Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie. W końcu znalazłem chwilę czasu i materiały aby wykonać pierwszy pasek do zegarka. Nie jest śliczny i doskonały, ale wykonany samodzielnie :) Chciałbym poprosić forumowych paskorobów o jakieś porady: jak wycinacie kawałki skóry aby były równe, jakimi igłami i nićmi szyjecie?

Oto zdjęcia stworzonej maszkary ;)

post-6691-1439836396,8705.jpgpost-6691-1439836409,61.jpgpost-6691-1439836448,999.jpg

Czarny element tylko na chwilkę, już nie miałem cierpliwości, więc użyłem gotowca ze starego paska ;)

EDIT: Teraz się zreflektowałem, że w Męskiej Elegancji jest wątek "Zrób to sam", więc poproszę moda o przeniesienie.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Jestem w trakcie robienia krawata DIY z wełny. Nigdzie nie mogę jednak dostać materiału, który nadawałby się na wypełenienie. Może ktoś wie, gdzie można coś takiego dostać? 

Opublikowano

Obawiam się gniecenia. Krawat może nie trzymać formy z lnianym wypełnieniem. Zastanawiam się nad wypełnieniem z tego samego materiału, co krawat. Myślicie, że to może zdać egzamin? 

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Ostatnio zacząłem pracować ze skórą, często mam jakieś zajawki na różne rzeczy, niektóre trwają dłużej, niektóre krócej, ciekawe jak będzie tym razem ;)

Jedna z moich pierwszych prac: 

VCNBQVK.jpg?1

vTJkhNU.jpg?1

hUgSuQp.jpg?1

Jak widać, wieeeeeeeeele jeszcze do poprawienia, ale jestem zadowolony, że jeszcze się przez te nie do końca udane eksperymenty nie zraziłem :)

• Oceniam pozytywnie 8
Opublikowano

@Koval, jeden z pierwszych razów, ale dziękuję :D to nie było moje pierwsze spotkanie z igłą i nicią, aczkolwiek jest lepiej niż było na początku. Najważniejsze, że widzę elementy które można poprawić i wydaję mi się, że wiem jak to zrobić :P Ale to się okaże przy następnych pracach :)

Opublikowano

@pepo, kupiłeś wybijacz do otworów na szew, czy się inaczej męczyłeś? A druga sprawa - robiłeś "z głowy" czy znalazłeś gdzieś wykrój?

Jak na pierwszy raz jest według mnie na prawdę dobrze, życzyłbym sobie takiego efektu przy pierwszym podjeściu (co mam nadzieję niedługo nastąpi). ;)

Opublikowano

@pawlik, robiłem na początku otwory szydłem, ale kupiłem jednak wybijak diamentowy (nie z diamentu tylko kształt ostrzy :P ) Ten wykrój mam z internetu ale nie jest żadną filozofia zrobienie takiego samemu. Wystarczy wymierzyc karty, dodac trochę zapasu na szew itp. Robiłem tez samemu wykrój na portfel w stylu daily wallet od Miler :)

Duży problem sprawia mi równe wycięcie skóry, bo nożyk ja trochę ciągnie i wycinam krzywo :/

Opublikowano

@Pepo, eż chyba muszę kupić wybijak, bo pojedyncze wybijanie jest obarczone zbyt dużym błędem ;) Sam planuje zrobienie portfela typu "milerowskiego", tylko na razie czasu nie ma.

A do cięcia skóry podobno świetny jest nóż krążkowy - coś takiego: http://eti.com.pl/Katalog/Akcesoria-do-maszyn/149-Noze-krazkowe/Noz-krazkowy-duzy-45mm-eti-919.html - ma działać lekko, bez ciągnięcia skóry itp. Ja wycinam nożem do tapet lub skalpelem i nie jest źle.