lubo69 Napisano 11 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2014 nie pamiętam czy na forum jest jakaś wiarygodna tabela długość vs. tęgość opublikowana ? ... Wiarygodnej niie znalazłem Już z pięć razy wklejałem , według mnie robi sens, tylko z cali trzeba przeliczyć: http://shoes.about.com/od/mens_size_charts/a/men_width.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiryt Napisano 11 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2014 Spradzałem ale w/g mnie małowiarygodna, ale moge się mylić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiryt Napisano 12 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2014 Przesłałem swoje wymiary do człowieka ze sklepu Shoe Healer i trochę się zdziwiłem. dla stpoy długości: 26.5 cm zaleca 8.5UK 26,0 zaleca 8 UK (sam posiada takowy rozmiar stopy i ma buty w tym rozmiarze AS Cambridge) obrysowywanie stopy na kartece bez ogranicznika z tyłu i przodu, króry pozowli na zaznazcenie ołówkiem w odpowiednim miejscu jest obarczone sporym błędem (tak jak napisał White Haven ok 0.5cm) Reasumując wychodziło by na to (po przesledzeniu wątku), iż wiekszosć foumowiczów dobiera zbyt maly rozmiar (ja zresztą też tak robiłem). Moze się uda w końcu dobrać tak aby było wygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 12 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2014 Ważna jest nie tylko długość, ale i szerokość, a także podbicie. Ja mam stopę ok 27 cm, o standardowej szerokości - noszę 8.5UK w eleganckich markach. W Loakach starcza 8UK, bo mają szerokie kopyta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MacDermot Napisano 13 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2014 Chciałbym kupić buty Bexley Carnegie. W Polsce noszę 43/9 ale na stronie firmy są zaznaczone dwa 8.5. Jeden jako 42.5 a drugi jako 43. W tabeli jest trochę pokrętnie (bądź ja tego nie rozumiem). 43 jest zaraz przed 9 czyli teoretycznie jeszcze jest to 8.5 ale troszkę większe. Rozumiem, że mam brać to drugie "większe" 8.5? http://www.bexley.com/Bexley/en/p/dress_shoes/carnegie?tarification=SOLDE&coloris=noir&oASPPopupPromo=X Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrafZero Napisano 15 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2014 Ja mam inny dość nietypowy problem Stopa egipska... i to wybitnie... Cale zycie przyglądałem się różnym stopom na plaży czy to na basenie i spotykałem ten typ stopy dość rzadko dla niezorientowanych http://www.obrazki.jeja.pl/15474,typy-stop.html dlugosc stopy to 28cm ale jedyne buty w jakich mogę chodzić to 42... gdybym mial stopę grecka to stopa ma 26.3cm szerokość stopy 24 więc standard But 42,5 to dla mnie najczęsciej za duzo a 43 to już się czubek zawija Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 15 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2014 Jakoś nie chwytam istoty problemu. Napisz prościej. Na jakich markach obuwia opisujesz problem? Mam buty dłuzsze i krótsze i jakoś daję radę, niezależnie od długości tego, czy innego palca. PS: stopom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Verbov Napisano 15 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2014 Panowie, szukam butów dla ojca. Dałem mu do przymierzenia Herringi na kopycie 026 by Loake, tęgość już G, były to oxfordy. Nogę tata zmieścił, ale jednak w podbiciu nie odczuwał zbyt wielkiego komfortu, przydałoby się trochę więcej miejsca. Na długość było wszystko w porządku. Pytanie moje jest takie, czy te trochę więcej miejsca mogą dać derby w tym samym rozmiarze na tym samym kopycie? Czy jednak szukać obszerniejszego kopyta? Jeśli ktoś zna jakieś szersze kopyta to bardzo bym prosił o podanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miki22 Napisano 15 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2014 dzięki wszystkim za informację może będzie łatwiej dopasować ładny but:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 15 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2014 Derby w tym samym rozmiarze mogą być ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unsu275 Napisano 16 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2014 Czy którys z kolegów ma doswiadczenia z tymi butami: http://www.crockettandjones.com/product/drummond-tan Interesuje mnie szerokość kopyta, oraz czy rozmiar 8,5 UK bedzię odpowiedni na moją nogę(28cm). Uprzejmie proszę o opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Napisano 16 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2014 Musielibyśmy jeszcze mieć doświadczenie z Twoja nogą... Któż to może wiedzieć, czy kopyto C&J 348 E w rozmiarze UK 8,5 będzie odpowiednie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 16 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2014 Czy którys z kolegów ma doswiadczenia z tymi butami: http://www.crockettandjones.com/product/drummond-tan Interesuje mnie szerokość kopyta, oraz czy rozmiar 8,5 UK bedzię odpowiedni na moją nogę(28cm). Uprzejmie proszę o opinie. Opinie są takie, że raczej nie. Mam stopę o centymetr krótszą i niezbyt szeroką, noszę 8.5 na wszystkich kopytach C&J, z którymi miałem do czynienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unsu275 Napisano 17 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2014 mosze dzięki za podpowiedź: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiryt Napisano 17 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2014 Nareszcie udało się dobrać rozmiar. 7.5 fit G. Foster and Son last 6184. Pasują idealnie do gabarytów mojej stopy - opisana wczesniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil_D Napisano 24 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2014 Jak to jest z długością buta, czy powinno być nieco luzu, czy też stopa powinna w nich być nieruchomo, bez możliwości przesunięcia się w samym bucie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 24 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2014 Powinien być luz, który znika po ścisłym zawiązaniu buta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrzej k. Napisano 24 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2014 Powinien być luz, który znika po ścisłym zawiązaniu buta. jak to możliwe ??? jeśli wkładka ma np długość 27 cm a stopa 26 cm to jesteś w stanie sznurowaniem zredukować ten 1 cm z DŁUGOŚCI buta ??? ps. ja mam wysoką nogę na podbiciu i dość szeroką stopę ( w stosunku do długości ) - często teoretycznie dopasowane na długośc buty w ogóle nie wejdą mi na nogę - w związku z tym zawsze kupuję buty z 1-1,5 cm luzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiryt Napisano 24 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2014 andrzej k. spróbuj fit G mnie pomogło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 27 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2014 jak to możliwe ??? jeśli wkładka ma np długość 27 cm a stopa 26 cm to jesteś w stanie sznurowaniem zredukować ten 1 cm z DŁUGOŚCI buta ??? Nie rozumiem pytania. Stopa stopą, a wkładka wkładką. W przypadku wydłużonych nosków wkładka będzie znacznie dłuższa niż stopa. Nawet w idealnie dopasowanych butach po rozsznurowaniu jestem w stanie przesunąć stopę do przodu o 0.5-1 cm (ile dokładnie, nie wiem, nie mam teraz jak sprawdzić). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szego Napisano 28 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2014 Jest to mój pierwszy post na tym forum więc witam wszystkich. Zwracam się z pytaniem, ponieważ mam problem. Zakupiłem ostatnio trzewiki. Bardzo wygodne, ładne buty. Sęk w tym, że w sklepie przymierzyłem jednego buta. Po nałożeniu pary w domu, prawy but był bardzo niewygodny. Przy chodzeniu boli pięta. Nie wiem czy problem jest z butem fabrycznie czy dla tego, że nie był on przymierzany w sklepie i może nie jest rozchodzony. Ma ktoś jakieś pomysły co mógłbym zrobić? Jak je ,,rozciągnąć", bo o rozchodzeniu nie ma mowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 29 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2014 Są środki, umożliwiające dopasowanie się cholewki, np. Shoe-Eze Saphir: http://forum.butwbutonierce.pl/topic/40-saphir-medaille-dor-pielęgnacja-butów-z-najwyższej-półki/?p=109381 No, ale pięta ... hmmm ... Moim zdaniem konsultacja z dobrym Szewcem byłaby chyba najlepszą opcją w tym przypadku. Ewentualnie wymiana obuwia, jeżeli nie nosi śladów użytkowania. Nie ma się co męczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szego Napisano 29 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2014 Orientuje się może Pan, co konkretnie szewc próbowałby zrobić? Przyznam, że przemęczyłem się trochę i pochodziłem w nich pół dnia i pod koniec było prawie idealnie, jakby się rozeszły. Jednak wolałbym czegoś co by rozciągnęło but. @EDIT A czy prawidła sprawdziły by się? Obiło mi się o uszy, że trochę rozluźniają obuwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
123 Napisano 8 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 8 Lipiec 2014 Może ktoś porównać rozmiarówkę Bexley do Gordon&Bros ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alfonso Napisano 11 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 11 Lipiec 2014 Witam, przymierzam się do kupna Bexley'ów model Peter i nie mam pojęcia jak wybrać rozmiar, może już wałkowaliście ten temat, mam długość stopy 25 cm więc według ich rozmiarówki 40,5 byłoby odpowiednie, proszę o zdanie kogoś kto się bardziej na tym zna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi