski).

W sensie rozmiaru nie pomogę. Jeśli masz marynarkę, która w miarę dobrze leży, to ją zmierz i porównaj z rozmiarami dla poszczególnych krojów, oczywiście nie jest to niezawodna metoda, bo kroje są różne (np. szerokość barków zależy od ich konstrukcji, podobnie szerokość w klacie od miejsca wszycia rękawów).

Opublikowano

@asnae Rozmiar 50 odpada przy wzroście 190 cm. Gdyby nie barki, to poleciłbym zacząć od rozmiaru 98. 102-ka będzie oczywiście szersza w barkach, ale może być zbyt luźna w klatce czy talii. 

Opublikowano
14 godzin temu, Aras napisał:

@asnae Rozmiar 50 odpada przy wzroście 190 cm. Gdyby nie barki, to poleciłbym zacząć od rozmiaru 98. 102-ka będzie oczywiście szersza w barkach, ale może być zbyt luźna w klatce czy talii. 

W Lazio mogę mieszać rozmiarami osobno spodni i marynarki. Górę wziąłbym zgodnie z Twoją sugestią 102. Spodnie 98 będą ok przy takich udach i pasie?

Opublikowano
1 hour ago, asnae said:

Spodnie 98 będą ok przy takich udach i pasie?

Jeśli masz pieniądze, to lepiej zamów 98 i 102. 
Klatkę mamy podobną, ale ja jestem na pewno węższy w barkach i niższy o 5 cm. Udo też pewnie mam ciut węższe. Spodnie są wąskie "krojem" - o ile masz proste nogi, to raczej nie będzie problemu od kolana w dół (ja niestety mam mocno krzywe).

• Oceniam pozytywnie 1
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

SuSu zawsze twierdziło, że w talii jest zapas na rozmiar w górę (czyli 4 cm). Kiedyś poszerzałem jedną "ile się da" i chyba dało się uzyskać coś lekko ponad 4 cm, przy czym trzeba było upuścić po 3 szwach (główny plecy i 2x szlice).

• Like 1
Opublikowano
43 minuty temu, tentomek napisał:

Czy suitsupply robi wyprzedaże/outlety? Jak tak, to regularnie?

Ostatni outlet otwarty był dość dawno temu. Owszem robią, ale dość rzadko i raczej nieregularnie.

Opublikowano
6 hours ago, michasacuer said:

Suituspply współpracuje z Otrium i aktualnie tam sprzedają swoje stare kolekcje

Dzięki, nie znałem. 

Każda przesyłka u nich kosztuje 50zl?

Zwroty są za darmo? Przy zwróceniu całego zamówienia zwracają też koszt przesyłki?

Opublikowano
8 godzin temu, tentomek napisał:

Dzięki, nie znałem. 

Każda przesyłka u nich kosztuje 50zl?

Zwroty są za darmo? Przy zwróceniu całego zamówienia zwracają też koszt przesyłki?

Nie mam zielonego pojęcia, wiem tylko że można znaleźć u nich stare kolekcje w jakichś egzotycznych rozmiarach jak 102 czy 45 (koszule). Mają też polska wersję strony i aplikacji mobilnej a sam sklep jest w 100% legitny

Opublikowano

Lazio względem Havany jest trochę ciaśniejsze w barkach, ale to chyba przez nieco grubsze wkłady (mniej więcej takie jak w typowej Vistuli, garnitury od Milera też mają podobnej grubości).

Opublikowano

Zamówiłem ostatnio 2 outletowe marynarki Sienna rozmiar 42 i 44. Różnica między nimi kolosalna. 42 była za wąska w talii i za krótka. 44 natomiast była sporo za duża. W praktyce było to rozmiar 46. Za szeroka w barkach, klatce, za luźne rękawy, dłuższa o 4cm od rozmiaru 42.

Opublikowano
8 godzin temu, dragonek napisał:

Zamówiłem ostatnio 2 outletowe marynarki Sienna rozmiar 42 i 44. Różnica między nimi kolosalna. 42 była za wąska w talii i za krótka. 44 natomiast była sporo za duża. W praktyce było to rozmiar 46. Za szeroka w barkach, klatce, za luźne rękawy, dłuższa o 4cm od rozmiaru 42.

Bo do outletu mogą trafić również rzeczy, które były wielokrotnie odsyłane przez kupujących. A działo się tak, bo konkretny egzemplarz nie trzymał rozmiarówki; metki wskazywały jeden rozmiar, a rzeczywistość inny. I nie znaczy to (generalnie), że różnica w długości marynarek susu, to 4 cm/rozmiar.

Opublikowano
W dniu 13.07.2023 o 09:15, michasacuer napisał:

Nie mam zielonego pojęcia, wiem tylko że można znaleźć u nich stare kolekcje w jakichś egzotycznych rozmiarach jak 102 czy 45 (koszule). 

Pytanie co jest egzotycznego w rozmiarze 102 (rozumiem, że chodzi o marynarkę, spodnie lub garnitur)?

Opublikowano

Ale to jest po prostu 50/52 tyle, że pod wysoki wzrost. Takie rozmiary szyje praktycznie każda sieciówka która specjalizuje się w modzie eleganckiej dla mężczyzn. Fakt, że nie wszystkie ubrania są w takim rozmiarze dostępne, ale nie jest to nic niezwykłego.

Do tego jeśli komuś podobają się jakieś spodnie w rozmiarze 50 ale mają za niski stan albo są trochę za wąskie w łydkach to większości przypadków wystarczy kupić 102 i odpowiednio skrócić.