studentfoto Napisano 24 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 24 Listopad 2010 Witam Panów. Chciałbym wśród Was rozpocząć dyskusję na temat butów zimowych. Miałem okazję kilka razy kupienia podobnych butów : Ale skórzana podeszwa chyba nie nadaje się na zimowe chlapy. Jak sobie Panowie radzicie w takich wypadkach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek Napisano 25 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2010 W takich butach może mieć sens podklejenie ich podeszw gumą - tak doradził i zrobił p. Januszkiewicz w butach, które mi uszył (tego samego typu). Używam ich z powodzeniem od kilku lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jdas Napisano 25 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2010 W zimie największym problemem nie jest wilgoć ale sól, która zamiast piasku z uporem maniaka wysypywana jest na chodniki w ogromnych ilościach. Nie dość, że niszczy to buty, to jeszcze mieszanina soli i śniegu ma -21 stopni i stopy marzną znacznie bardziej niż by to wynikało z temperatury powietrza. Niestety usunięcie soli ze skóry jest praktycznie niemożliwe dlatego ja na zimę eleganckie buty z bólem serca chowam do szafy i noszę zwykłe na grubej podeszwie, których nie będzie żal wyrzucić po dwóch czy trzech sezonach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andershep Napisano 25 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2010 niektóre firmy oferują ten sam model buta z podeszwą normalną lub antypoślizgową typu dainite np. http://www.sixwhitingstreet.co.uk/grens ... -3108.html u szewca też możesz zamówić podobne wykończenie np. u Kielmana nazywają to adler. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luciano Napisano 25 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2010 Witam Panów. Chciałbym wśród Was rozpocząć dyskusję na temat butów zimowych. Miałem okazję kilka razy kupienia podobnych butów : [attachment=0]PS_Grenson_boots_1.jpg[/attachment] Ale skórzana podeszwa chyba nie nadaje się na zimowe chlapy. Jak sobie Panowie radzicie w takich wypadkach ? Bardzo fajne buty. Gdzie kupione, jaka cena? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
studentfoto Napisano 26 Listopad 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2010 Jeszcze nie kupione, noszę się z zamiarem kupna podobnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krakus ;) Napisano 26 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2010 cholewka jest z tkaniny czy zamszu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
studentfoto Napisano 27 Listopad 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2010 Chyba skóra wewnątrz a na wierchu zamsz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek Napisano 29 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 29 Listopad 2010 W każdym razie radzę podkleić czymś antypoślizgowym, jednak podklejenie gumą przez p. Januszkiewicza się nie sprawdza w śliskich warunkach (śnieg i lód tak jak dziś), tylko robi z butów narty o czym prawie że boleśnie się wczoraj przekonałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 29 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 29 Listopad 2010 Witam! Szukałem ostatnio optymalnego rozwiązania i trafiłem na ... raczki http://sklep.guroholicy.pl/index.php?products=product&prod_id=33 Ktoś testował? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jdas Napisano 29 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 29 Listopad 2010 Takiego patentu to jeszcze nie widziałem. Chociaż czasami można na różne dziwne rzeczy trafić. Ja np. ostatnio trafiłem na klasyczne getry: http://ascot-tophats.co.uk/catalog/inde ... il1q04tak7 A nie sądziłem, że coś takiego się jeszcze produkuje. (a też mogą się przydać jako ocieplacz butów zimowych) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krakus ;) Napisano 29 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 29 Listopad 2010 Posiada raczki pokazane post wcześniej, chociaż traktuę je jako sprzęt sportowy. Używałem na butach górskich oraz biegowych. Generalnie zmyślny patent, moim zdaniem trwały. Ważę sporo i kolce się nie zagniatają pod moim ciężarem. Przydatne szczególnie na wyślizganym, wydeptanym śniegu oraz lodzie. Jedyna uwaga przy butach "elegantszych": przednią gumę zakłada się na nosek a jest to guma jak dętka rowerowa. Nie wiem czy nie zostałby ślad na wyglancowanych butach. Oczywiście nie trwale, ale.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 29 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 29 Listopad 2010 Takiego patentu to jeszcze nie widziałem. Chociaż czasami można na różne dziwne rzeczy trafić. Ja np. ostatnio trafiłem na klasyczne getry: http://ascot-tophats.co.uk/catalog/inde ... il1q04tak7 A nie sądziłem, że coś takiego się jeszcze produkuje. (a też mogą się przydać jako ocieplacz butów zimowych) Dzięki jdas, zapisałem sobie do zakładek. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ejzojeden Napisano 30 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2010 minimalnie zejdę z tematu przewodniego wątku Czy impregnujecie skórzane podeszwy w sezonie zimowym? Jeśli tak to jakimi środkami, żadnych dedykowanych nie znalazłem czytałem o oliwce dla dzieci kremie do rąk może najlepiej sprawdza sę zwykła pasta/krem/tłuszcz do impregnacji górnych części butów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 30 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2010 Witam! Bronisław Kurkus poleca: "Jeżeli zaś chodzi o skórzane podeszwy, dobre efekty daje rozprowadzany na ciepło olej lniany (po podgrzaniu rozprowadzić szmatką lub pędzelkiem, odczekać, aż się wchłonie po czym usunąć nadmiar). " Producent środków Saphir dedykuje Saphir Dubbin HP: http://multirenowacja.pl/dubbin-hp-100ml-tluszcz-saphir.html Zachęcam do wypróbowania obu sposobów i ocenę skuteczności pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz_ Napisano 30 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2010 Pierwotnie użyłem oliwki dla dzieci (kilka razy), a następnie użyłem tłuszczu do skór (bodajże marki Tarago). Nasmarowałem podeszwy trzykrotnie, po każdym razie robiąc dzień przerwy, żeby tłuszcz się dobrze wchłonął (kolejna warstwa była nakładana na suchą podeszwę). Zauważyłem, że podeszwy butów po takim traktowaniu szybciej schną (chłoną mniej wody), ale też są bardziej śliskie. Z pewnością kolega saphir wszystko ci dokładnie wyjaśni. EDIT: A nie mówiłem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
studentfoto Napisano 30 Listopad 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2010 No właśnie. Moje główne pytanie jest takie czy używacie butów ze skórzaną podeszwą na śniegi i roztopy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek Napisano 30 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2010 Moim zdaniem klasyczna skórzana podeszwa słabo pasuje na śniegi i roztopy takie, jak dziś - marnie izoluje od zimna i namaka. Puryści powinni albo nie chodzić po dworze (wsiadać do parkingu podziemnego pod domem i wysiadać na parkingu podziemnym pod biurem), albo zakładać i zdejmować na buty tzw. kaloszki, albo zmieniać buty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jdas Napisano 1 Grudzień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 1 Grudzień 2010 Kaloszków to już raczej nigdzie nie dostaniesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojvv Napisano 1 Grudzień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 1 Grudzień 2010 Może nie będzie tak źle Dzisiaj na Allegro znalazłem kalosze, które mocno wyglądem odbiegają od "kaloszków" nakładanych zazwyczaj na eleganckie buty, ale za to znacznie przewyższają je funkcjonalnością i wygodą zakładania (są zapinane na suwak z przodu). http://img08.allegroimg.pl/photos/oryginal/13/34/67/88/1334678889 Zostało ich jeszcze ok. 30 szt. na tej aukcji: http://allegro.pl/ekstra-kalosze-na-buty-oryginal-zarmii-41-i1334678889.html Pozdrawiam, wojvv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ę-żine Napisano 2 Grudzień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 2 Grudzień 2010 Może nie będzie tak źle Dzisiaj na Allegro znalazłem kalosze, które mocno wyglądem odbiegają od "kaloszków" nakładanych zazwyczaj na eleganckie buty, ale za to znacznie przewyższają je funkcjonalnością i wygodą zakładania (są zapinane na suwak z przodu). http://img08.allegroimg.pl/photos/oryginal/13/34/67/88/1334678889 Zostało ich jeszcze ok. 30 szt. na tej aukcji: http://allegro.pl/ekstra-kalosze-na-buty-oryginal-zarmii-41-i1334678889.html Pozdrawiam, wojvv Świetne chyba sobie kupie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojvv Napisano 2 Grudzień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 2 Grudzień 2010 Ja dzisiaj kupiłem. Gdy je dostanę zaraz je wypróbuję. Podoba mi się, że maja wysokie cholewki, które nawet przy nieodśnieżonych parkingach i chodnikach powinny dobrze spełnić swoje zadanie. Teraz będę musiał kupić worek na buty Pozdr, wojvv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 2 Grudzień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 2 Grudzień 2010 Też bym chętnie kupił ale tylko 41 i 42 mają.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr.vintage Napisano 2 Grudzień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 2 Grudzień 2010 Też bym chętnie kupił ale tylko 41 i 42 mają.. Są też większe: http://allegro.pl/kalosze-wojskowe-nakl ... 47771.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jdas Napisano 3 Grudzień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2010 Ale 47 numeru to na pewno nie mają, bo żołnierz przy takim rozmiarze ma po prostu obcinane palce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi