Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ciekawostka, której nie znałem -- piszę w "latach minionych", ale pasuje chyba nie tylko tutaj -- jak podaje New York Times (ponoć za książką Jane Ridley "The Heir Apparent") zwyczaj odpinania dolnego guzika w marynarce zawdzięczamy Edwardowi VII Albertowi von Sachsen-Coburg und Gotha, który -- osiągnąwszy niebagatelny rozmiar 48" w talii (!) -- musiał zaprzestać zapinania kufajki na wszystkie guziki.

Cytat za NY Times:

Over time, Bertie’s 29 1/4-inch waist ballooned to 48 inches. He smoked 20 cigarettes and a dozen Havanas a day. Emphysema and heart failure killed him, at age 68. His main enthusiasm was for uniforms (he liked to strut in a Field Marshal’s outfit) and “dress.” His lasting sartorial monuments are the undone bottom button on the gentleman’s waistcoat (the 48-inch “tum,” not style, was the reason); the cuff, or turn-up, on trouser legs; and the “dinner jacket.” Bertie’s devotion to his public appearance — particularly when crowds or camera lenses were present — was punctilious.

PS jeśli ktoś znał genezę tego zwyczaju -- wybaczcie, nie bijcie; ja nie znałem (pewnie nie tylko ja).

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Przepraszam, a gdzie tu elegancja?!

Elegancja rozumiana jako przywdzianie najbardziej odpowiedniego stroju do danych okoliczności.

Chyba każdy z forum zgodzi sie, że zarówno teraz jak i kiedyś facet w żakiecie czy stressmanie na plaży wyglądałby co najmniej niestosownie... na pewno nie elegancko.

[...] nie pozostawia wielkiego pola do popisu wyobraźni.

Chyba zbyt powierzchownie do tego podchodzisz... a co z wyobraźnią dotyczącą koloru oczu, kształtu rzęs, czy zalotnego spojrzenia wybranki?

to akurat nie elegancja lecz wyuzdanie.  :P

Oczywiście - fotka jest troszkę przesadzona... ale znakomicie oddaje to co miałem na myśli. t.j. Że akurat jeśli chodzi o ubiór plażowy to współczesny dwu częściowy damski fason jest chyba najlepszym, co da się osiągnąć.

Zresztą podobnie też jest z męskimi bokserkami.

Ale dawne stroje kąpielowe wciąż stanowią inspirację dla współczesnych

...co nie oznacza, że dwu częściowe bikini nie wyglądało by zdecydowanie lepiej na tej modelce.
Opublikowano

...akurat jeśli chodzi o ubiór plażowy to współczesny dwu częściowy damski fason jest chyba najlepszym, co da się osiągnąć.Zresztą podobnie też jest z męskimi bokserkami.

dwuczęściowe bokserki? ;)
Opublikowano

@Olgierd

nie mylisz się! Edwardowi VII zawdzięcza moda męska również mankiety w spodniach, kiedy brnąc w błocie podwinął je sobie. Rozpowszechnił również palenie cygar wśród lordów, co za królowej Wiktorii (panowała przez 63 lata od 1837 do 1901 r.) było surowo zabronione na dworze.

post-202-0-96821800-1386497599_thumb.jpg

Opublikowano

@bartazz

sentymentalny materiał archiwalny w zderzeniu ze współczesnością. W oficjalnym materiale można zobaczyć garnitur wraz z wiązaniem krawata (windsor) ambasadora Krzysztofa Krajewskiego, Dyrektora Protokołu Dyplomatycznego w MSZ (4:40, 7:10) oraz mundur szefa Protokołu Dyplomatycznego wg wzoru z 2012 r. (7:50). Cóż, krawiec miarowy nie dopisał a może projektant nie ściągnął guzików zapinanych na łańcuszek.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

@bartazz

sentymentalny materiał archiwalny w zderzeniu ze współczesnością. W oficjalnym materiale można zobaczyć garnitur wraz z wiązaniem krawata (windsor) ambasadora Krzysztofa Krajewskiego, Dyrektora Protokołu Dyplomatycznego w MSZ (4:40, 7:10) oraz mundur szefa Protokołu Dyplomatycznego wg wzoru z 2012 r. (7:50). Cóż, krawiec miarowy nie dopisał a może projektant nie ściągnął guzików zapinanych na łańcuszek.

Poza wrażeniami wizualnymi mamy też piękną polszczyznę - w dwutysięcznym dwunastym roku decyzją ministra", ciekawe czy Pan Dyrektor mówi też w "król Kazimierz Wielki zmarł w tysięcznym trzysta trzydziestym trzecim"?

• Oceniam pozytywnie 2
  • 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Prawidłowa polska nazwa to "gors" - nie mylić z gorsetem. Tak jak napisał Otto, mógł być on wykonany z bawełny i mocno krochmalony, lub z kartonu. Miałem kiedyś taki kartonowy od Ede & Ravenscroft, ale porzuciłem jego użytkowanie na rzecz koszuli ze sztywnym gorsem.

Opublikowano

@+Immune+ Dzięki, coś czułem, że jeszcze jakoś inaczej ;) Kartonowego nigdy nie miałem, zadowolony jestem z bawełnianego, od razu połączonego z kołnierzykiem. Wnioskuję,  kartonowy nie jest zbyt żywotny.

@proceleusmatyk Moim zdaniem praktyczno-ozdobne: zasłania koszulę, która mniej lub bardziej faluje, zastępując ją prostą i nieprzeniknioną jak karton powierzchnią. Nadaje formalności. Poza tym stosowano jako uzupełnienie wymienialnego zestawu - kołnierz i mankiety koszuli, albo i za miast niej. Ale to już nie mieści się w kategoriach elegancji...

Dorzucam, poglądowo: http://www.rjwshirts.com/Formal-Evening.html

• Oceniam pozytywnie 1