Skocz do zawartości

Poszetka (chusteczka w kieszonce) - dyskusje i porady

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nauka składania poszetki na różne sposoby to doskonała zabawa! Coś jak origami. A w ogóle zastanawiam się, dlaczego słowa poszetka i brustasza są podkreślane w firefoksie jako błędy...

Bo każdy słownik ma ograniczony zasób haseł.
Opublikowano

Szczególnie, że poszetka i brustasza to raczej już delikatny archaizm i popularne są jedynie w wąskich kręgach. Skoro nawet w sklepach z ubraniami mylona jest poszetka z butonierką...

Naprawde myla poszetke z butonierka???
Opublikowano

Heh, no tak..

To z pewnoscia jest owoc "praktycznego" spojrzenia na odzienie meskie. W kieszonke na poszetke mozna wsadzic worek foliowy, napelnic go woda (albo wsadzic tam jakas wilgotna szmatke) a nastepnie kwiatka. Dluzej utrzyma on swiezosc. Przez dziurke butonierki zas zawsze mozna przeciagnac jedwabna poszetke lub tez inna podwiazke :D
Opublikowano

Witajcie z Wloch!

Przepraszam, nie moj komputer, nie moja klawiatura, polskich znakow nie bedzie :lol:

Jezeli chodzi o wystawy sklepowe i ich zdjecia, to moze byc problem, poniewaz:

- widzialem doslownie kilka sklepow z czyms nadajacym sie na to forum, nie na zakupy tu przyjechalem

- na zdjeciach widac wszystko - samochody, ludzi, ulice, skutery, mnie robiacego zdjecie, ale nie to co jest za szyba, ktora to wszystko odbija.

w ramach pocieszenia wrzuce kilku ciekawie ubranych Wlochow ;)

Pozdrawiam!

Opublikowano

Witajcie z Wloch!

Przepraszam, nie moj komputer, nie moja klawiatura, polskich znakow nie bedzie :lol:

Jezeli chodzi o wystawy sklepowe i ich zdjecia, to moze byc problem, poniewaz:

- widzialem doslownie kilka sklepow z czyms nadajacym sie na to forum, nie na zakupy tu przyjechalem

- na zdjeciach widac wszystko - samochody, ludzi, ulice, skutery, mnie robiacego zdjecie, ale nie to co jest za szyba, ktora to wszystko odbija.

w ramach pocieszenia wrzuce kilku ciekawie ubranych Wlochow ;)

Pozdrawiam!

To mile, ze zdjecia "wrzucal" bedziesz. Pozdrawiam :D
Opublikowano

W sklepie Pewien Pan pojawiła się kolekcja poszetek bawełnianych:

http://www.pewienpan.pl/poszetki.html

Wyglądają solidnie a i cena uczciwa.

Maja pare naprawde ciekawych poszetek w cenie uchodzacej za nadzwyczaj przyzwoiita w relacji do innych ....

Ale jezeli sie zastanowic nad samym faktem placenia 35 zl za kawalek bawelny ...to .... :roll:

Opublikowano

Maja pare naprawde ciekawych poszetek w cenie uchodzacej za nadzwyczaj przyzwoiita w relacji do innych ....

Ale jezeli sie zastanowic nad samym faktem placenia 35 zl za kawalek bawelny ...to .... :roll:

Sam materiał to mniej więcej dziesięć złotych. Resztę, czyli dwadzieścia, płaci się za czas i staranność (miejmy nadzieję) osoby obszywającej ręcznie poszetkę.

Opublikowano

Czy z nieużywanej już koszuli można zrobić poszetkę? Wycinając odpowiedni kawałek materiału z pleców i obszywając go.

Większość swoich zrobiłem w ten sposób :)

Ja również :)

Jeśli koszula ma spory rozmiar (tak powyżej XL), to z jednego egzemplarza wyjdzie nawet 7 szt mniejszych poszetek (do 30x30 cm).

Opublikowano

Są marki, które za podobny kawałek bawełny każą sobie płacić 200 zł :) więc uważam, że cena jest bardzo dobra.

Moje wątpliwości budzi jedynie rozmiar (32x32cm), ale to kwestia preferencji. Ja wolę większe.

Opublikowano

Są marki, które za podobny kawałek bawełny każą sobie płacić 200 zł :) więc uważam, że cena jest bardzo dobra.

Moje wątpliwości budzi jedynie rozmiar (32x32cm), ale to kwestia preferencji. Ja wolę większe.

O tak ... sa takie marki. Za najdrozsza jedwabna poszetke w moim zyciu zaplacilem ok 30 euro. Straszliwie mi sie podobala .... ale cene uwazam za wrecz nieprzyzwoita.
Opublikowano

Sam materiał to mniej więcej dziesięć złotych. Resztę, czyli dwadzieścia, płaci się za czas i staranność (miejmy nadzieję) osoby obszywającej ręcznie poszetkę.

A te 4,90zł to zysk? :) Kiepski interes.

Cena jednostkowa samej tkaniny na jedną poszetkę to pewnie 2-3 zł (z jednego metra belki materiału wyjdzie 12 poszetek; koszt jednego metra dobrej bawełny to 40-50 zł).

Pamiętajmy o tym, że w przeciwieństwie do kilku sprzedawców z Allegro ta firma działa legalnie, więc ok. 30-40% finalnej ceny detalicznej "zabiera" Państwo, sam VAT to 23%.

Opublikowano

O tak ... sa takie marki. Za najdrozsza jedwabna poszetke w moim zyciu zaplacilem ok 30 euro. Straszliwie mi sie podobala .... ale cene uwazam za wrecz nieprzyzwoita.

Zegna czy Brunello Cucinelli za jedwabne życzą sobie nawet 60-120 euro :)

Czy sa one rzeczywiscie tak ladne i wzory super-unikatowe posiadajace?