Simon Napisano 11 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 11 Maj 2011 Panowie, nie wiem czy to nie będzie głupie pytanie, ale czy ktoś może wytłumaczyć jak zawiązać buty w taki sposób: http://www.herringshoes.co.uk/_shop/pro ... ?undefined Bo przecież wtedy chyba tylko jedna część sznurówki biegnie przez cały but, a nie jak normalnie, że dzielimy sznurówkę na pół i biegną obie. Może mi ktoś to wyjaśnić? Z góry uprzejmie dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bryksy Napisano 11 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 11 Maj 2011 http://www.fieggen.com/shoelace/straighteasylacing.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Simon Napisano 12 Maj 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 12 Maj 2011 To jest jedyny poprawny sposób wiązania klasycznego obuwia, innego sobie nie wyobrażam. Jak zwykle służysz nieocenioną pomocą, dzięki. Muszę się przyznać, że byłem nauczony troszkę innego sposobu wiązania eleganckiego obuwia Właśnie ostatnio doszedłem do wniosku, że ten jest jednak lepszy, ale nie mogłem sobie przypomnieć adresu strony z różnymi wiązaniami. I też zgadzam się, że ten drugi sposób jest bardziej praktyczny. Dziękuję jeszcze raz obu Kolegom za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frankenstein Napisano 15 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 15 Czerwiec 2011 Proste pytanie: gdzie w Warszawie można w tej chwili kupić skórzane rzemienie do wiązania butów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 15 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 15 Czerwiec 2011 Proste pytanie: gdzie w Warszawie można w tej chwili kupić skórzane rzemienie do wiązania butów? witaj, może taki trop ... 1. jak potrzebowałem rzemienie do wiązania butów (dawno temu, tzw. glanów) zaniosłem po prostu skórzany pasek do szewca, który pociął mi go pięknie na rzemienie. Myślę, ze (bez marnowania paska) temat warto zagaić właśnie u szewca. lub, 2. na Elektoralnej jest sklep ze sztuczną biżuterią, komponentami. Tam powinni mieć rzemienie - pytanie tylko jakiej długości / grubości. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 15 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 15 Czerwiec 2011 jak czegoś nigdzie nie ma, to może być na ebayu http://cgi.ebay.com/72-x-1-8-Leather-sh ... 1984wt_880 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 15 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 15 Czerwiec 2011 cudze chwalicie swojego nie znacie prawdopodobnie sklep który mam na mysli to Lomar, Elektoralna 19, ale tam jest kilka podobnych sklepów. Być może warto zapytać tutaj: http://www.adular.com.pl/oferta/polprod ... emien.html pozdrawiam d EDIT w celu zorientowania się co do cen polecam tutaj: http://www.lin-x.pl/?lng=en&id=cat&idc=16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
QuaD Napisano 15 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 15 Czerwiec 2011 Od poprzednich wakacji szukam białych rzemieni do butów o szerokości 3-4mm. Znalazłem jedynie to: http://www.rockmetalshop.pl/product-pol ... bialy.html, ale przesyłka kosztuje tam 15 zł, więc zakup opłaca się jedynie przy większej ilości, toteż zrezygnowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frankenstein Napisano 16 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 16 Czerwiec 2011 Dziekuję za namiary. Rozpocząłem rozpoznawanie terenu. Jak dokonam zakupu dam raport tutaj lub dziale nowe nabytki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 1 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Lipiec 2011 Bardzo ogólnikowo i bez wskazania na płaszcze. Chyba, że najważniejszą wskazówką jest zdac się na wiedzę i umiejętności krawca. P.S. Bez fochów proszę. Wydaje mi się, że była to wskazówka gdzie należy takie pytanie wstawić. Ewentualnie założyć nowy wątek o płaszczach na miarę. Był krótki wątek o tkaninach na płaszcz: viewtopic.php?f=3&t=844&p=20185&hilit=p%C5%82aszcz+bespoke#p20185 Przez forum, płaszcze przewinęły się w różnych tematach np. "fajny płaszcz ma gość na zdjęciu, wezmę je do krawca i zamówię coś w tym stylu" Witam, Potrzebuję porady w sprawie płaszcza zimowego szytego na miarę. Na co powinienem zwrócić uwagę, czym powinienem się kierować przy wyborze materiału i fasonu? To pytanie może i było krótkie (jedno zdanie) ale odpowiedź na nie, krótka być nie może. Ja na ten przykład mam takie pytanie: Czy istnieje przelicznik: liczba dziurek w bucie / długość sznurówki? Jeśli tak to jaki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 1 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Lipiec 2011 Ja na ten przykład mam takie pytanie: Czy istnieje przelicznik: liczba dziurek w bucie / długość sznurówki? Jeśli tak to jaki? około 2x15 cm długości która wystaje plus 