Skocz do zawartości

Kapelusze i inne - wszystko o eleganckim nakryciu głowy

elegant

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry, 

Jestem nowicjuszem jeśli chodzi o kapelusze, skłaniam się ku pierwszemu zakupowi i proszę o radę. Jaki kapelusz będzie pasować do tego płaszcza (ewentualnie szara marynarka w delikatną kratę)? Myślałem o takiej fedorze w kolorze 115 (ciemny szary) http://witleather.pl/187,kapelusz-meski-fedora-klasyczny.htmlZależy mi na tym by kapelusz był w miarę uniwersalny (wiosna, lato, jesień) i pasował do różnego ubioru, niekoniecznie bardzo eleganckiego (wiem, tak się pewnie nie da ;) ). Dodam że mam 21 lat. 

z góry dziękuję za rady 

2.jpg?screen

Brązy, popiele, szarości, grafity. To raczej na początek, bo do kapelusza trzeba się przyzwyczaić. Ja lubię granat, indygo czy butelkową zieleń. Zwracam tylko uwagę, że podany przez Pana jako przykład kapelusz, wbrew opisowi, ma raczej szerokie rondo więc generalnie będzie pasował lepiej osobom wysokim i postawnym. 

@paparazzo płaszcz tylko na deszczowe dni, mówiąc uniwersalny + lato miałem na myśli czy taka ciemno szara fedora będzie pasować do samej koszuli z kołnierzem lub marynarki 

@musa19 dziękuję za zwrócenie uwagi, już znalazłem model z 6,5 cm rondem, bo faktycznie nie jestem osobą bardzo postawną ;)

Przepraszam za mały spam, ale ten płaszcz nie wypalił ...potrzebuję porady do innego. Czy będzie tu pasowała jasno szara fedora (do której link wklejałem), jesli nie to jaki kolor? Pytam bo nie mam wyczucia co do czego pasuje (dodam że do kompletu ciemnogranatowe zamszowe buty). 

06M11GBLU_2_large.jpg

• 1 month later...
Szanowni Państwo, 

Nazywam się Maciej Grzybowski, moją życiową pasją są kapelusze. Przez ostatnie lata przekonałem się na własnej skórze, że wykonane zgodnie ze sztuką nakrycia głowy są w dzisiejszych czasach (szczególnie w Polsce), dobrem trudno osiągalnym. Idee organizacji But w Butonierce odzwierciedlają moje podejście do mody i designu, dlatego postanowiłem przyłączyć się do tego forum. Pragnę wymieniać się wiedzą i doświadczeniami związanymi z jakością, użytkowaniem i pielęgnacją kapeluszy, a w swoim inaugurującym poście chcę podzielić się z Państwem pierwszymi efektami mojej współpracy ze Skoczowską Fabryką Kapeluszy POLKAP - Teardrop fedora

Życzę miłej lektury i pozdrawiam

• Oceniam pozytywnie 3

Na amerykańskiej i australijskiej prowincji kapelusz do dziejszego dnia stanowi element odzieży roboczej - najlepiej chroni przed palącym słońcem i ulewnym deszczem.

Na polskiej prowincji, w starszym pokoleniu to nadal symbol bycia "gospodarzem" :) Tradycja fajna, ale wzornictwo koszmarne :)

Uniwersalność jest wpisana w filozofię kapelusza :) Na amerykańskiej i australijskiej prowincji kapelusz do dziejszego dnia stanowi element odzieży roboczej - najlepiej chroni przed palącym słońcem i ulewnym deszczem.

Witam

Chciałem się Ciebie zapytać o poradę. Mimo szczupłej sylwetki i średniego wzrostu mam dość duży obwód głowy (61cm) i pociągłą twarz. Raz spróbowałem sobie kupić panamę, ale okazało się, że dopiero jak wcisnę ten kapelusz tak, że mi się uszy zawiną dopiero wtedy dobrze wygląda. Po prostu kapelusz jest za wysoki. Może mógłbyś mi coś doradzić np kapelusz z szerszym rondem albo jakąś inne marki które mają niższe kapelusze. Chodzi mi głównie o kapelusze słomkowe ale nie tylko. Z góry dzięki za odpowiedź.

Witam

Chciałem się Ciebie zapytać o poradę. Mimo szczupłej sylwetki i średniego wzrostu mam dość duży obwód głowy (61cm) i pociągłą twarz. Raz spróbowałem sobie kupić panamę, ale okazało się, że dopiero jak wcisnę ten kapelusz tak, że mi się uszy zawiną dopiero wtedy dobrze wygląda. Po prostu kapelusz jest za wysoki. Może mógłbyś mi coś doradzić np kapelusz z szerszym rondem albo jakąś inne marki które mają niższe kapelusze. Chodzi mi głównie o kapelusze słomkowe ale nie tylko. Z góry dzięki za odpowiedź.

A rozważałeś Kanotiera? 

Fred-Astaire.jpg

tumblr_ltfs7cvSS71qhn36do1_1280.jpg

Jeśli chodzi o kapelusze jesienno-zimowe, to idąc tym tropem proponowałbym porkpie w stylu bustera Keatona:

rsz_buster_keaton.jpg

Trudno o niższą koronę niż "telescope" :)

Pytanie do użytkowników kapeluszy typu Panama:

Byłem dziś w M&S i oglądałem dostępne tam "panamy" - po splocie sądząc w jakimś rzadszym grade. Chciałem pomierzyć i zobaczyć się, zanim zamówię. Akurat mojego rozmiaru nie było na sklepie, a uprzejmy sprzedawca odnalazł właściwy w magazynie. Uprzedził, że niestety jest uszkodzony - mi to jednak nie przeszkadzało do przymiarki. Balansując pomiędzy M i S stwierdziłem, że ten "z zaplecza" ma uszkodzony splot na samej główce, a "s-ka" ze sklepu też w niewiele lepszym była stanie. Miała przetarcie przy załamaniu z przodu (to były fedory). Zastanowiła mnie trwałość tych kapeluszy. Kiedyś Tomek Miler we wpisie o "panamach" zasygnalizował, że jego egzemplarz się zużył od zwijania. W M&S dwa mierzone kapelusze, od mierzenia utraciły wartość handlową, choć oba miały sygnaturę ekwadorskiego pochodzenia. Czy "panama" to kapelusz na jeden sezon, a może nawet nie? 

Pytanie do użytkowników kapeluszy typu Panama:

Byłem dziś w M&S i oglądałem dostępne tam "panamy" - po splocie sądząc w jakimś rzadszym grade. Chciałem pomierzyć i zobaczyć się, zanim zamówię. Akurat mojego rozmiaru nie było na sklepie, a uprzejmy sprzedawca odnalazł właściwy w magazynie. Uprzedził, że niestety jest uszkodzony - mi to jednak nie przeszkadzało do przymiarki. Balansując pomiędzy M i S stwierdziłem, że ten "z zaplecza" ma uszkodzony splot na samej główce, a "s-ka" ze sklepu też w niewiele lepszym była stanie. Miała przetarcie przy załamaniu z przodu (to były fedory). Zastanowiła mnie trwałość tych kapeluszy. Kiedyś Tomek Miler we wpisie o "panamach" zasygnalizował, że jego egzemplarz się zużył od zwijania. W M&S dwa mierzone kapelusze, od mierzenia utraciły wartość handlową, choć oba miały sygnaturę ekwadorskiego pochodzenia. Czy "panama" to kapelusz na jeden sezon, a może nawet nie? 

Od czterech lat użytkuję panamę firmy Ecua-Andino i muszę przyznać, że nie przestaje mnie zadziwiać, ile ten kapelusz jest w stanie wytrzymać. 

Panamy tracą swoje unikalne właściwości wskutek nieprawidłowego użytkowania i przechowywania. Najważniejsze jest, aby panamy nie przesuszyć, bo wtedy włókna stają się łamliwe, dlatego raz na jakiś czas powinno się ją zostawić w zaparowanej łazience. W sklepie pewnie przez cały czas jest włączona klimatyzacja - kapelusze wyschły i zaczęły pękać od "obmacywania". 

guide.jpg

Tutaj ważna jest też kwestia chwytania panamy - powinniśmy ją zakładać i zdejmować, chywytając za rondo, a nie za główkę. 

• Oceniam pozytywnie 1

• 2 weeks later...
Drodzy forumowicze, 

Chciałbym zainicjować projekt mający na celu odtworzenie fachowej terminologii w dziedzinie kapeluszy. Myślę, że w interesie nas wszystkich jest, abyśmy wiedzieli, jak wyrażać się precyzyjnie.
Zacznę od nazewnictwa, które jest najlepiej znane, czyli od fasonów:

Fedora:

whippetGrey2.jpg?v=1479943177
Stingy Brim Fedora:

il_570xN.343177730.jpg

Często mylnie brana za Trilby ze względu na wąskie rondo (5 cm i mniej). W zasadzie, w dzisiejszych czasach jest to tak powszechny błąd, że chyba nie ma sensu z tym walczyć, bo nawet profesjonalne sklepy używają takiej terminologii.

Moda na fedory stingy brim (skąpe rondo) przyszła wraz z modą na wąskie klapy i krawaty pod koniec lat 50'

5b2441d70e2f46d5338bdcc41ee13ca9.jpg

Trilby:

cl038-james-bond-hat_1.jpg?itok=EV5BgL2A

Trilby bliżej do kapelusza tyrolskiego niż do fedory. Długo analizując ten temat, doszedłem do wniosku, że o przynależności kapelusza do danej grupy decyduje nie rozmiar ronda, a szerokość upięcia - im upięcie szersze, tym kapelusz bardziej "miejski".

Porkpie:

b5513911b969f3590c19b6eb4611a673.jpg

Homburg:

kingslaneGraphite3.jpg?v=1446521861

Melonik:

6827.2L.jpg?90

Cylinder/Szapoklak:
il_570xN.328054516.jpg

Kanotier:

il_570xN.610446799_ei8w.jpg

c.d.n.

• Oceniam pozytywnie 2

Dziękuję za miłe słowa :) Jeszcze raz zachęcam do udziału w dyskusji i dzielenia się pomysłami. Zależy mi na tym, aby nowa terminologia powstawała z udziałem członków i sympatyków stowarzyszenia But w Butonierce, bo docelowo jest przeznaczona właśnie dla tej społeczności.