Jump to content
Misza

Po prostu gotuj!

Recommended Posts

Jak się posługiwać nożem kuchennym

Dołączona grafika

"Po prostu gotuj! W czasie operowania nożem szefa kuchni nie myśl o polityce, byłej dziewczynie ani tym bydlaku, który sprzątnął ci sprzed nosa piękne volvo na aukcji. To, że twoich steków nikt jeszcze nie opisał w dziale kulinarnym poczytnej gazety, nie oznacza od razu, że musisz próbować się dostać do kroniki kryminalnej."

http://smaknabyty.pl/jedzenie-alkohol-p ... fa-kuchni/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie, gotować nie specjalnie umiem, ale sprawia mi dużo przyjemności, kiedy wyjdzie coś dobrego.

Ostatnio stworzyłem przepis na ravioli z nadzieniem marchewkowym. Podobno smaczne! ;)

Farsz: kupiłem mrożoną marchewkę krojoną w kostkę, rozgotowałem, woda wyparowała. Do tego masło dla smaku, jedno żółtko, świeże liście rucoli, odrobina startego parmezanu, kiełki (jak na fotce) - są twardsze i smakują podobnie, jak świeży groszek, sporo soli i pieprzu dla wyrazistego smaku.

Ciasto: mąka, odrobina oliwy, jajka ekologiczne i wałkujemy, aż placek będzie bardzo cienki (lekko prześwitujący). Lepimy pierogi po polsku lub jak ravioli. Żeby lepiej trzymały brzegi, smarujemy żółtkiem i sklejamy.

Wodę solimy (!) odrobiną soli (nie ma być wyczuwalna w wodzie), dodajemy kroplę oliwy. Wrzucamy na wrzątek, wyjmujemy po 3 min. od wypłynięcia Do pierogów odrobina masła i posypujemy startym parmezanem i świeżą rucolą skropioną wczesniej cytryną. Na to odrobina świeżo zmielonego pieprzu. Pyszne!

Dołączona grafika

Share this post


Link to post
Share on other sites

To ja podzielę się moim ostatnim odkryciem, sokołów robi tatara - można kupić w niektórych Tesco. Niestety dodaje do niego skrobię z kukurydzy.

Nie znam jednak innego tatara na rynku. Nawet w Piotrze i Pawle nie ma, przynajmniej u mnie w mieście.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To ja podzielę się moim ostatnim odkryciem, sokołów robi tatara - można kupić w niektórych Tesco. Niestety dodaje do niego skrobię z kukurydzy.

Nie znam jednak innego tatara na rynku. Nawet w Piotrze i Pawle nie ma, przynajmniej u mnie w mieście.

Sposób na tatara: idziesz do mięsnego, pokazujesz kawałek mięsa, który Ci się podoba, mielą go na miejscu w sklepie (np. 2 x), w domu przyprawiasz jak lubisz :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tatar to jest polędwica wołowa siekana ewentualnie mielona. Zmielic można samemu. Mięso jest szeroko dostępne na rynku, dodatki też proste do zdobycia. Nie ma chyba sensu eksperymentować z Sokołowem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lorneta i jedziesz :D

Rozumialem ze koledzy kupuja gotowego tatarka bo maja problem z siekaniem lub mieleniem, wskazalem im tylko alternatywe moim zdaneim zdecydowanie lepsza

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mielić umiem i robię to, ale tylko wtedy kiedy wiem skąd wziąłem mięso i ile ma czasu oraz jak było przechowywane. Do mięsa z tego zaufanego źródła mam dostęp ze dwa razy w roku i często mnie kusiło by właśnie zmielić wołowe kupione w sklepie. Zwykłe mięso z tego co wiem nie jest przeznaczone do spożycia na surowo. Na pojemnikach z mięsem w atmosferze ochronnej jest wręcz napisane, że nie do spożycia na surowo.

Ale może się mylę. Dlatego ucieszyłem się kiedy znalazłem tego tatara.

Czy jest na sali technolog żywienia?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Michał aż mi slinka pociekła! Gratuluję dobrego bloga i doskonałych zdjęć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fajny blog. Co do doskonałych zdjęć, czy efekt śliwkowego kolorytu na większości prezentowanych fotek, to efekt podrasowania, czy faktycznie tak wyglądają? Nie robi to najlepszego wrażenia, ale jeśli to efekt kulinarnych zabiegów, to brawo! Jaki produkt zapewnia taką powtarzalność kolorów?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fajny blog. Co do doskonałych zdjęć, czy efekt śliwkowego kolorytu na większości prezentowanych fotek, to efekt podrasowania, czy faktycznie tak wyglądają? Nie robi to najlepszego wrażenia, ale jeśli to efekt kulinarnych zabiegów, to brawo! Jaki produkt zapewnia taką powtarzalność kolorów?

Jest to efekt związany z kolorem oswietlenia ciągu kuchennego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A czym jeszcze doświetlasz plan?

w zasdzie ledy podszawkowe, zwykle biale + RGB (czasem), z poza tym biala blenda. Tak czy inaczej nie traktuje ich jako prac studyjnych wiec czesto wykorzystuje świtło dzienne wpadające do kuchni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.