Jump to content
Misza

Po prostu gotuj!

Recommended Posts

Cecina. Weźmiesz ćwierć kilo mąki z ciecierzycy, wymieszasz z 600ml wody, dodasz łyżeczkę soli, pieprzu według uznania i 80ml oliwy. Dokładnie wymieszasz i odstawisz na godzinę. Wylejesz na blachę obłożoną papierem do pieczenia i w 200*C zapieczesz aż placek rumieńców nabierze, co półtora kwadransa zająć powinno. Placek winien być cienki, chrupki na zewnątrz i miękki wewnątrz. Obyś nie zapomniał jeszcze pieprzem świeżym przykryć. Jadło to iście magiczne moce posiada, co poświadczy szybkie jego zniknięcie z talerzy.

IMG_20171029_181345.jpg

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Już drugi raz robiłem hamburgery z tego przepisu:

http://www.foodemperor.com/cooking/burger

Świetne bułki, które po ugryzieniu nie powodują wystrzelenia nadzienia i robiący największą robotę sos na bazie czerwonej cebuli, passaty pomidorowej i anyżu, do tego topiony dobry żółty ser - palce lizać. Polecam spróbować, mimo że przepis jest stosunkowo czasochłonny jak na fast food.

PS. Autor znany również z Youtube'a, m. in. za jego niewybredny język polski, ale jeśli kogoś to razi to polecam po prostu zignorować jego działalność na tym portalu.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Polecam królika w sosie z mleczka kokosowego. Króliki są dostępne, nie wiem na ile popularne, ale warto spróbować ;) Danie łatwe w przygotowaniu.

Składniki:

1.       Porcjowany królik (0,5 kg) 0,7 kg

2.       (2) 3 cebule pokrojone w piórka

3.       (2) 3 ząbki czosnku, posiekane / przeciśnięte przez praskę

4.       (1) 1,5 łyżeczki kolendry mielonej

5.       0,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

6.       (2) 3 całe gwiazdki anyżu

7.       Łyżka suszonej mięty (lub pęczek świeżej)

8.       Mleczko kokosowe, puszka 300 ml (na 0,5 kg królika) lub 400 ml (0,7 kg)

9.       Świeży posiekany imbir (1) 1,5 łyżeczki lub sproszkowany (0,5) 1 płaska łyżeczka

10.   Sól

11.   Pieprz

12.   (150 ml) 200 ml bulionu warzywnego lub z ½ kostki „Winiary itp”

13.   Olej

 

krolik1.JPG

Przygotowanie:

1.       (w garnku) Cebulę lekko podsmażamy na oleju, dodajemy paprykę i czosnek. Smażymy jeszcze ok. 2 minuty.

2.       Dodajemy bulion, przyprawy (bez mięty) i zagotowujemy. Dodajemy mleczko kokosowe i ponownie zagotowujemy.

3.       Dodajemy królika i gotujemy na wolnym ogniu ok. 25 minut. Dodajemy sól i pieprz do smaku.

4.       Po kolejnych 15 minutach mięso powinno być już miękkie. Jeżeli jest miękkie, dodajemy miętę i jeszcze ok. 5-10 minut gotujemy.

Podawać z ryżem / komosą ryżową. Smacznego :D

krolik2.JPG

 

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.