waski Napisano 28 Kwiecień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 28 Kwiecień 2014 Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xyz Napisano 28 Kwiecień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 28 Kwiecień 2014 Ad. deska polecana przez forumowicza xkozioł. Mamy w domu właśnie taką - b. lekka, łatwa do przechowywania, skonstruowana do prasowania parowego + "odbija" ciepło , przez co prasowane są jednocześnie dwie strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miyagi Napisano 22 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 22 Maj 2014 Ja także używałem deski Airboard, tej dużej z podstawką pod generator pary. Wszystko było dobrze do momentu, kiedy deska postanowiła się "rozjechać" - z wysokości ustawionej na maksimum powierzchnia robocza znalazła się na wysokości moich kolan. Okazało się, że to (szumnie nazwana) "płynna regulacja wysokości" odmówiła posłuszeństwa. Teraz używam Viledy z mechanizmem z ząbkami i, jak dotąd, wszystko jest dobrze, a całość zupełnie jak ta Leifheit (przynajmniej ja nie widzę jakichś istotnych różnic). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banks Napisano 3 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 3 Czerwiec 2014 Dobry wieczór. Otrzymałem dzisiaj paczkę z moimi nowo zakupionymi spodniami chino, 50/50 len i bawełna. Zaniepokoiła mnie jedna rzecz, a mianowicie na metce producent podał, iż spodni nie należy prać, a jedynie czyścić chemiczne. Czy ktoś z forumowiczów jest w posiadaniu rzeczy z takiego miksu materiału, bądź ma wiedzę jak zachowuje się on w tadycyjnym, np. ręczym, praniu? Dlaczego producent dał takie a nie inne wskazówki czyszczenia? Zanim xkoziol zapyta dlaczego atakuje otwarte drzwi, odpowiem: są to jasne spodnie, na upały, więc i szybko się ubrudzą i szybko przepocą, a pranie za każdym razem chemicznie przewyższy koszty zakupu +/- w drugim tygodniu użytkowania, i wogóle przewyższy możliwości mojego cienkiego portfela. Bardzo proszę o pomoc, bo nie wiem czy wieźć do krawcowej czy odesłać. Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 3 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 3 Czerwiec 2014 A czego oczekujesz? Nikt Ci tu gwarancji nie da, że jak olejesz instrukcje prania to nic się nie stanie - moim zdaniem producent zabezpiecza się przed ew. reklamacjami. Dobry materiał o takim składzie nie powinien mieć problemu z wytrzymaniem normalnego prania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banks Napisano 3 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 3 Czerwiec 2014 Jeżeli ktoś posiada wiedzę teoretyczną na tamat tego materiału, oczekuję oceny czy oby producent nie przesadził odradzając tradycyjne pranie. Jeżeli ktoś posiada ubrania o takim lub podobnym składzie, oczekuję, że podzieli się wiedzą jak sam je czyści i czego się ewentualnie wystrzegać ( rozciąganie/ zbieganie w różnych temperaturach itp.). Sam z góry zakładam, że nadają się one do zwykłego prania, ale poczekać na opinie bardziej obeznanych to nigdy nie zaszkodzi (nie tylko w sprawie portek). Jeżeli nikt nie zgłosi uwag to na dniach jadą do krawcowej, a od niej do pralki. Gwarancji nie chcę, i nie będe nikogo pozywał, kiedy coś się zepsuje . Napiszę ewentualnie tu żeby dla innych zostało. Dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 3 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 3 Czerwiec 2014 Jeśli już zdecydujesz je sobie zostawić, to proponuję najpierw pralkę, a potem krawcową. Będziesz wiedział, czy w ogóle jest 'co' nieść, a poza tym po pierwszym praniu wymiary mogą się delikatnie zmienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 4 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 4 Czerwiec 2014 Można prać czysty len, można i czystą bawełnę, mieszankę powyższych również. Ale... Po praniu może się okazać, że spodnie zmieniły rozmiar stąd zalecane może być pranie chemiczne. Materiał może się zbiec. Stąd jeśli zdecydujesz je sobie zostawić to najpierw bym wyprał i wyprasował a potem ewentualnie niósł do krawca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 4 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 4 Czerwiec 2014 Mam marynarkę z czystego lnu i spodnie z mieszanek lnu i bawełny, dla których producent dopuszcza pranie - prałem te rzeczy i jest ok. Jednak ostatnio kupiłem białe, lniane spodnie i wymagane jest czyszczenie chemiczne. Zamierzam jednak zaryzykować; biorąc pod uwagę kolor, pranie ich w pralni byłoby bardzo kłopotliwe (znaczy: zbyt często musiałbym to robić). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
constantin Napisano 4 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 4 Czerwiec 2014 Ja piorę lniane spodnie, w pralce lub ręcznie,przed suszeniem staram się je"wyprostować" i jest ok, oczywiście z prasowaniem nie jest lekko, ale taka już natura lnu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil_D Napisano 4 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 4 Czerwiec 2014 Jak pierzecie skarpetki? Moje niezależnie od gatunku po praniu zaczynają kuleczkować, mechacić się, całkowita porażka. Nawet pranie w 30 stopniach nic nie pomaga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
constantin Napisano 4 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 4 Czerwiec 2014 U mnie nic takiego się nie dzieje, piorę w pralce w takim "siatkowym woreczku" Jedynie wełniane w stylu góralskim kółkują się ..zawsze odwrócone na wew. stronę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil_D Napisano 4 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 4 Czerwiec 2014 Spróbuję prać w tym woreczku. Może to też wina proszku, teraz postaram się kupić żel do prania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
constantin Napisano 4 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 4 Czerwiec 2014 Spróbuję prać w tym woreczku. Może to też wina proszku, teraz postaram się kupić żel do prania. Używam wyłącznie żelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 4 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 4 Czerwiec 2014 40C, max 500 obrotów, jak masz taką opcję to podwójne płukanie. Koszule (a w sumie to każde ubranie też) tak też należy prać Jak nie taplasz ubrań w sosie spaghetti to więcej nie potrzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ravic Napisano 4 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 4 Czerwiec 2014 Zanim xkoziol zapyta dlaczego atakuje otwarte drzwi, odpowiem: są to jasne spodnie, na upały, więc i szybko się ubrudzą i szybko przepocą, a pranie za każdym razem chemicznie przewyższy koszty zakupu +/- w drugim tygodniu użytkowania, i wogóle przewyższy możliwości mojego cienkiego portfela. Pierzesz spodnie po każdym założeniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 4 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 4 Czerwiec 2014 Nie do mnie pytanie, ale ja spodnie piorę po 1-3 założeniach, w zależności od rodzaju i koloru, w zasadzie tylko jeansy i spodnie wymagające prania chemicznego rzadziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 4 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 4 Czerwiec 2014 Spory szacun Nawet białe spodnie piorę, jak się ubrudzą; przy zachowywaniu ostrożności spokojnie 3 razy można założyć. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banks Napisano 5 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 5 Czerwiec 2014 Pierzesz spodnie po każdym założeniu? Fakt, z tymi dwoma tygodniami przesadziłem trochę. Spodnie piorę tak jak lubo69, po 1-3 założeniach, jeansy jedynie rzadziej. Z jasnymi to niestety tak bywa, że i po jednym założeniu nieraz trzeba znów prać, bo jakbym nie uważał to i tak gdzieś pobrudzę. Ponadto uważam, ale to tylko moja opinia, że spodnie bawełniane po kilku (powiedzmy 4 i więcej) założeniach bez prania w międzyczasie zaczynają nabierać jakby trwałych odkształceń i żelazko już tu niewiele pomaga. Imo częstsze pranie przywraca strukturę materiału do pierwotnego stanu i zapobiega zniszczeniu spodni. Mam nadzieję, że cokolwiek jest zrozumiałe, bo już późno trochę i ciężko mi się zdania składa. Dziękuje za odpowiedzi. Zrobię zgodnie z radami. Po pierwsze spodnie zostaną wyprane, a może akurat krawcowa okaże się zbędna . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 5 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 5 Czerwiec 2014 Zauważyłem, że koszule brudzą mi się nie na kołnierzyku czy mankietach, tylko na karku. Zapewne tam się intensywniej pocę. Materiał w tym miejscu jest zauważalnie ciemniejszy. Czy ktoś wie, jak wywabić takie zabrudzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arsen Napisano 5 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 5 Czerwiec 2014 Osobiście do podobnych zabrudzeń stosuje mydło do plam Dr. Beckmann 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alabuz Napisano 12 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 12 Czerwiec 2014 Wczoraj rozszczelnił mi się pojemnik z jedzeniem i część zawartości znalazła się na dnie torby. Dziś po wyschnięciu wygląda to tak. Jak to ugryźć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paparazzo Napisano 12 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 12 Czerwiec 2014 Spróbowałbym zestaw: Renomat i zapas wacików. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alabuz Napisano 12 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 12 Czerwiec 2014 Renomat i co dalej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
constantin Napisano 15 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 15 Czerwiec 2014 Panowie, macie jakieś doświadczenie w prasowaniu aksamitnej marynarki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi