pirat Napisano 10 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 10 Kwiecień 2013 Ja nie wiem czy to nie jest taki mit forumowy z tym wchlanianiem wilgoci. Prawidla jak sama nazwa wskazuje dbaja o prawidlowy ksztalt buta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 10 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 10 Kwiecień 2013 Musiałby to być mit ogólnoświatowy Pewnie sporo zależy od samego drewna. Dobry cedr: -doskonale absorbuje wilgoć -zabija drobnoustroje i bakterie gnilne, co również jest tu istotne -pięknie pachnie, co i butom się udziela Istna aromaterapia Właściwości lecznicze pomijam, bo przecież nikt przy prawidłach nie będzie sypiał, albo wieszał ich sobie na szyi Oczywiście można imać się różnych sposobów z wypychaniem obuwia gazetami włącznie (należy je jednak kilkukrotnie zmieniać w trakcie suszenia i dobrych prawidłem niestety nie zastąpią). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 10 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 10 Kwiecień 2013 Byc moze. Albo spojrzmy na przyklady prawidel dedykowane do butow znanych marek, najlepiej tych drozszych np. GG, EG czy tez od rzemieslnikow... Edit: Prawidla maja dbac o ksztalt buta. Pozostale rzeczy to sciema albo dodatki. Zapach cedru butom sie nie udziela. Co takiego jest w cedrze a nie ma innym drewnie co zabija drobnustroje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abishai Napisano 10 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 10 Kwiecień 2013 "Zawartość takich związków jak: tujaplicyny , kwas tujowy , polifenole sprawia , że drewno ma wysokie właściwości grzybobójcze natomiast tujan metylu nadaje drewnu specyficzny zapach oraz właściwości owadobójcze" Czyli teoretycznie ma takie właściwiości w praktyce może być oczywiście różnie, róznież myślę iż jest to "lekka" ściema. Jest to dobre pytanie dla technologa drewna(Tu jest ich zagłębie http://wtd.sggw.pl/). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 10 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 10 Kwiecień 2013 Prawidla maja dbac o ksztalt buta. Przede wszystkim, ale jeżeli mogą też spełniać inne funkcje to moim zdaniem wybornie Pozostale rzeczy to sciema albo dodatki.Jestem za dodatkami Zapach cedru butom sie nie udziela.Jakby to udowodnić? Chyba nie miałbym sumienia Moim się udziela i tu nie mam żadnych wątpliwości. Tam gdzie używam cedrowych prawideł Deo-Fresh'e są bezrobotne Co takiego jest w cedrze a nie ma innym drewnie co zabija drobnustroje.Nie jestem specem od drewna, ale jeżeli już czytam o zastosowaniu cedru i jego właściwościach - informacje się powtarzają. Zatem coś tam muszą jednak zawierać czego bakterie nie lubią - pewnie olejki eteryczne, specyficzną żywicę ... Inne gatunki drewna nie uwalniają pewnie tego typu olejków eterycznych, za którymi "grzyby" nie przepadają Gdzieś natknąłem się również na informację, iż cedr będący elementem wykończenia domów traktowany jest jako naturalny środek dezynfekujący powietrze. Pewnie cedr Cedrowi nie równy, ale to już inna historia Nie wykluczam również, że są jeszcze lepsze gatunki drewna na prawidła ... ale no jak można (tak jak grzyby i bakterie) nie lubić cedru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 10 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 10 Kwiecień 2013 Trzy strony dyskusji o prawidłach, drewnie, wyciąganiu wilgoci tu: http://www.askandyaboutclothes.com/foru ... shoe-trees Osobiście mnie urzekł ten fragment: To work "100 % well" a tree must be "lasted", meaning it should be exactly the size of the shoe's last. This is the sort of tree you get with a bespoke pair, with shoes like Cleverley's semi-bespoke etc. They conjectured that manufacturers of inexpensive cedar trees selling the "moisture wicking properties" of their trees do so because "that's all they've got." In otherwords, they can't sell them as lasted so they need a marketing tactic. Tłumaczenie z ukłonami dla moderatora https://translate.google.pl/?q=google&r ... g%20tactic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
123 Napisano 10 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 10 Kwiecień 2013 Jakie prawidła będą najlepsze do butów typu boots ? Konkretnie do tego modelu: http://www.bexley.com/Bexley/en/p/dress ... pupPromo=X Standardowe czy może lepsze będą "na sprężynie" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 15 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 15 Maj 2013 Ktoś może widział ostatnio pełne prawidła cedrowe w sensownej cenie? Naiwnie myślałem że rezerwa w postaci trzech wolnych par prawideł wystarczy mi na długo. Po pół roku muszę ten pogląd gruntownie zweryfikować i dokupić z 4-5 par Najtańsze na jakie trafiłem kosztują z wysyłką ponad 80 zeta, a to jak dla mnie trochę za drogo. EDIT Szukam rozmiaru 41/42 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wally Napisano 15 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 15 Maj 2013 Ja z kolei również mam pytanie do Szanownych Kolegów. Kupiłem ostatnio dwa prawidła cedrowe, pełne, rozmiar 45/46. Długość przy zgięciu sprężyn wynosi dokładnie tyle co moja stopa - czyli 29 cm, nie pozostawia się jednak luzu. Do niektórych butów wchodzą jak masło, ale szczególnie do jednych (nie muszę wspominać, że obecnie do moich najlepszych - dla których je kupiłem) wchodzą ciężko, trzeba je ciut upchnąć. Czy nie zniszczę albo nie rozciągnę permanentnie w ten sposób obuwia? Innymi słowy, kiedy prawidło jest za duże? Ile sprężyna powinna posiadać luzu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karczmarz Napisano 16 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 16 Maj 2013 Czy nie zniszczę albo nie rozciągnę permanentnie w ten sposób obuwia? Z tego co piszesz wynika, ze te buty na ktorych Ci zalezy sa po prostu odrobine mniejsze od pozostalych. Jesli upchniesz w nie prawidla ktore wchodza na styk, prawie napewno but sie odrobine rozciagnie (sam w ten sposob rozciagam buty ktore mnie uwieraja i zawsze staja sie luzniejsze po dluzszym czasie) - czyli po rozciagnieciu bedzie mial dlugosc taka jak pozostale twoje buty (te w ktore prawidlo wchodzi poprawnie) - pytanie czy to moze popsuc komfort noszenia? Jesli pozostale sa ok, to i te po leciutkim rozciagnieciu powinny byc ok, o ile nie maja wyjatkowo nietypowych innych wymiarow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 16 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 16 Maj 2013 Sprawa jest prosta - jeśli dopasowanie butów jest idealne, to nie wpychaj prawideł na siłę, bo na pewno buty się nieco rozciągną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Napisano 16 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 16 Maj 2013 Najistotniejsze jest dopasowanie prawidła na szerokość w śródstopiu - tam mają do wykonania największą robotę. W moich butach sprężynę ściskam do max 1/3 jej swobodnej długości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wally Napisano 18 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 18 Maj 2013 Dziękuję za podpowiedzi Zauważyłem, że krój niektórych z posiadanych przeze mnie butów pozwala umieszczać posiadane prawidła gładko i bez ich wciskania. Po prostu następnym razem kupię rozmiar mniejsze i zdam się na sprężynę, powinna dobrze wypełnić swoją rolę. A co do tego, że następny raz na pewno nastąpi nie mam wątpliwości, ponieważ docelowym stanem jest prawidło w każdej parze obuwia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pol606 Napisano 18 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 18 Maj 2013 Ktoś może widział ostatnio pełne prawidła cedrowe w sensownej cenie? Naiwnie myślałem że rezerwa w postaci trzech wolnych par prawideł wystarczy mi na długo. Po pół roku muszę ten pogląd gruntownie zweryfikować i dokupić z 4-5 par Najtańsze na jakie trafiłem kosztują z wysyłką ponad 80 zeta, a to jak dla mnie trochę za drogo. EDIT Szukam rozmiaru 41/42 Bexley? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlesniowski Napisano 27 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 27 Maj 2013 Jeśli ktoś jest zainteresowany, to w tym tygodniu mogę przywieźć dwie pary prawideł Bexleya w cenie 80 PLN + przesyłka, chyba, że ktoś ma ochotę odebrać osobiście w Krakowie/Katowicach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robin Napisano 27 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 27 Maj 2013 Ja bardzo chętnie. Tylko nie bardzo wiem jak dobrać rozmiar. Noszę buty o rozmiarze wkładki 27.7 - 28 cm. Czy masz jakiś wykaz rozmiarów, abym mógł dopasować coś dla siebie? PS. Jestem z Krakowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlesniowski Napisano 27 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 27 Maj 2013 Ja bardzo chętnie. Tylko nie bardzo wiem jak dobrać rozmiar. Noszę buty o rozmiarze wkładki 27.7 - 28 cm. Czy masz jakiś wykaz rozmiarów, abym mógł dopasować coś dla siebie? PS. Jestem z Krakowa. Niestety nie. Może ktoś z forum ma taki sam rozmiar i zamawiał już Bexley’e? Napiszę do nich mail, a oprócz tego bezpośrednio w sklepie prawidło zostanie zmierzone. Odpowiada Ci takie wyjście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bluetake Napisano 28 Sierpień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 28 Sierpień 2013 Właśnie dotarły do mnie prawidła z Bexley, wykonanie super a zapach wręcz powala! Za te pieniądze można mieć tylko jakieś wynalazki z allegro więc wybór był w sumie oczywisty. Ale tutaj mam pytanie do posiadaczy takowych prawideł, czy ten zapach zostaje na zawsze, czy to tylko jakieś olejki i potem przestanie pachnieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 28 Sierpień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 28 Sierpień 2013 Niestety z biegiem czasu zapach znika. W sumie nie wiem dokładnie jak długo to trwa, ale moje najstarsze prawidła po roku od zakupu już nie pachną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paparazzo Napisano 28 Sierpień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 28 Sierpień 2013 Po ok roku wystarczy potraktować prawidła drobnym papierem ściernym i pozbyć się cieńkiej, wierzchniej warstwy i zaczną pachnieć ponownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Teddy Napisano 18 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 18 Listopad 2013 Co myślicie o tych prawidłach? http://www.sklepszewski.pl/pl/c/Cedrowe/131/2 Piszą, że cedr, a ceny bardzo niskie. To jakiś bubel, czy alternatywa dla tanich syntetyków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 18 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 18 Listopad 2013 To są normalne ceny prawideł, powiedziałbym, że "zwykłe" ceny, czyli 1.5x więcej są przewartościowaniem produktu. Zwróć też uwagę na ich konstrukcję, w tych tańszych jest prostsza, bo nie ma między innymi sprężyny na szerokość. Ale z drugiej strony, jeżeli trafiłbyś idealnie w tym wymiarze, to takie prawidła są znacząco lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vit Napisano 18 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 18 Listopad 2013 Zamawiałem z tego sklepu i polecam - żaden bubel. Co więcej - pytałem ich o różnice w prawidłach z serii GT, a tymi za 60zł - powiedziano mi, że różnicy nie ma żadnej tylko tyle, że te pierwsze robione są we Włoszech, a pozostałe w Polsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 18 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 18 Listopad 2013 Gdzie te czasy, kiedy kupowało się takie "podwójne" za 25 zł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vit Napisano 18 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 18 Listopad 2013 mosze lepiej powiedz, gdzie te sklepy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi