Velahrn Napisano 8 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Kwiecień 2011 Byłem dzisiaj w trzech sklepach z materiałami (w tym na Orlej i w Merino) i niestety, nie jest dobrze. Zapytani wprost o wełnę, z której da się uszyć krawat, w Meirno twierdzą, że takiej nie mają, na Orlej robią wielkie oczy i twierdzą, że coś takiego nie istnieje. Zaś po inspekcji samej wełny, trudno o cienką tkaninę w interesujący wzór, zazwyczaj są dostępne tylko garniturowe, a i to w bardzo standardowej kolorystyce. Nie chcę mieć jednolicie granatowego krawata w kolorze mojej marynarki, więc poszukuje dalej. Czy ktoś z kolegów się może orientuje, czy wełny są używane też na sukienki? Być może w takiej grupie tkanin da się znaleźć jakiś bardziej sensowny wzór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojvv Napisano 8 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Kwiecień 2011 (...) Nie chcę mieć jednolicie granatowego krawata w kolorze mojej marynarki, więc poszukuje dalej. Czy ktoś z kolegów się może orientuje, czy wełny są używane też na sukienki? Być może w takiej grupie tkanin da się znaleźć jakiś bardziej sensowny wzór. Ok. miesiąca temu byłem w sklepie w sklepie w CH Land przy Wałbrzyskiej (w Wawie). Mieli tak kilka wełen w różne wzory, między innymi kratki, które byłyby dobre na krawaty. Oczywiście sukienki także szyje się z wełny i wśród "kobiecych" tkanin możesz szukać ciekawych wzorów na krawat. Pozdr, wojvv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Falk Napisano 8 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Kwiecień 2011 Firma Janina w Krakowie, o której pisał Macaroni, ma w swojej ofercie wełniane krawaty. Jeśli sprawa nie jest pilna, to wieczorem (moim) wrzucę zdjęcie mojego. Może tam znajdziesz coś dla siebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 8 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Kwiecień 2011 Firma Janina w Krakowie, o której pisał Macaroni, ma w swojej ofercie wełniane krawaty. Jeśli sprawa nie jest pilna, to wieczorem (moim) wrzucę zdjęcie mojego. Może tam znajdziesz coś dla siebie? Hej, byłbym wdzięczny . Czy prowadzą również sprzedaż wysyłkową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Falk Napisano 8 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Kwiecień 2011 Nic mi o tym nie wiadomo. Ale możesz zadzwonić się spytać. Zdjęcia zrobię za kilka godzin, zobaczymy, jak wyjdą i czy Ci się spodoba. PS. A oto i obiecane zdjęcia: I jeszcze trochę technikaliów. Z tego, co pamiętam, tkanina to mieszanka wełny z jedwabiem (tak przynajmniej zapewniał sprzedawca). Wymiary: długość: 151 cm; szerokość w najwęższym miejscu: 3 cm; szerokość w najszerszym miejscu: 9 cm. Przepraszam za taką sobie jakość drugiego. Nie mam doświadczenia w makro i trudno mi czasem chwycić głębię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 9 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Kwiecień 2011 O, widzę że doszły zdjęcia . Ładny krawat, ja jednak poszukuje coś w nieco żywszych kolorach. Ile kosztował? Swoją drogą, myślę że znalezienie takiej wełny na krawat chyba byłoby możliwe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Falk Napisano 9 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Kwiecień 2011 Ja nie lubię zbyt kolorowych krawatów (preferuję czarne i szare), więc taka kolorystyka jak najbardziej mi odpowiada. Mam z nim zresztą mały problem, bo nie gra z moimi marynarkami. Powinienem był kupić coś bardziej szaro-niebieskiego. Niemniej jak będę w Krakowie, odwiedzę "Janinę" i kupię chyba jeszcze jeden albo dwa podobne krawaty. Co do ceny, to przyznam szczerze, że dokładnie nie pamiętam. Wydaje mi się, że droższy, niż 150 złotych nie był. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 11 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2011 W sklepach na Madalińskiego czy Malczewskiego w Warszawie widziałem wełnę z określeniem smokingowa. Czy to coś konkretnie znaczy, czy też jest to handlowe określenie lepszej jakościowej wełny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 11 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2011 W sklepach na Madalińskiego czy Malczewskiego w Warszawie widziałem wełnę z określeniem smokingowa. Czy to coś konkretnie znaczy, czy też jest to handlowe określenie lepszej jakościowej wełny?Splot wełny to krepa, czyli faktura i właściwości wełny polecane na smoking. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 11 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2011 Splot wełny to krepa, czyli faktura i właściwości wełny polecane na smoking.Barszo dziekuje za odpowiedz. Kolory w jakich taka welne widzialem ze smokingiem mi sie nie kojarzyly np. zielony. Czy taka tkanina nadaje sie na "wielozadaniowy" garnitur? Widzialem ladny granat Bielsko 100% merino wool okreslony przez Pania w sklepie jako "smokingowy". ps. Przepraszam za brak polskich liter, pisze z telefonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 11 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2011 Granat w odcieniu midnight blue to chyba marzenie każdego forumowego aktywisty Natomiast odcień zielony jeżeli się nie mylę ma chyba smoking, którym dysponuje kolega Wojvv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 11 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2011 pirat - mam garnitur z ciemnogranatowej krepy z Bielska - dość łatwo się gniecie (spodnie), czepiają się jej różne paprochy i mam wrażenie, że się rozciąga trochę. Krawiec twierdził nadto, że dość szybko się wyświeca (choć generalnie chwalił). Jest też dość ciężka. W efekcie mam dość formalnie (jak na obecne standardy) prezentujący się garnitur raczej na zimę/chłodną jesień/wiosnę. Tyle ode mnie - wybór pozostawiam Tobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 11 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2011 Krepa wełniana "produkowana jest z mocno skręconej przędzy, powodującej dużą sprężystość i szorstkość tkaniny" - sta może się do niej "czepiać" to i owo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greyman Napisano 13 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2011 Flanela ok. 400 g: 1) gdzie obejrzeć w Warszawie materiały Fox Bros? 2) gdzie kupić? 3) czy możecie polecić flanelę jakiegoś innego producenta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 13 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2011 1) Klan&Son kiedyś mieli je w swojej ofercie. http://www.klanandson.pl/ 2) Próbki można zamówić min. tutaj http://www.foxflannel.com/tailoringbunches.php Kilka razy pisałem z nimi i nie ma problemu z zakupieniem materiału na jeden garnitur. 3) John Foster http://www.johnfosterdirect.com/fine-cloths/en Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greyman Napisano 13 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2011 Spodziewałem się, że u nich bezpośrednio można kupić, skoro ślą próbki krawcom. Dziękuję za informacje i potwierdzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tgapl Napisano 18 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 18 Kwiecień 2011 Czy szanownym kolegom znana jest firma Bateman Ogden & CO, zajmująca się produkcją tkanin? Czy warto zainteresować się ich ofertą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Napisano 18 Kwiecień 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 18 Kwiecień 2011 Jest znana, warto się zainteresować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tgapl Napisano 18 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 18 Kwiecień 2011 Ciekawe, że firma nie ma własnej strony, za to jest strona po polsku, niestety ograniczona możliwość przyjrzenia się próbkom. http://www.batemanogden.com/tkaniny.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 18 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 18 Kwiecień 2011 Nie polecam, to nie producent, ale dystrybutor (reseler) z własnymi próbnikami. Firma była już omawiana na tym forum: viewtopic.php?f=2&t=456&start=40 Zachęcam do korzystania z wyszukiwarki. Polecam zapoznanie się z wątkiem "Polskie tkaniny a włoskie i angielskie": viewtopic.php?f=1&t=433 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tgapl Napisano 18 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 18 Kwiecień 2011 Bardzo dziękuję za informacje, pewne rzeczy się wyjaśniły, niestety korzystając z wyszukiwarki nic prawie nie znalazłem na temat firmy, poza witryną polską, najwyraźniej źle szukałem. Skoro to dystrybutor i to na dodatek tkanin angielskich i australijskich, to może warto skorzystać z ich oferty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 18 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 18 Kwiecień 2011 Bardzo dziękuję za informacje, pewne rzeczy się wyjaśniły, niestety korzystając z wyszukiwarki nic prawie nie znalazłem na temat firmy, poza witryną polską, najwyraźniej źle szukałem. Skoro to dystrybutor i to na dodatek tkanin angielskich i australijskich, to może warto skorzystać z ich oferty. Chodziło mi o użycie opcji "szukaj", dostępnej na tym forum. Kupując tkaniny sygnowane BO, płacisz marżę dystrybutorowi i dodatkowo pośrednikowi na rynku polskim, firmie WELTMEX w Kaliszu. Tkaniny są gorszej jakości od markowych producentów, np. Johna Fostera czy Harrisons of Edinburgh. Więcej o tkaninach John Foster i Harrisons of Edinburgh w osobnym wątku na tym forum: viewtopic.php?f=2&t=632 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tgapl Napisano 18 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 18 Kwiecień 2011 Dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 18 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 18 Kwiecień 2011 Polemizowałbym z przedmówcą. ...... i powiedziałbym tak: 1. nie wiem skąd kolega ma taką wiedzę, aby generalizować kwestię jakości? 2. Foster ma tkaniny głównie stonowane, wszelkie odcienie szarości itp. 3. BO ma większy wybór tkanin na różne okazje, zróżnicowanych. 4. JF ma bałagan na stronie, podpisy niektórych materiałów nie zgadzają się ze zdjęciami (myślę, ze to naprawią, jak konwersowałem niedawno mają wprowadzać jakieś zmiany). Ponadto ceny na stronie są podane netto (bez VAT), co daje wrażenie taniości. 5. Obsługa BO działa błyskawicznie, możliwość zamówienia z próbnika na miejscu u współpracujących firm to istotne ułatwienie. polecam wszystkie te firmy oraz Scabala i Dormeuila, jeżeli ktoś szuka nieprzeciętnego designu, jakości i szerokiej oferty. pozdrawiam damiance Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Napisano 19 Kwiecień 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 19 Kwiecień 2011 Dziś dowiedziałem się, że kolor paska na brzegu tkaniny z Bielska jest oznaczeniem składu: pasek niebieski to czysta wełna, niebieski i czerwony to mieszanka (np. elanowełna). Pewnie dla wielu nie jest to nowość, ja po raz pierwszy miałem do czynienia z bielskimi materiałami i może komuś jeszcze ta informacja się przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi