Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 22.07.2020 o 21:02, Wodzu napisał:

To ja też coś dorzucę w temacie koszulek polo, z przetestowanych przeze mnie:

- Massimo Dutti - od 3 sezonów mam 2 sztuki z bawełny pikowanej i trzymają się bardzo dobrze, miałem je na sobie sporo razy i wciąż trzymają kształt (co łatwo ocenić, kiedy się je składa np. do szafy czy walizki)

- Hussars - portugalska marka, która rok temu organizowała zakup t-shirtów i koszulek polo na Kickstarterze (trafiłem na nich przez StyleForum) w różnych pakietach promocyjnych. Wziąłem koszulkę polo w kolorze granatowym z bawełny supima, w tym roku rozpoczęła u mnie 2 sezon użytkowania. Materiał jest bardzo przyjemny w dotyku, łatwo się prasuje i nie gniecie się tak mocno, jak np. polówki z Massimo Dutti. Wykonana bardzo starannie, póki co dobrze trzyma kształt. Jeśli akcja będzie jeszcze reaktywowana, to z chęcią kupiłbym kolejną (na marginesie - szyją w Polsce).

- Yeossal - mój tegoroczny nabytek, jasnoniebieska melanżowa bawełniana pika, bardzo mięsista i łatwo się prasująca. Świetnie wykonana, z bardzo ładnymi guzikami perłowymi przyszytymi trzypunktowo kontrastową nicią na tzw. kurzą łapkę (przyjemny dla oka detal). Przemyślany projekt kołnierzyka one-piece, który ładnie się układa. Do tej pory założyłem ją jakieś 5 razy i trudno ją polecać, ale wiele wskazuje na to, że będzie to porządny ciuch na dłużej.

przyjrzałem się koszulce polo od Hussars i to jest dokładnie to czego szukam. Napisałem do nich kilka dni temu na Instagramie czy planują reedycję ale chyba mają nieaktywny profil. Widział ktoś gdzieś podobne koszulki?

Opublikowano
W dniu 23.07.2020 o 18:22, Szydlowsky napisał:

Uniqlo dry pique w promocji za 9 ojro miażdzy konkurencje , trochę się kurczy więc warto wziąć to pod uwagę wybierając rozmiar ? 

@Szydlowsky, a jak wygląda ich rozmiarówka? Jeżeli mam swetry Uniqlo (golfy i kardigany) wełniane i tam mam rozmiar M, to brać M-kę? Jakie jest twoje zdanie? Z góry dzięki za poradę. 

Opublikowano
9 godzin temu, MarianoItaliano napisał:

@Szydlowsky, a jak wygląda ich rozmiarówka? Jeżeli mam swetry Uniqlo (golfy i kardigany) wełniane i tam mam rozmiar M, to brać M-kę? Jakie jest twoje zdanie? Z góry dzięki za poradę. 

Na stronie masz wymiary produktu , ja ich kardigany nosze w rozmiarze M , w zeszłym roku kupiłem polo w tym samym rozmiarze , jednak po kilku praniach trochę się zbiegło , szczególnie na długość , w tym roku kupiłem 3 szt w rozmiarze L , początkowo wydawały mi się odrobinę za długie i za luźne , ale po praniu  ta sama sytuacja , także zostaje przy L . Materiał i jakość wykonania naprawdę bardzo dobra. 

Opublikowano

Zauważyłem, że polo o składzie 97% bawełny i 3% elastanu najmniej rozciągają się po praniu i ich faktura jest o wiele gładsza niż tych z samej bawełny. Mogę to odnieść do co najmniej 5 marek, więc kupując przez internet w tym przypadku skład mówi bardzo dużo. W sprawie polo Loro Piany pamiętam, że krój regular był szerszy w biodrach niż w klatce piersiowej. Dziwnie się układała. Połączono bawełnę z kaszmirem. O ile pamiętam kaszmiru było 5 lub 7%. Rozwiązanie sprawdza się dobrze w cieplejszych koszulach z długim rekawem, ale w polo było zbyt gorąco. Rozczarowałem się co do polo Loro Piany, podobnie jak do ich butów, w tkaninach są bardzo dobrzy i przy nich zostanę.

Opublikowano

Dla mnie najlepsza do tej pory koszulka polo jest od Ralph Lauren z materiału Pima Soft Touch. Na Zalando widzę po 99€, więc dość drogo, a w TJ Maxx w Stanach czasem schodziły poniżej 50$.

Druga moja ulubiona to polo od John Smedley z kołnierzem Skipper Collar. Kupiłem XL (54) w fasonie slim i po dwóch praniach bardzo ładnie się dopasowała.

• Oceniam pozytywnie 1
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Dodam tu, bo bardziej pasuje niż do tematu o bieliźnie bazowej.

Jakie macie opinie o t-shirtach, gdzie jest 95% bambusa i 5% elastanu? Nie łapią zapachów i nie gniotą się jak 100% bawełniane? Ostatnio stały się popularne.

O tej jakiś czas temu czytałem opinie, że dopasowuje się, nie gniecie jak elastan, poliamid, a oddycha lepiej od bawełny, Jest z jedwabiu i wydaje się, że z dodatkiem elastanu, ale nie podają, dość droga, ale chyba jedyne rozwiązanie by t-shirt wyglądał elegancko i by nosić jak Don Johnson :).

https://uomosf.com/crew-tshirts/gran-sasso-white-silk-polo

Może jakiś odpowiednik na europejskim rynku?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Posiada ktoś z Was polówkę od Sunspel "Men's Cotton Piqué Polo Shirt"

https://www.sunspel.com/euro/mens-cotton-pique-polo-shirt-navy-mpol1028.html

Zastanawiam się jak wygląda jakość i rozmiarówka w rzeczywistości. Dawno temu mierzyłem ich rzeczy i były wąskie i długie. Z drugiej strony myślę nad zamówieniem polówek od Uniqlo i nie wiem czy jest sens płacić kilka razy tyle za Sunspel jeżeli ich jakość jest porównywalna do tej z Uniqlo.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
33 minuty temu, Nowoanglik napisał:

Jak ich rozmiarowka się kształtuje? Niby są wymiary w cm, ale jak noszę 46 to raczej S jest odpowiednikiem, a XS?

Opublikowano

Raczej ich rozmiarówka jest TTS. Jeśli nosisz 46 to raczej XS, ale na wszelki wypadek, zrób sobie dokładny wymiar piersi. I dawaj trochę luzu, chyba, że lubisz bardzo dopasowane. W tym sense S może być bezpieczniej. Trudno mi radzić, bo ja jestem między L a XL.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ktoś mógłby wypowiedzieć się w zakresie koszulek o składzie 85% modal i 15% poliester. Dodatek poliestru nieduży, ale przy wyższych temperaturach oddychalność spada w praktyce?

• 2 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

szukam polo, które zagra z mniej formalnymi marynarkami. Gdzie mogę się rozejrzeć? Mam problem ze względu na wzrost (190 cm). Większość jest za krótka, a jak długość odpowiednia to dużo za szeroka. Myślałem o 

https://www2.hm.com/pl_pl/productpage.0936065002.html?utm_source=parcellab&utm_medium=email&utm_content=any&utm_campaign=any&utm_term=any

ale jest tak krótka, że aż dziwna.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 19.05.2021 o 09:53, eduardo napisał:

szukam polo, które zagra z mniej formalnymi marynarkami. Gdzie mogę się rozejrzeć? Mam problem ze względu na wzrost (190 cm). Większość jest za krótka, a jak długość odpowiednia to dużo za szeroka. Myślałem o 

https://www2.hm.com/pl_pl/productpage.0936065002.html?utm_source=parcellab&utm_medium=email&utm_content=any&utm_campaign=any&utm_term=any

ale jest tak krótka, że aż dziwna.

Mierzyłem kiedyś kilka polo z firmy New Zealand Auckland. Bardzo przyzwoite . Było długie i dla szczupłych. Ja mam wzrostu  niewiele mniej od Ciebie i mimo wszystko dla mnie było trochę za długie.

Firma dostępna od czasu do czasu na Zalando Lounge wiec warto przymierzyć. Mam ich 3 koszule casual - bardzo je lubię ze względu na dopasowanie i materiał. Firma ma wadę że czasem lubi przesadzić z wielkością logo - ja po prostu unikam takich.

Opublikowano

Malfini ciekawie wyglądają cenowo, ale gramatura wysoka. Wolałbym coś bliżej dzianiny.

S&M jest szansa zakupić i przymierzyć 'lokalnie'?

New Zealand Auckland muszę zapamiętać i rzucić okiem na ZL.