Otto Napisano 2 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 2 Maj 2014 http://www.nytimes.com/2014/04/24/fashion/at-the-met-gala-a-strict-dress-code.html?_r=1 Głos w dyskusji frakowej, czyli jak to drzewiej w Nowym Jorku i nie tylko bywało oraz słów kilka o sytuacji obecnej. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pol606 Napisano 8 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 8 Maj 2014 Nowy gentleman po angielsku: http://www.gentlemansgazette.com/white-tie-do-dont-dress-code-met-ball/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Otto Napisano 9 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2014 Przegląd świetny. Uwagi też dobre, chociaż w kwestii nakryć wierzchnich nie byłbym tak ortodoksyjny. Szkoda tylko, że jednak ilość negatywnych przykładów przytłacza. Jakiś przegląd kuriozów, duch lat 80. trzyma się mocno. Tego szaleństwa nie mogę sobie podarować: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pol606 Napisano 9 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2014 Wiadomo, spotyka się to wszędzie. Niestety, ale jak w (jak uważam) większości przypadków trzeba zacząć krytykować od siebie, a później innych. Tak zresztą też wspomina autor tego artykułu. Jeżeli sami na gale black/white tie zakładamy garnitur z powodu braku innego stroju jest to najlepsze i najrozsądniejsze rozwiązanie wymuszone sytuacją. Warto jednak zadbać by takich sytuacji było jak najmniej i byśmy sami się prezentowali następnym razem jak najlepiej. Wiem to na swoim własnym przykładzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Johnny Napisano 9 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2014 1. Autor pisze, żeby nie nosić czółenek. Myślałem, że lakierowane czółenka z kokardkami są poprawne do fraka. 2. Czy wykładany kołnierzyk jest poprawny do fraka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartazz Napisano 9 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2014 1.Autor napisał "Do Not Wear Slippers", czyli: z kokardąPóźniej wyraźnie napisał "On the other hand, Pumps with a round cut out would be appropriate", czyli:2.Nie 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartazz Napisano 7 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 7 Sierpień 2014 Słynny brązowy smoking w zestawieniu z innymi, mniej lub bardziej klasycznymi strojami wieczorowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Awopiotr Napisano 8 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 8 Sierpień 2014 Kompletuję dodatki do smokingu m.in. pas. W związku z tym mam pytanie czy pasy występują zawsze z poziomymi zakładkami/zaszewkami? Z daleka wygląda to jak żaluzje Czy poprawny będzie też pas gładki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 8 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 8 Sierpień 2014 Te "żaluzje" to standard i chyba nie widziałem innej wersji pasa. Jeżeli Ci nie odpowiadają to czy nie lepiej założyć kamizelkę zamiast pasa? Sam pewnie zdecydowałbym się właśnie na kamizelkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartazz Napisano 8 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 8 Sierpień 2014 Zakładki wynikają z orientalnej proweniencji pasa. Miały one naśladować wygląd pierwowzoru. Klasyczny pas występuje tylko z poziomymi zakładkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 8 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 8 Sierpień 2014 Do tego można dodać, że w spodniach smoingowych nie było kieszeni (kiedyś). Stąd w plisach można spotkać kieszonkę na bilety, wizytówki czy pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Awopiotr Napisano 8 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 8 Sierpień 2014 Do tego można dodać, że w spodniach smoingowych nie było kieszeni (kiedyś). Stąd w plisach można spotkać kieszonkę na bilety, wizytówki czy pieniądze. Dziękuję za informacje. Muszę więc polubić te plisy gdyż kamizelka to dla mnie zbyt duźo - chodzi mi o komfort cieplny. Właściwie tylko zimą noszę kamizelkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojvv Napisano 9 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 9 Sierpień 2014 Dziękuję za informacje. Muszę więc polubić te plisy gdyż kamizelka to dla mnie zbyt duźo - chodzi mi o komfort cieplny. Właściwie tylko zimą noszę kamizelkę. Jeśli chodzi o komfort cieplny, to kamizelka smokingowa może mieć krój bez pleców - tak jak kamizelka do fraka. Z tyłu jest tylko regulowany pas. Dużo przykładów kamizelek znajdziesz w blogu Dr Kilroya: http://formalstyle.blogspot.com/2012/06/smoking.html Np. taka: Pozdr, wojvv 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 27 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 27 Sierpień 2014 Frank Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lathlaer Napisano 27 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 27 Sierpień 2014 Optycznie (ramiona, rękawy, nogawki) to wygląda, jakby o rozmiar za duży ten frak założył. Co nie zmienia faktu, że wow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad85 Napisano 16 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 16 Październik 2014 Panowie, co sądzicie o tym dwurzędowym smoking jacket z kolorze butelkowej zieleni, z "szamerunkami"? Cena z przesyłką to 130 funtów. Na pierwszy rzut oka prezentuje się nieźle. Wart zakupu? http://www.ebay.co.uk/itm/Men-Designer-Wedding-Groom-Tuxedo-Dinner-Velvet-OCC-EHS-Suit-Coat-Blazer-Jacket-/151429199279?pt=UK_Men_s_Coats_Jackets&hash=item2341e235af Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bażant Napisano 16 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 16 Październik 2014 Szczerze... wygląda jak szlafrok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lathlaer Napisano 16 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 16 Październik 2014 Nie wyszedłbym w czymś takim do opery czy na inną okazję - za bardzo czułbym się jakbym był w kostiumie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 16 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 16 Październik 2014 Jeśli patrzysz nań przez pryzmat stroju domowego, to chyba tak. Jeśli przez komentarze kolegów o operach i szlafrokach, to nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad85 Napisano 16 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 16 Październik 2014 Jeśli patrzysz nań przez pryzmat stroju domowego, to chyba tak. Jeśli przez komentarze kolegów o operach i szlafrokach, to nie. Ot co. Chodzi o strój na domowe okazje świąteczne, ale też np. robione z zadęciem whisky z kolegami itp. Pytam raczej o jakość tej marynarki niż jej adekwatność na sylwestra w lokalu. Gdzieś na forum był wątek poświęcony domowej elegancji "świątecznej", gdzie smoking jacket zdobył zwolenników jako ubranie na takie okazje odpowiednie. A że nie jest to znowu taka archeologia, można przekonać się choćby tu: http://www.lugets.com/Turnbull%20Asser%20Smoking%20Jacket#.VEAm7Rbvb3E czy też tu: http://favourbrook.com/shop/category/Menswear/Smoking-Jackets/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lathlaer Napisano 16 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 16 Październik 2014 1. Robiony w Indiach 2. Nieznany producent 3. Sprzedawany przez użytkownika ebay z całym 1 komentarzem. Bardzo trudno jest szafować wyrokami nt. jakości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Awopiotr Napisano 16 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 16 Październik 2014 Ja byłbym ostrożny z tą bonżurką. Materiał ładny, krój też, nie wiadomo jak z dopasowaniem. Wg mnie jeżeli planujesz szklaneczkę whiskey z dziedzicami okolicznych majątków w domku myśliwskim po polowaniu to zakup ma sens. Jeżeli ma to być spotkanie w M3 to raczej traktowałbym ten strój jako przebranie. Ubiór powinien być spójny z "okolicznościami przyrody". Ale podkreślam, abstrahując od okazji do założenia tegoż stroju, jest on ładnie skrojony, ma piękny kolor, sznyt i, jak to określiłeś, zadęcie (ten fragment Twojego wpisu nie jest do końca jasny, gdyż ja z kolegami spotykam się raczej bez zadęcia, rozumiem, że chodzi o szczególną okazję wartą podkreślenia wyjątkowym ubiorem). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 18 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 18 Październik 2014 Jak masz jaja, kupuj i wpadaj na imprezę http://m.youtube.com/watch?v=MaMuQPmzrrU 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombar Napisano 21 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 21 Październik 2014 W związku ograniczonym entuzjazmem do satyny na ubraniu mam pytanie czy brak obszycia kieszeni marynarki, a przede wszystkim lampasów na nogawkach spodni jest obecnie wielkim błędem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Johnny Napisano 20 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 20 Wrzesień 2015 Biały smoking: Alain Delon w Borsalino (1970) Płaszcz smokingowy (?): Edward G. Robinson w Little Caesar (1931) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi