Skocz do zawartości

Po prostu gotuj!


Misza

Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 weeks later...

Ostatnio szukając dla siebie noża do kuchni natrafiłem na takie oto maleństwo -> http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,17724.0.html i faktycznie mały ale wariat :) Muszę przyznać, że póki co jestem z niego bardziej zadowolony niż z Victorinoxowego szefa kuchni, po którym spodziewałem się więcej ale mam nadzieję, że zmieni się to jak tylko będę miał system ostrzący.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio szukając dla siebie noża do kuchni natrafiłem na takie oto maleństwo -> http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,17724.0.html i faktycznie mały ale wariat :) Muszę przyznać, że póki co jestem z niego bardziej zadowolony niż z Victorinoxowego szefa kuchni, po którym spodziewałem się więcej ale mam nadzieję, że zmieni się to jak tylko będę miał system ostrzący.

Jeśli masz na myśli szefa kuchni z poniższego linku to mi nie przypadł do gustu. Złe czucie w ręku i trochę denerwowało mnie zgrubienie na brodzie.

http://allegro.pl/victorinox-noz-szefa- ... 01859.html

Natomiast używam poniższych noży i są o niebo lepsze od kutego szefa kuchni.

http://allegro.pl/victorinox-noz-szefa- ... 93317.html

http://allegro.pl/noz-kuchenny-victorin ... 61406.html

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja używam http://www.swissknife.pl/produkt/261,No ... 22-cm.html i z butów nie wyrywa chwilowo, ale to kwestia porządnego naostrzenia myślę. Brat ma węglową Fujiwarę i myślę, że następny nóż też ściągnę z kraju kwitnącej wiśni :)

@B.B. Ta seria jest ekstra i tylko żal, że wegańska ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 weeks later...

Mi ostatnio przypadł na gustu "Kocham gotować"

http://kocham-gotowac.pl/

Filmiki z przygotowania:

http://www.youtube.com/user/paei100

Typ jest dość śmieszny, fajnie opowiada, a przede wszystkim pokazuje fajne przepisy możliwe do zrealizowania w typowo "męskiej kuchni", plus inne mydło i powidło, czyli jak np. zrobić Red Bulla w domu

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month later...

Loom naprawdę twierdzisz, że ten tatar jest bardzo ok? Zrobienie pełnowartościowego tatara z polędwicy albo z ligawy to kwestia 10 minut (bez mycia maszynki :) ) i "wiesz co jesz". Żeby nie było też jadłem ten "tatar" z Sokołowa i jedyne co mi przypominał to mięsna "ciapka". Dla mnie do wódeczki też jest ok. najlepiej już po 0,5l w krwioobiegu :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Źle mnie zrozumiałeś, chodziło mi ogólnie, że tatar dobrą potrawą jest. Nie konsumowałem nigdy gotowych - sklepowych wynalazków. BTW lubię tatara z mięsem "strzępionym" nożem. Nie lubię dodatków typu kapary. Po 0,5 nawet sklepowy może być smaczny:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po 0,5 to można kijem zagryzać :-) A ja tatara zawsze jem z cebulą albo z ogórkiem kiszonym i jajcem surowym, nigdy nie eksperymentowałem z niczym innym. No i bezapelacyjnie najlepszy jest koński, koń to świetne słodkie mięso, szkoda że w Polsce trudno je dostać za sensowne pieniądze (kiedyś sprzedawali w Marcpolu, ale tak poza tym to pewnie tylko w jakiś dość dobrze zaopatrzonych delikatesach).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po 0,5 to można kijem zagryzać :-) A ja tatara zawsze jem z cebulą albo z ogórkiem kiszonym i jajcem surowym, nigdy nie eksperymentowałem z niczym innym. No i bezapelacyjnie najlepszy jest koński, koń to świetne słodkie mięso, szkoda że w Polsce trudno je dostać za sensowne pieniądze (kiedyś sprzedawali w Marcpolu, ale tak poza tym to pewnie tylko w jakiś dość dobrze zaopatrzonych delikatesach).

Popytaj w hali mirowskiej, nie wiem jak z mięsem ale kabanosy z konia są jak najbardziej.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks later...
  • 4 months later...

Mi ostatnio przypadł na gustu "Kocham gotować"

http://kocham-gotowac.pl/

Filmiki z przygotowania:

http://www.youtube.com/user/paei100

Typ jest dość śmieszny, fajnie opowiada, a przede wszystkim pokazuje fajne przepisy możliwe do zrealizowania w typowo "męskiej kuchni", plus inne mydło i powidło, czyli jak np. zrobić Red Bulla w domu

 

Co ciekawe te v-bloger przez swój test parówek został podany do sądu i sprawę przegrał: http://wojtekkardys.natemat.pl/71485,siemanko-witajcie-w-socialowym-kryzysie Podobnie stało się z testem tatarów, również zniknęły. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Prawdę jednak mówił.

A jego przepisy naprawdę polecam, szczególnie ze pokazuje że szczegółami jak coś robi, zdradza dobre techniki i smaczki, zamiast jak w większości programów wyczarowywac gotowe substytuty znikąd i szczerze to żaden jej przepis nie zajął mi więcej niż godzinę roboty.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Prawdę jednak mówił.

A jego przepisy naprawdę polecam, szczególnie ze pokazuje że szczegółami jak coś robi, zdradza dobre techniki i smaczki, zamiast jak w większości programów wyczarowywac gotowe substytuty znikąd i szczerze to żaden jej przepis nie zajął mi więcej niż godzinę roboty.

a propos: "siemanko w mojej kuchniii" hehe
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.