Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 4,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Nie obraź się ale pognieciona koszula z takiego cienkiego materiału, z odpiętymi guzikami wygląda jakbyś na szybko leciał po pracy po zakrapianej imprezie wrzucając wczorajsze ciuchy z fotela ;)

• Like 2
  • Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano

Przeprowadziłem sie i nie kupiłem jeszcze żelazka ☺ myślałem, że wszyscy już zapomnieliśmy o tym, że kołnierzyk button down MUSI być przypięty pod groźbą upchania właściciela do wora z januszami ? przy bardziej formalnych czy smart casualowych tkaninach faktycznie zapinam ale tutaj?

Opublikowano

@Servetch według mnie koszula i krawat pasują do siebie przede wszystkim kolorystycznie, tegosc tkanin tkanin jest dobrze zbalansowana, krawat jest wąski a węzeł nieduży co czyni go bardziej niż mniej nieformalnym, tonacja wzoru paisley tez jest dość malo formalna jak na moje oko, bardziej w wymiarze country niż savile raw a co do łączenia wzorów to myślę, ze na tym polega zabawa zeby próbować czegoś nieogranego zeby wpuścić troche świeżości, z reszta to casual w kierunku RL i troche british country ? 

Opublikowano

według mnie dzieje się dużo ale nie zbyt dużo ? ale to oczywiście kwestia indywidualna. Bardzo lubię amerykański styl w charakterze Polo RL, TH czy Brooks Brothers choc Ci ostatni są oczywiście najbardziej konserwatywni i stonowani. Odpowiada mi nonszalancja stylu preppy i to jak interpretują ją wyżej wymienione marki. Dlatego mój sposób ubierania sie moze często wydawać sie bardzo skontrastowany ale jest zawsze przemyślany. Pozdrawiam Cię serdecznie ? 

Opublikowano
39 minut temu, DolceGusto napisał:

według mnie koszula i krawat pasują do siebie przede wszystkim kolorystycznie 

Połączenie mocno wzorzystych wzorów i zbliżonych kolorów sprawia odwrotne wrażenie. Dopasowanie krawat/koszula wymaga raczej większego wspomnianego wyżej kontrastu.

• Like 1
Opublikowano

Wzorzystych wzorów? ☺ 

odwrotne do czego? I kto od nas wymaga czegokolwiek przy łączeniu krawata z koszulą? ☺ faktycznie krawat idealnie kopiujący kolor i wzór koszuli w wielu przypadkach tworzy beznamiętny, nudny monolit od którego trudno uciec pozostałymi częściami garderoby ale to nie oznacza, że nie wolno nam próbować zrobić tego lepiej ? z resztą granatowe tło mojego krawata pozwala mu mimo wszystko wyjść trochę na pierwszy plan i koresponduje z odcieniem niebieskiego swetra ? tak uważam ☺ 

Opublikowano

@DolceGusto ja również zgadzam się z przedmówcami, że to zestawienie krawata i koszuli wybitnie ze sobą nie gra. Moim zdaniem są za bardzo zbliżone do siebie kolorystycznie i mają za mocne wzory, żeby w zestawieniu ze sobą wyglądały dobrze. Natomiast Twój poprzedni zestaw z dyniowym swetrem bardzo mi się podobał. Te dwa przykłady są moim zdaniem idealnym obrazem tego, że zasada "less is more" obowiązuje :) 

Natomiast jeżeli Tobie się takie zestawienia podobają, to noś je z przyjemnością, bądź co bądź każdy z nas powinien mieć swoją estetykę i styl :) 

• Like 1
Opublikowano
20 minut temu, DolceGusto napisał:

Wzorzystych wzorów? ☺ 

Miało być "wzorzystych materiałów", ale przez przypadek pojawiła się zabawna hiperbola, dobrze oddająca ich połączoną nadwzorzystość.;-)

20 minut temu, DolceGusto napisał:

odwrotne do czego? 

Odwrotnie do zamierzonego dopasowania - przez wzorzystość materiałów i zbliżone kolory krawat zlewa się z koszulą, jest mało widoczny, zwyczajnie zbędny. 

• Like 1
Opublikowano

Rozumiem o co Ci chodzi ale wciąż twierdzę, że połączenie jest dobre a gdyby krawat zniknął to zestaw byłby nijaki ? oczywiście krawat nie jest dopasowany na zasadzie kontrastu ale tylko pozornie co dodaje charakteru ?