Skocz do zawartości

Prawidła budżetowe i te droższe - dyskusje i porady

jfk

Rekomendowane odpowiedzi

Musiałby to być mit ogólnoświatowy :)

Pewnie sporo zależy od samego drewna. Dobry cedr:

-doskonale absorbuje wilgoć

-zabija drobnoustroje i bakterie gnilne, co również jest tu istotne

-pięknie pachnie, co i butom się udziela :) Istna aromaterapia :)

Właściwości lecznicze pomijam, bo przecież nikt przy prawidłach nie będzie sypiał, albo wieszał ich sobie na szyi :)

Oczywiście można imać się różnych sposobów z wypychaniem obuwia gazetami włącznie (należy je jednak kilkukrotnie zmieniać w trakcie suszenia i dobrych prawidłem niestety nie zastąpią).

Byc moze. Albo spojrzmy na przyklady prawidel dedykowane do butow znanych marek, najlepiej tych drozszych np. GG, EG czy tez od rzemieslnikow...

Edit:

Prawidla maja dbac o ksztalt buta. Pozostale rzeczy to sciema ;) albo dodatki. Zapach cedru butom sie nie udziela. Co takiego jest w cedrze a nie ma innym drewnie co zabija drobnustroje.

"Zawartość takich związków jak: tujaplicyny , kwas tujowy , polifenole sprawia , że drewno ma wysokie właściwości grzybobójcze natomiast tujan metylu nadaje drewnu specyficzny zapach oraz właściwości owadobójcze"

Czyli teoretycznie ma takie właściwiości w praktyce może być oczywiście różnie, róznież myślę iż jest to "lekka" ściema.

Jest to dobre pytanie dla technologa drewna(Tu jest ich zagłębie http://wtd.sggw.pl/).

Prawidla maja dbac o ksztalt buta.

Przede wszystkim, ale jeżeli mogą też spełniać inne funkcje to moim zdaniem wybornie :)

Pozostale rzeczy to sciema ;) albo dodatki.

Jestem za dodatkami :)

Zapach cedru butom sie nie udziela.

Jakby to udowodnić? Chyba nie miałbym sumienia :P

Moim się udziela i tu nie mam żadnych wątpliwości. Tam gdzie używam cedrowych prawideł Deo-Fresh'e są bezrobotne :)

Co takiego jest w cedrze a nie ma innym drewnie co zabija drobnustroje.

Nie jestem specem od drewna, ale jeżeli już czytam o zastosowaniu cedru i jego właściwościach - informacje się powtarzają. Zatem coś tam muszą jednak zawierać czego bakterie nie lubią - pewnie olejki eteryczne, specyficzną żywicę ... Inne gatunki drewna nie uwalniają pewnie tego typu olejków eterycznych, za którymi "grzyby" nie przepadają :)

Gdzieś natknąłem się również na informację, iż cedr będący elementem wykończenia domów traktowany jest jako naturalny środek dezynfekujący powietrze.

Pewnie cedr Cedrowi nie równy, ale to już inna historia :)

Nie wykluczam również, że są jeszcze lepsze gatunki drewna na prawidła ... ale no jak można (tak jak grzyby i bakterie) nie lubić cedru :)

Trzy strony dyskusji o prawidłach, drewnie, wyciąganiu wilgoci tu: http://www.askandyaboutclothes.com/foru ... shoe-trees

Osobiście mnie urzekł ten fragment: To work "100 % well" a tree must be "lasted", meaning it should be exactly the size of the shoe's last. This is the sort of tree you get with a bespoke pair, with shoes like Cleverley's semi-bespoke etc. They conjectured that manufacturers of inexpensive cedar trees selling the "moisture wicking properties" of their trees do so because "that's all they've got." In otherwords, they can't sell them as lasted so they need a marketing tactic.

Tłumaczenie z ukłonami dla moderatora ;)https://translate.google.pl/?q=google&r ... g%20tactic.

• 1 month later...

Ktoś może widział ostatnio pełne prawidła cedrowe w sensownej cenie? Naiwnie myślałem że rezerwa w postaci trzech wolnych par prawideł wystarczy mi na długo. Po pół roku muszę ten pogląd gruntownie zweryfikować i dokupić z 4-5 par ;) Najtańsze na jakie trafiłem kosztują z wysyłką ponad 80 zeta, a to jak dla mnie trochę za drogo.

EDIT

Szukam rozmiaru 41/42

Ja z kolei również mam pytanie do Szanownych Kolegów.

Kupiłem ostatnio dwa prawidła cedrowe, pełne, rozmiar 45/46. Długość przy zgięciu sprężyn wynosi dokładnie tyle co moja stopa - czyli 29 cm, nie pozostawia się jednak luzu. Do niektórych butów wchodzą jak masło, ale szczególnie do jednych (nie muszę wspominać, że obecnie do moich najlepszych - dla których je kupiłem) wchodzą ciężko, trzeba je ciut upchnąć. Czy nie zniszczę albo nie rozciągnę permanentnie w ten sposób obuwia?

Innymi słowy, kiedy prawidło jest za duże? Ile sprężyna powinna posiadać luzu?

Czy nie zniszczę albo nie rozciągnę permanentnie w ten sposób obuwia?

Z tego co piszesz wynika, ze te buty na ktorych Ci zalezy sa po prostu odrobine mniejsze od pozostalych. Jesli upchniesz w nie prawidla ktore wchodza na styk, prawie napewno but sie odrobine rozciagnie (sam w ten sposob rozciagam buty ktore mnie uwieraja i zawsze staja sie luzniejsze po dluzszym czasie) - czyli po rozciagnieciu bedzie mial dlugosc taka jak pozostale twoje buty (te w ktore prawidlo wchodzi poprawnie) - pytanie czy to moze popsuc komfort noszenia? Jesli pozostale sa ok, to i te po leciutkim rozciagnieciu powinny byc ok, o ile nie maja wyjatkowo nietypowych innych wymiarow.

Dziękuję za podpowiedzi :)  Zauważyłem, że krój niektórych z posiadanych przeze mnie butów pozwala umieszczać posiadane prawidła gładko i bez ich wciskania. Po prostu następnym razem kupię rozmiar mniejsze i zdam się na sprężynę, powinna dobrze wypełnić swoją rolę. A co do tego, że następny raz na pewno nastąpi nie mam wątpliwości, ponieważ docelowym stanem jest prawidło w każdej parze obuwia. 

Ktoś może widział ostatnio pełne prawidła cedrowe w sensownej cenie? Naiwnie myślałem że rezerwa w postaci trzech wolnych par prawideł wystarczy mi na długo. Po pół roku muszę ten pogląd gruntownie zweryfikować i dokupić z 4-5 par ;) Najtańsze na jakie trafiłem kosztują z wysyłką ponad 80 zeta, a to jak dla mnie trochę za drogo.

EDIT

Szukam rozmiaru 41/42

Bexley?

• 2 weeks later...

Ja bardzo chętnie. Tylko nie bardzo wiem jak dobrać rozmiar. Noszę buty o rozmiarze wkładki 27.7 - 28 cm. Czy masz jakiś wykaz rozmiarów, abym mógł dopasować coś dla siebie?

PS. Jestem z Krakowa.

Niestety nie. Może ktoś z forum ma taki sam rozmiar i zamawiał już Bexley’e? Napiszę do nich mail, a oprócz tego bezpośrednio w sklepie prawidło zostanie zmierzone. Odpowiada Ci takie wyjście?

• 3 months later...

Właśnie dotarły do mnie prawidła z Bexley, wykonanie super a zapach wręcz powala!

Za te pieniądze można mieć tylko jakieś wynalazki z allegro więc wybór był w sumie oczywisty.

Ale tutaj mam pytanie do posiadaczy takowych prawideł, czy ten zapach zostaje na zawsze, czy to tylko jakieś olejki i potem przestanie pachnieć?

• 2 months later...

To są normalne ceny prawideł, powiedziałbym, że "zwykłe" ceny, czyli 1.5x więcej są przewartościowaniem produktu. Zwróć też uwagę na ich konstrukcję, w tych tańszych jest prostsza, bo nie ma między innymi sprężyny na szerokość. Ale z drugiej strony, jeżeli trafiłbyś idealnie w tym wymiarze, to takie prawidła są znacząco lepsze.