3 cm odległości między kolejny dziurkami, co dla 3 rzędów dziurek daje 30cm + 4*3 cm + 5 cm powrotu od ostatniej dziurki = 47 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 1 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Lipiec 2011 Ja na ten przykład mam takie pytanie: Czy istnieje przelicznik: liczba dziurek w bucie / długość sznurówki? Jeśli tak to jaki? około 2x15 cm długości która wystaje plus 3 cm odległości między kolejny dziurkami, co dla 3 rzędów dziurek daje 30cm + 4*3 cm + 5 cm powrotu od ostatniej dziurki = 47 cm Dzięki myślałem że jest jakaś tabelka. Rozrysowałem sobie na kartce i czy zamiast 4*3 cm nie powinno być 5*3cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 1 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Lipiec 2011 Może istnieje, ja po prostu tak to sobie wyprowadziłem nie powinno być 5*3, ponieważ ostatni segment biegnie bezpośrednio do przeciwległej dziurki, przecinając z dołu inne 3 cm segmenty i wynosi około 5 cm. Dla uproszczenia można założyć, że podstawą jest 40 cm dla 2 rzędów dziurek i rośnie 7 cm dla każdej kolejnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kset Napisano 1 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Lipiec 2011 co do dziurek/sznurówek - wex jeszcze pod uwagę, jakim sposobem będziesz buty wiązał. różne przełożenie sznurówek przez dziurki powoduje różną wymaganą długość. ktoś kiedyś wrzucał link do strony, gdzie były pokazane i dokładnie opisane różne sposoby wiązania i ich plusy, minusy, itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 1 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Lipiec 2011 http://www.fieggen.com/shoelace/lacingmethods.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TYTUS Napisano 7 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 7 Lipiec 2011 Czy orientujecie się gdzie mogę dostać takie sznurowadła? i od razu jeszcze jedno pytanie. Czy macie sprawdzone miejsce w Warszawie gdzie mają duży wybór sznurowadeł woskowanych? Szukałem w kilku miejscach, ale albo długość nie ta albo kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 7 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 7 Lipiec 2011 Tytus: to sznurowadła wieczorowe. Dostępne tylko w Wielkiej Brytanii (u Lobba, Cleverleya albo Henry'ego Maxwella, jeżeli jakoś pomogę ). Pozdrawiam, Dr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TYTUS Napisano 28 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 28 Sierpień 2011 Panowie. Gdzie w Warszawie mogę kupić płaskie brązowe sznurówki woskowane? Macie stałe miejsca gdzie takie lub okrągłe można kupić w różnych długościach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Kozlow Napisano 29 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 29 Sierpień 2011 Panowie. Gdzie w Warszawie mogę kupić płaskie brązowe sznurówki woskowane? Macie stałe miejsca gdzie takie lub okrągłe można kupić w różnych długościach? Spróbuj w pasmanteriach. Ostatnio widziałem i kupowałem okrągłe sznurówki w pasmanterii na Jana Pawła II przy sklepie z tkaninami "Merino" Oddaj do krawca technicznie żaden problem, ale raczej podszewka nie może być "omijana"tylko od wewnątrz rozpruta na szwie a później zszyta. Osobiście sam nie bawiłbym się w takie przeróbki, chociaż jest to jak najbardziej wykonalne. Sprawny krawiec/krawcowa, da radę bez rozpruwania. Moje pytanie gdzie można dostać większy wybór takich łat? Bardzo zależy mi na irchowych. Pzdr, M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 29 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 29 Sierpień 2011 Panowie. Gdzie w Warszawie mogę kupić płaskie brązowe sznurówki woskowane? Macie stałe miejsca gdzie takie lub okrągłe można kupić w różnych długościach?Rozumiem, że pytanie jest o płaskie, woskowane sznurowadła? Jeżeli tak to nie mam pojęcia gdzie można dostać takie sznurowadła dobrej jakości w Warszawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frankenstein Napisano 29 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 29 Sierpień 2011 Panowie. Gdzie w Warszawie mogę kupić płaskie brązowe sznurówki woskowane? Macie stałe miejsca gdzie takie lub okrągłe można kupić w różnych długościach?Rozumiem, że pytanie jest o płaskie, woskowane sznurowadła? Jeżeli tak to nie mam pojęcia gdzie można dostać takie sznurowadła dobrej jakości w Warszawie. Do Kolegi +Immune+: 1. A czy są jakieś w ogóle miejsca w Warszawie, gdzie polecasz kupować sznurowadła? Ja często zaglądam do szewców i od nich kupuję, lub w firmowych sklepach. 2. Czy w Polsce (także on-line) jest jakiś dobry sklep ze sznurówkami? Edit: oczywiście, inni koledzy mogą też podzielić się wiedzą, ale jakoś tak odruchowo mi wyszło. Widać, że Kol. +Immune+ ma największy autorytet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 29 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 29 Sierpień 2011 Do Kolegi +Immune+: 1. A czy są jakieś w ogóle miejsca w Warszawie, gdzie polecasz kupować sznurowadła? Ja często zaglądam do szewców i od nich kupuję, lub w firmowych sklepach. 2. Czy w Polsce (także on-line) jest jakiś dobry sklep ze sznurówkami? Edit: oczywiście, inni koledzy mogą też podzielić się wiedzą, ale jakoś tak odruchowo mi wyszło. Widać, że Kol. +Immune+ ma największy autorytet 1) Ośmielę się napisać, że moim zdaniem w Polsce bardzo trudno o najwyższej jakości sznurowadła, które nie przecierają się i których końcówki nie ulegają rozdwojeniu. Dobrej jakości sznurowadła to również zupełnie inny komfort wiązania buta, oraz mniejsze (rzadziej występujące) problemy z ich rozwiązywaniem się. Może się to wydawać przesadą, ale dobrze nawoskowane i wyprofilowane sznurowadła pomagają zacisnąć węzeł mocniej i solidniej. Oprócz kilku szewców w Polsce, którzy w większości sprowadzają sznurowadła zza granicy, nie znalazłem jeszcze sznurowadeł, których stosowanie mógłbym polecić w przypadku najwyższej jakości butów. 2) Dobrego nie znalazłem. Na co dzień używam chałupniczo wykonywanych sznurowadeł sprowadzanych z USA, które kupuję przez znajomego nabywającego je w ilościach hurtowych w zakładzie Perry Ercolino w Doylestown. Staram się jednak mieć dość duży zapas (około 10-12 sztuk) niezłej jakości woskowanych sznurowadeł w podstawowych trzech podstawowych kolorach (jasny i ciemny brąz oraz czarny), które kupuję zazwyczaj w Dollar Tree za dolara - jakość nieporównywalna do najdroższych detalicznie dostępnych w Polsce woskowanych sznurowadeł. Poniżej zdjęcie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frankenstein Napisano 29 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 29 Sierpień 2011 Do Kolegi +Immune+: 1. A czy są jakieś w ogóle miejsca w Warszawie, gdzie polecasz kupować sznurowadła? Ja często zaglądam do szewców i od nich kupuję, lub w firmowych sklepach. 2. Czy w Polsce (także on-line) jest jakiś dobry sklep ze sznurówkami? Edit: oczywiście, inni koledzy mogą też podzielić się wiedzą, ale jakoś tak odruchowo mi wyszło. Widać, że Kol. +Immune+ ma największy autorytet 1) Ośmielę się napisać, że moim zdaniem w Polsce bardzo trudno o najwyższej jakości sznurowadła, które nie przecierają się i których końcówki nie ulegają rozdwojeniu. Dobrej jakości sznurowadła to również zupełnie inny komfort wiązania buta, oraz mniejsze (rzadziej występujące) problemy z ich rozwiązywaniem się. Może się to wydawać przesadą, ale dobrze nawoskowane i wyprofilowane sznurowadła pomagają zacisnąć węzeł mocniej i solidniej. Oprócz kilku szewców w Polsce, którzy w większości sprowadzają sznurowadła zza granicy, nie znalazłem jeszcze sznurowadeł, których stosowanie mógłbym polecić w przypadku najwyższej jakości butów. 2) Dobrego nie znalazłem. Na co dzień używam chałupniczo wykonywanych sznurowadeł sprowadzanych z USA, które kupuję przez znajomego nabywającego je w ilościach hurtowych w zakładzie Perry Ercolino w Doylestown. Staram się jednak mieć dość duży zapas (około 10-12 sztuk) niezłej jakości woskowanych sznurowadeł w podstawowych trzech podstawowych kolorach (jasny i ciemny brąz oraz czarny), które kupuję zazwyczaj w Dollar Tree za dolara - jakość nieporównywalna do najdroższych detalicznie dostępnych w Polsce woskowanych sznurowadeł. Poniżej zdjęcie: Dziękuję. Niestety, takiego komunikatu się obawiałem. Ze swojej strony deklaruję, że w przypadku organizacji akcja "Sznurowadła" chętnie wezmę w nich udział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
psu Napisano 12 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 12 Lipiec 2012 Ostatnio w innym temacie wyszedł problem wiązania butów. Napisałem tam, że można tak zawiązać buty aby sznurowadła znalazły się w stabilnym położeniu poziomym. Nikt w tym temacie tego nie potwierdził, a wręcz temat został wyśmiany. Stąd też pytanie bardziej ogólne: czy jest jakiś "elegantszy" sposób wiązania butów. Chodzi mi tu o ułożenie sznurowadeł na przodzie buta (przepraszam za niefachową nazwę) a także ułożenie kokardek. Moim zdaniem ładniej wygląda taki sposób: A jakie jest Wasze zdanie? Przywiązujecie do tego wagę, czy "po prostu" sznurujecie? ps: w temacie "jakie buty mam dziś na sobie" zauważyłem pełną dowolność, dlatego też temat bardziej mnie zainteresował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B.B. Napisano 12 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 12 Lipiec 2012 Myślę że nikt do tego większej wagi nie przywiązuje, człowiek się uczy wiązać buty dziecięciem będąc i później tak wiąże jak się nauczył, jest to kwestia tak mało istotna że nie warto zmieniać swoich przyzwyczajeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi